Vilket betalningsalternativ ska man välja?

När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alternativ. Vad är egentligen bäst att välja?

Man kan kanske dela upp betalningsalternativen i två huvudkategorier till att börja med. Antingen de där man betalar allting direkt och de där man skjuter upp betalningen. Direktbetalning via bank, Swish och kontokort är alternativ där man betalar direkt med pengar man har nu. Faktura och avbetalningsköp samt kreditkort är alternativ där man betalar senare och därmed kanske inte behöver ha alla pengar just nu.

En grundregel tycker jag är att man helst ska betala med pengar man redan har. Att använda avbetalningsköp eller kreditkort innebär extra kostnader och skjuter betalningen framför dig istället. Du kommer ändå få betala allt med ränta tids nog, så du tjänar inget på det. Visst kan det i några få fall vara ok att köpa något även om man inte har pengarna men det är alltid bättre att betala kontant.

Det kan bli dyrare än man tror att handla på avbetalning eller att använda ett kreditkort, med räntor och avgifter etc. Något som kostar 2 000 kr kan kosta bra mycket mer när allt är betalt till slut. Därtill har man även den ekonomiska risken som det innebär, att man kan hamna i en skuldfälla och ha svårt att betala sina lån etc.

Vissa alternativ kan vara både bra och dåliga

Det finns ett par betalningsalternativ som är lite dubbla och som kan vara både bra och lite mindre bra. Kortbetalning är vanligt men där ingår både kontokort (där du betalar med pengar du har på kontot) och kreditkort (där du kan handla på kredit och få en faktura senare).

Kreditkortet är onödigt dyrt om du väljer att inte betala tillbaka hela beloppet vid första fakturan, men om du alltid betalar den fakturan direkt så behöver det inte vara någon fara. Många kreditkort har räntefritt om man betalar direkt. Därmed behöver kreditkort inte vara dåligt som betalningsmetod, men då ska du se till att betala innan räntan kickar in.

Det är lite samma sak med faktura. Om du kan välja faktura 14 dagar eller liknande så kan det både vara dåligt och ganska bra. Det är inte så bra om du väljer faktura för att du inte har några pengar nu men tänker att du kan lösa det tills fakturan ska betalas. Använd det inte som ett sätt att “låna” pengar som du inte har.

Om du dock har pengarna men ändå vill betala lite senare så kan faktura vara ok. Kolla upp så att fakturan är gratis innan du betalar. Ibland tillkommer en fakturaavgift, vilken du kanske vill slippa. Om fakturan är gratis så kan faktura vara ett sätt att få lite mer säkerhet och kanske även smidighet i köpet.

Kanske vill man försäkra sig om att säljaren är bra (att man får sin produkt innan man betalar) eller att man kanske inte vill punga ut pengar innan man har fått sin produkt och kunnat avgöra med säkerhet att den är bra och att man vill behålla den. På det sättet kan fakturaköp vara ok – som ett sätt att avvakta med betalning tills man vet att saker och ting är som de ska vara.

Se bara till att inte använda fakturaköp som ett sätt att skjuta upp betalning för att du inte har pengarna. Speciellt om du sedan kanske bara börjar göra avbetalningar på fakturabeloppet och inte betalar allt på en gång. Då blir det också snabbt dyrt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det bästa är att betala saker kontant och att undvika alternativ som kommer att kosta extra. Man vill inte ha en skuld eller betala ränta och avgifter för att man har köpt något.

Ett kreditkort kan vara ok att använda för betalning om man bara ser till att man har en räntefri period och att man löser hela skulden innan det kommer ränta. Då finns det inget direkt negativt med att handla med kreditkortet. Ibland ger även kreditkort bonusar samt har extra försäkringar.

Faktura kan vara dåligt om man använder den på fel sätt, alltså för att skjuta på en betalning som man inte har råd med just nu. Men den kan även vara bra som ett sätt att vänta med att betala tills man vet att produkten / tjänsten är till belåtenhet och att allt känns bra.

Det viktigaste när man väljer betalningsmetod är att man tar något som inte kostar pengar i onödan och där man inte får en skuld som man kanske inte kan betala. Vänta hellre med att köpa och spara pengar om du behöver.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna med bilen som säkerhet!

Nu erbjuder Bilpant ett privatlån på mellan 5000 och 25000 kronor, då du väljer att låna med bilen som säkerhet. Perfekt för dig som är behov i ett stadigt smålån, men som saknar annan säkerhet. Kolla in de...

Spara pengar på att baka ihop dina lån

Genom att samla ihop alla dina krediter och lån, kan du minska dina lånekostnader med åtskilliga procent. Freedom Finance hjälper dig hitta ett billigt lån som passar dig och din situation. Kolla in detta erbjud...

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare