Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år

Publicerat den 11 februari, 2021

Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tufft för småföretagare, speciellt inom vissa sektorer som har varit extra hårt drabbade, och de har inte heller fått något vidare bra stöd från regeringen.

Även om börsen återhämtat sig med råge sedan kraschen i början av året så har vi inte direkt något bra läge när det gäller Sveriges ekonomi och även 2021 kommer att vara tufft. Det hjälper inte direkt att vi har haft en andra våg som verkligen har gett oss en käftsmäll och som inneburit ännu hårdare restriktioner. Det är helt enkelt ett jobbig läge, som kommer att hålla i sig ett bra tag framöver.

Det har därför kanske inte varit så mycket fokus på reporäntan. Ingen har direkt funderat över om den ska höjas eller ej och vilken prognosen för detta kan tänkas vara, för det har inte varit alls rimligt att den ska höjas nu när vi som mest behöver hjälp att få landets ekonomi tillbaka på spåret igen.

Reporäntan lämnades väntat oförändrad igen

Igår beslutades åter om reporäntan och den lämnades föga överraskande oförändrad. Om något har man väl snarare pratat om ifall den borde sänkas till minus igen, men detta är samtidigt en åtgärd som Riksbanken (och många andra) vill slippa. Minusränta är inte det bästa och är inte tänkt att vara en långsiktig lösning, så att ta sig upp till 0 procent var ändå ett skönt steg när det väl gjordes i slutet av 2019.

Det är inte troligt att vi får se minusränta framöver men det är inte heller troligt att vi får se några räntehöjningar på ganska länge. Att höja räntan gör man framför allt i en högkonjunktur och när ekonomin är stabil, vilket inte direkt är saker som passar att säga om dagens läge i Sverige.

Övergett inflationsmålet tills vi slipper pandemin

Tidigare har det stora fokuset hela tiden legat på att vi ska uppnå inflationsmålet på 2 procent och Riksbanken har justerat reporäntan med huvudsakligt mål att klara inflationsmålet. Sedan pandemin och krisen som följt har Riksbanken dock struntat i att använda detta som mål, eftersom inflationen har betett sig tokigt.

Under 2020 låg inflationen mellan 0 och 1 procent (2 procent är vad man siktar på) vilket är riktigt lågt. Trots detta har man inte försökt justera reporäntan för att få till en inflationsnivå som man är nöjd med. Turligt nog har Riksbanken insett att detta är onormala tider och att det inte går att jaga inflationen genom att ändra reporäntan. Det viktiga just nu är att skapa bra förutsättningar för att återhämta ekonomin.

Reporäntan de närmaste åren

Allt man säger om reporäntan i framtiden är givetvis bara en prognos, alltså en kvalificerad gissning utifrån vad man vet idag. Det kan ändras om förutsättningarna ändras. Men som det ser ut just nu verkar det som att vi kommer att ha nollränta i många år framöver.

Prognosen som Riksbanken lämnar visar att reporäntan beräknas ligga på 0 procent fram till 2023 som minst. Hur det blir efter det vet vi ju inte, kanske kan det bli 3 år till med nollränta efter det men vi får ta några år i taget.

Det som hände 2020 är också ett bra exempel på att man aldrig kan veta om en prognos kommer att stämma eller ej, med tanke på att den tidigare prognosen hade en liten höjning varje år från och med slutet på 2019. Målet var då att komma upp i någon procent på några år sikt, men detta kom ju av sig helt då pandemin slog till och nu har vi helt andra förutsättningar.

Bolån osv framöver

Det man kan säga är att det kommer att vara fortsatt låga räntor i många år framöver och man behöver inte direkt oroa sig för att det kommer några höjningar. Bolånet kommer att ligga kvar på samma låga nivå som det har gjort senaste åren och det kan gå bra både med rörlig och fast ränta.

I vanliga fall skulle jag säga att rörliga räntan är bättre eftersom den är lägre, men nu för tiden är det faktiskt hugget som stucket. Det är i princip samma ränta även om man binder lånet i några år, eftersom risken för höjningar är så liten. Det är till och med så att det i vissa fall kan finnas erbjudanden där bunden ränta är lägre än rörliga. Så om man vill binda lånet kan det tänkas att det finns möjligheter.

Nackdelen med att binda räntan nu handlar snarast om att man låser upp lånet så att det blir svårare att byta bank eller att sälja sin bostad. Man måste lösa lånen i dessa situationer och om det är bunden ränta får man betala den okända ränteskillnadsersättningen. Så det är värt att tänka på men i övrigt finns det få saker som säger att bunden ränta idag är direkt sämre.

Även andra lån kommer givetvis fortsatt ligga på samma låga räntor och sparkonton kommer även framöver vara mer eller mindre värdelösa eftersom de inte ger någon avkastning. Börsen har dock visat sig vara mycket stark och många har tjänat storkovan det senaste året. En rekommendation är helt klart att investera en del i aktier och för den som vill vara lite mer försiktig och inte orkar vara aktiv här, är rekommendationen att satsa på billiga aktiefonder.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna gratis direkt med mobilen

SMS Kredit erbjuder just nu dig som ny kund, att låna 1000 kr gratis. Dessutom har man anpassat sida så att den är lätt att komma åt från mobilen. Kolla in detta erbjudande!

Spara pengar på att baka ihop dina lån

Genom att samla ihop alla dina krediter och lån, kan du minska dina lånekostnader med åtskilliga procent. Freedom Finance hjälper dig hitta ett billigt lån som passar dig och din situation. Kolla in detta erbjud...

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare