Billån med vanligt privatlån

Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få lägre ränta på ett sådant lån just eftersom det innebär en lägre risk för långivaren.

Billån har funnits länge och används ofta för att finansiera ett bilköp, då många bilar (speciellt nya) är alldeles för dyra för att köpa kontant. Dock ser man en trend nu för tiden att färre faktiskt erbjuder riktiga billån och istället föreslår att man ska använda ett vanligt privatlån för att finansiera sin bil.

En del banker som t ex SEB har inte ens något riktigt billån kvar och när man går in på “köpa bil” hos dem så kommer deras vanliga privatlån upp som alternativ. Swedbank har billån men endast om man ska köpa en bil som kostar mer än 100 000 kr och av en auktoriserad bilhandlare.

Frågan är vad som är skillnaden mellan att låna via ett riktigt billån och att låna via ett vanligt privatlån? Vilka är fördelarna och nackdelarna? Här ska jag göra en lista med lite bra information som kan hjälpa dig att förstå varför det ena eller det andra kan vara att föredra när du ska låna till fordon.

Vad är speciellt med ett riktigt billån?

Ett billån är ett lån med säkerhet och därför kan räntan normalt vara lägre än för ett privatlån. På samma sätt som det funkar med bolån helt enkelt. Istället för att få en ränta på t ex 5-6 procent kanske man kan få en ränta på 3-4 procent. Då blir lånet billigare givetvis.

Den stora fördelen är alltså just att det blir billigare med ett sådant lån, då räntan blir lägre. Men lån med säkerhet har också ofta fler kvar som måste uppfyllas. Det behöver inte vara en nackdel för alla men det innebär en del begränsningar.

Krav som brukar finnas är t ex att man måste betala en viss del kontant (20 procent), att återbetalningen inte kan vara så lång, att man måste köpa bilen av en bilhandlare och inte av en privatperson samt att bilen inte kan vara allt för gammal.

Kraven gör att det kanske inte alltid funkar med ett vanligt billån. En del vill köpa av privatperson och andra vill köpa en äldre bil. I vissa fall kan det även finnas krav på att bilen måste kosta lite mer, t ex över 100 000 kr, vilket gör att det inte funkar att ta ett billån för billigare bilar.

Den som uppfyller kraven kan ju dock få ett lite billigare lån många gånger, vilket aldrig är fel.

Vad är speciellt med ett privatlån till bil?

Ett privatlån har ingen säkerhet, alltså att någonting av värde står som säkerhet för lånet i sig. Det innebär att man inte egentligen behöver använda pengarna just till en bil om man inte vill. Men det sistnämnda är väl inte direkt viktigt om man nu har tänkt sig att låna till en bil just.

Fördelen är att det är färre krav rent allmänt. Det går att låna lägre belopp och det krävs ingen kontantinsats på 20 procent osv. Det går också bra att köpa bilen från en privatperson eller att köpa en billigare eller äldre bil, eftersom ingen någonsin kommer försöka kontrollera vad du använder dina lånade pengar till.

Du kan alltså med fördel använda privatlånet som billån när du vill köpa en bil eller annat fordon som faller utanför gränserna för villkoren som ställs på ett riktigt billån. Det du får betala för den här friheten är främst mer pengar i form av en högre ränta.

En annan fördel är möjligen också att man kan låna längre. Ett billån kan ofta endast återbetalas under t ex 5-8 år medan ett vanligt privatlån kan sträcka sig upp till runt 15 år. Dock är det ju alltid bättre att betala av ett lån snabbare, för att undvika att betala onödigt mycket.

Hur ska man göra sitt val?

I första hand kanske man styrs av vad man kan välja. Om man inte uppfyller kriterierna som finns för riktiga billån så kan man inte ta ett sådant lån – t ex om man vill köpa från en privatperson (vissa långivare kan acceptera detta) eller om man vill köpa en äldre bil osv. Då får man ta ett privatlån om man ska ha ett lån alls.

I övrigt får man se vad som finns att välja på. Ofta om man köper bil hos en bilhandlare så kan de samarbeta med någon bank eller långivare och erbjuda ett billån, så det kan vara värt att se vad de har att erbjuda. Man kan då kolla om räntan är rimlig osv.

För privatlån behöver man också kolla runt, så att man vet att man åtminstone får ett billigt lån. Det är inte alltid säkert vilken ränta man kan få när man tar ett privatlån då den bestäms individuellt och baseras på ens ekonomiska förutsättningar.

Man kan med andra ord få en ganska hög ränta om man inte har god inkomst och i övrigt stabil ekonomi. Då är det sämre att ta ett vanligt privatlån jämfört med ett billån. Men har man en bra ekonomi kan man normalt få en låg ränta även för vanliga privatlån, men det gäller att man jämför och kolla runt. Detta kan man t ex göra på en sida som Lånoo eller via en låneförmedlare.

Ta inte första bästa privatlån utan se till att det blir ett som är prisvärt, om du ska gå den vägen. Om du vill ta ett riktigt billån ska du givetvis också helst titta runt lite, men skillnaden i ränta är förmodligen inte alls lika stor mellan sådana lån.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna med bilen som säkerhet!

Nu erbjuder Bilpant ett privatlån på mellan 5000 och 25000 kronor, då du väljer att låna med bilen som säkerhet. Perfekt för dig som är behov i ett stadigt smålån, men som saknar annan säkerhet. Kolla in de...

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...

Hjälp jag är skuldsatt upp över öronen!

Stora skulder gör livet svårt att leva. Men med rätt hjälp i tid kan det gå att avstyra en stundande katastrof. Via Marginalen bank kan skuldsatta beviljas omstartslån som hjälper dig vända en sjunkande skuta. ...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare