Många småföretag sitter med stora skatteskulder

Publicerat den 20 maj, 2021

När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det knappt fanns något konkret ekonomiskt stöd alls, av typen som faktiskt ger företagen mer pengar.

Det fanns inga stöd som direkt betalade ut pengar till småföretagen och det fanns i princip inga stöd som erbjöd lättnader när det gäller kostnader eller skatter. Det enda som erbjöds var lägre egenavgifter, vilket gjorde några tusenlappar på ett år men inte i närheten av tillräckligt för att göra riktigt skillnad.

Stödet som erbjöds var egentligen bara av en sort – LÅN. Det dök upp olika typer av lån som man kunde ta för att rädda sig tillfälligt. Den stora grejen var att man kunde få uppskov på skatten och kanske till och med få tillbaka skattepengar som man en gång hade betalat in. Inte som en gåva dock, utan bara att betalningen sköts på framtiden.

Det fanns även statligt garanterade lån att få via bankerna, vilket också detta är ett lån, som man hör på namnet. Och som inte alltid var så enkelt att få heller kan man tänka sig, eftersom bankerna fortfarande var försiktiga med att låna ut även när staten var inblandad.

Småföretagarna hoppades givetvis ändå på att få lite ordentligt stöd och bidrag som kunde hjälpa dem och gick och väntade på att något skulle hända. Även om det till slut finns en del pengar att få, för en del iaf, så har det gått långsamt och det är mycket byråkrati och krångliga regler runt omkring.

Detta har gjort att det tagit lång tid att få ut pengar och många väntar fortfarande på att få något konkret stöd. Givetvis gör man det som krävs för att hålla sig flytande så länge och att låna av sig själv genom skattekontot är det klart enklaste valet. Varför många också har gjort det.

Skatteskulder ska betalas någon gång

Problemet med att alla har lånat från sitt skattekonto är att det inte är ett speciellt långt lån. Man ska i princip betala tillbaka inom 12 månader, eller året efter åtminstone. Även om man klarar sig för tillfället så skapar man en dålig situation för sig själv, där man har jobbiga skatteskulder att lösa ganska snart.

Även om pandemin skulle ta slut idag och allt skulle bli som vanligt (vilket ju inte är fallet, utan den fortsätter och drar ut på tiden) så skulle de ändå inte lösa problemen för de flesta. Bara för att saker återgår till ungefär normal aktivitet och normala inkomster så innebär det ju inte att alla dessa småföretag plötsligt skulle få en massa extra inkomster.

Samtidigt är det extra inkomster de skulle behöva. Om man har pengar i vanliga fall så att man har råd med alla omkostnader, lön och lite extra så har de små företagen sällan en massa överbliven vinst som sparas undan. Så de skulle inte heller ha råd att klara en stor skattesmäll när det är dags att betala tillbaka skatteskulden.

Det är ju inte heller så att man efter de 12 månadernas slut får en trevlig avbetalningsplan på X antal år utan allt ska in på en gång. Vem tror egentligen att småföretagare skulle klara av att plötsligt dra in tillräckligt med extra pengar utöver sina vanliga inkomster (som dessutom säkert inte är 100 % tillbaka på normala nivåer) för att klara lån på eventuellt miljoner kronor?

Tydligen finns det idag en skatteskuld för anstånd med skatten på över 45 miljarder kronor, som delas av 46 000 företag. Bara inom handeln är det ca 8 000 företag som har gemensamma skulder på ungefär 11 miljarder kronor, vilket är mer än en miljon per företag. Det är inte småpengar och det är pengar som måste tjänas ihop ganska snart om företagen ska överleva.

Att låna pengar med dålig ekonomi är ju sällan bra

När en privatperson har dålig ekonomi och har svårt att få det att gå runt är inte direkt första och bästa tipset att personen ska ta ett lån för att lösa sin situation. Därför känns det som att det är ett ganska dåligt stöd att erbjuda företag i en dålig ekonomisk situation att låna pengar som utväg.

Man kanske kan lösa sin situation tillfälligt genom att skapa lite tid, genom att låna för att klara de akuta kostnaderna. Men lån ska betalas och det som man skjuter på framtiden kommer snart tillbaka. Risken är stor att man kommer att sitta i en större ekonomisk knipa då än man gjorde innan lånet, eftersom man även har det nya lånet som ska betalas med allt vad det innebär.

Stödet till småföretagarna känns helt ogenomtänkt och tafatt, som att man försökte slänga ut någon liten nödlösning. Något för att tysta de som klagade snarare än någon som faktiskt skulle hjälpa dem på riktigt. När det bästa man kunde komma med är en lösning som man i normala fall helt avråder dem med ekonomiska svårigheter från, så vet man att något inte är helt rätt.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Lånemäklare som sänker dina lånekostader

Har du många mindre smålån utspridda på flera kreditgivare går det nästan alltid att sänka lånekostnaderna rejält genom bättre avtal. Myloan är en effektiv lånemäklare som gör 100% för att du skall få ...

Låna upp till 4000kr gratis

Just nu får du ett gratis lån hos Vivus. Sommaren är här och det kan mycket väl behövas lite extra tillskott i kassan. Ta chansen och prova på Vivus lånetjänst på internet och du får låna 4000 kr gratis! Ko...

Spara pengar på att baka ihop dina lån

Genom att samla ihop alla dina krediter och lån, kan du minska dina lånekostnader med åtskilliga procent. Freedom Finance hjälper dig hitta ett billigt lån som passar dig och din situation. Kolla in detta erbjud...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare