Vad har hänt med SMSlånen och vad kommer att hända?

Publicerat den 3 december, 2013

De små lånen som kallas för SMSlån kom till Sverige runt 2006 och blev snabbt en succé. Vilket inte är direkt överraskande då det ju är ett väldigt enkelt sätt att få lite extra pengar när ett sådant behov finns. Tyvärr har många låntagare genom åren inte riktigt tänkt efter innan de lånat utan har satt sig i ekonomiska svårigheter pga dessa lån.

Lånesumma

Från början var det frågan om ganska små lån det var möjligt att skaffa. De första åren var det i princip bara möjligt att låna upp till 3000 kr. Ofta krävdes det då även att en låntagare hade tagit ett mindre lån och sköt återbetalningarna för detta lån innan det gick att låna maxsumman. Detta kan man jämföra med hur det nu är där det finns långivare där det går att få ett lån på 25 000 kr.

Löptid

När långivarna började med större summor för några år sedan kom de även på att det här med löptiden var något att se över. Från början var det egentligen bara 30 dagar som gällde innan pengarna skulle betalas tillbaka. Vilket inte fungerar så bra när det är mer pengar som lånas. Att betala tillbaka t ex 10 000 kr plus ränta och avgifter i bara en återbetalning är ganska tufft. Därför finns det numera möjlighet att istället låna upp till 90 dagar hos flera långivare. Lån på 90 dagar återbetalas i tre omgångar vilket gör att kostnaden blir mycket mindre per månad, nackdelen är att pengarna lånas under längre tid och därmed blir det totala priset högre.

Det ska även sägas att det har börjat dyka upp lån som sträcker sig ännu längre. Vi talar om på löptider upp till ca 2 år där man kan välja själv exakt hur många månader som det ska vara. Dock börjar vi här verkligen komma till gränsen för vad som verkligen är ett mikrolån. Historiskt har detta ju varit korta lån vilket dessa lån inte riktigt är på samma vis. Det är nog mer frågan om korta och små privatlån.

Mikrolån

Ansökningskod

En utveckling som jag gillar är det här med ansökningskod. Ser man från början använde nästan alla långivare detta då det var ett bra sätt för låntagaren att identifiera sig. Men denna kod kostade även pengar att skaffa, allt från 25 upp till 50 kr. Vilket väl hade varit okej om det räknats in i priset och du hade varit garanterad att bli godkänd vid en ansökan. Något som det självklart är omöjligt att på förhand säga varför många genom åren har skickat SMS för att få koder som de sedan använt och har blivit nekad. Är ju lite lagom tråkigt att betala 50 kr för en kod som sedan inte ger något alls. Därför är det mycket positivt att de flesta långivare inte använder några sådana koder utan det är t ex Bank-ID som används för att identifiera låntagaren. Chanserna har ju inte ökat att bli godkänd men det behöver iaf inte längre kosta pengar att bli nekad.

Namnet på lånet

Fortfarande pratas det i media osv om SMSlån mest hela tiden. Detta är ett ord som har hängt med sedan början då det ofta bara var telefonen som användes för att låna pengar. På detta vis är det inte riktigt längre då det faktiskt är ganska få långivare som erbjuder lån som enbart skaffas med hjälp av telefonen. Standard är istället att ett formulär fylls i på deras hemsida. Vilket faktiskt är klart smidigare än att hålla på med ett SMS som ska skrivas på ett visst vis.

Namnet hänger dock fortfarande med trots att det egentligen är bättre att kalla det för mikrolån eller något liknande ord. SMSlån är ju bara om  det är telefonen som är inblandad. Mikrolån är ordet som passar bättre då det täcker in alla sätt att ansöka om lånet.

Framtiden för mikrolån / SMSlån

Frågar man mig kommer det nog att finnas en ganska stor marknad för dessa lån de närmast åren. Det som troligen kommer att hända är att långivarna som fortfarande lever kvar i lån upp till 3000 kr och där det måste lånas mindre summor först blir tvingade att ändra sig. Hänger de inte med kommer det snart inte att finnas några som vill låna pengar av dem.

Det här med flexibla löptider är även bra. Det finns några låneinstitut som ger kunderna val att i princip bestämma själv hur många dagar som lånet ska vara på, inom det intervall som grundreglerna säger. Därmed kan en person som bara behöver pengarna under 5 dagar även låna så kort tid och någon som behöver 45 dagar kan också göra det. För priset skiljer ganska kraftigt då det blir dyrare för varje dag som går.

När det gäller priser kommer det troligen att hända ganska mycket också. För några år sedan fanns det långivare som tog ut extrema priser jämfört med de billigaste. Vi talar här om priser som kunder ligga på 5 gånger så mycket och då är det för exakt samma produkt. Sådant räknar jag kallt med att det inte fungerar i framtiden. Sajter som denna t ex visar ju ganska enkelt vilka skillnader som är och vem vill låna från någon som tar mer pengar?

Dock det som kanske är viktigast av allt är de påtryckningar som kommer från myndigheterna. De har länge varit missnöjda med hur kreditprövningarna utförs eller i vissa fall inte alls utförs. Mer noggranna kreditprövningar borde ju leda fram till att färre låntagare hamnar i svåra ekonomiska problem pga att de inte kan betala tillbaka lånet eller lånen. Detta hoppas jag starkt på så att det inte blir alls lika många ärenden hos Kronofogden i framtiden som härstammar från mikrolån.

Kommentera

*


Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Spara pengar på att baka ihop dina lån

Genom att samla ihop alla dina krediter och lån, kan du minska dina lånekostnader med åtskilliga procent. Freedom Finance hjälper dig hitta ett billigt lån som passar dig och din situation. Kolla in detta erbjud...

Låna gratis direkt med mobilen

SMS Kredit erbjuder just nu dig som ny kund, att låna 1000 kr gratis. Dessutom har man anpassat sida så att den är lätt att komma åt från mobilen. Kolla in detta erbjudande!

1 000 kronor gratis

Kreditinstitutet Viaconto ger alla nya låntagare möjlighet att låna upp till 1500 kr gratis utan säkerhet. Perfekt för dig som råkat ut för oförutsedda kostnader och är i behov av snabba pengar. Kolla in dett...
Nyheter
Lån med avbetalning som dras automatiskt på lönen
Det stora problemet med lån är att en del människor inte kan betala tillbaka sin skuld. Även om man givetvis bör kontrollera att man kan betala tillbaka lånet innan man bestämmer sig för att ta det, så är det...

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad men ser fortfarande höjning i december
Idag har Riksbanken återigen haft ett penningpolitiskt möte och beslutat om reporäntan. De lämnar den oförändrad på -0,25 procent denna gång men håller fast vid att de vill höja räntan till 0 procent vid nä...

Ett kontantlöst samhälle i närheten?
Vi vänder oss mer och mer mot ett kontantlöst samhälle. Men är denna riktning mot en kontantlös värld verkligen något vi vill ha? Kommer det att vara av allmänt intresse runt om i världen? Kontanter ses ofta s...

Ekonomitips
Sommarstäda istället för att låna
Med jämna mellanrum behöver man rensa ur sitt hem och hitta saker som man kan göra sig av med. Det finns ofta många saker som bara blir liggande oanvända och som aldrig mer kommer användas, men som man av något ...

Bra tips när du letar och jämför banklån
Lån är en del av vardagsekonomin och något som man ibland behöver. Vissa lån är mer nödvändiga och andra helt klart mer onödiga men oavsett så vill vi givetvis försöka hitta så bra och billiga lån som mö...

Håll kostnaderna nere med rabatter
Din privatekonomi styr väldigt mycket i ditt liv. En bra ekonomi och bra marginaler i ekonomin gör mycket, på många olika sätt. Var och hur fint du bor, vilken bil du kör, vilka tjänster du har råd med, vilka n...

Sök lån och långivare