Vad får jag egentligen för ränta på mina lån?

De flesta banker och andra långivare tillämpar individuell ränta. Det betyder att det inte finns en bestämd ränta som alla får utan istället har långivaren ett spann inom vilket man hamnar. Det som avgör exakt vilken ränta man får är både den egna ekonomin och detaljerna kring lånet man vill ha.

Eftersom räntan är individuell och sätts efter att du har ansökt om lån är det svårt att veta exakt vad man kommer att få för ränta på sitt lån. Därför är det även lite svårt att veta vad lånet kommer att kosta till slut och det kan dessutom vara lite lurigt att jämföra olika långivare med varandra. Frågan är då vad som avgör räntan, vad man kan tänkas få och hur man ska tänka inför sitt lån.

Din ränta vid bolån

Bolånet är ett lån med individuell räntesättning och historiskt har det alltid varit en ganska viktig fråga vad man kan få för boränta. Bolånet är ett stort lån och allting som man kan göra på räntan ger ett ganska stort utslag på den totala kostnaden för lånet.

Just bolån har alltid inneburit förhandlingar och prutande. Det ingick i princip som standard tidigare att man skulle pruta på räntan. Listräntan kan t ex ligga på 2 % men den ränta som folk i snitt kunde få låg kanske istället på runt 1,5 %. Idag är det fortfarande lite samma men eftersom alla banker är tvungna att presentera en snittränta som visar vad folk faktiskt har fått så blir det klart enklare att hantera förhandlingarna med banken.

Nu slipper man missa den räntan man faktiskt borde få på samma vis. De som inte har tänkt på att man skulle pruta på räntan eller som var dåliga på att förhandla har det alltså lite enklare nu för tiden. Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att du alltid ska förhandla om räntan på ditt bolån. Det går alltid att få lite lägre än vad listräntan säger. Kolla på snitträntorna (som bankerna måste presentera) för att se vad folk brukar få och kräv ungefär samma.

Det kommer alltid att spela in lite hur god din ekonomi är och hur stor del av lånet du vill ha som bottenlån, hur stor del du betalar kontant osv men kom även ihåg att du har makten att välja och vraka bland många olika banker och du har en stor fördel där.

Din ränta vid privatlån

Ett privatlån kan vara lite lurigt när det gäller räntan eftersom det nästan alltid finns ett spann här, inom vilket du kan hamna antingen högt eller lågt beroende på olika faktorer. T ex kan räntan idag vara från 4,5 % upp till 12,5 % eller liknande hos en viss långivare. Det är svårt att veta exakt var man hamnar i detta spann men det är troligen väl bra att hoppa på att få så lågt som runt 4,5 %.

Det första som påverkar räntan är hur stort lån du vill ha, hur lång återbetalningstid och lite sådant. Ett större lån med en lite längre återbetalningstid kan få en lägre ränta än ett litet lån osv. Det andra som påverkar är du själv.

Din ekonomiska situation påverkar givetvis. Har du en bra ekonomi med en hög inkomst och goda marginaler så känner sig banken tryggare med lånet och du kan få en lägre ränta. Dina förutsättningar gör en del på räntan, så ifall du har små marginaler och är lite mer osäker som låntagare kan du få en högre ränta på lånet.

Vissa privatlån kan ha en fast ränta. Detta handlar vanligen om långivare som lånar ut lite mindre belopp, t ex max 50 000 kr och max fem år. Dessa långivare har vanligen en extra hög ränta. Om vanliga banken har sitt spann mellan 5 – 13 % så kan en sån här långivare ha en fast ränta på 29 % istället.

Din ränta vid SMSlån

För denna typ av lån brukar det vara fast ränta, så att du vet exakt hur mycket du ska återbetala i förväg. Räntan för SMSlån är hög i förhållande till andra lån, vilket delvis beror på att sådana lån är allmänt dyra (t ex är de dyra för att de måste räkna in en högre risk att folk inte kan betala) och delvis för att dessa lån har så kort löptid. Löptiden är ofta bara 30 – 90 dagar och när man räknar på det viset blir räntan extra hög.

Ränta räknas alltid per år och om man gör om en ränta för ett lån på 30 dagar till att gälla för ett helt år så blir den per automatik hög. Man ska inte skrämmas av att räntan känns konstigt hög men man ska alltid komma ihåg att denna typ av lån på det stora hela också är dyrare än vanliga större privatlån.

Hur gör man då när man ska ta ett privatlån och vill veta sin ränta?

För att kunna få reda på den exakta räntan på sitt privatlån måste man ansöka om lånet. Du är inte bunden att låna bara för att du har skickat in en ansökan. Du skickar in din ansökan och ifall du blir godkänd så skickar långivaren tillbaka en offert till dig. Där ser du exakt vilken ränta du kan få. Du kan då bestämma om det känns ok eller om räntan är för hög.

Att jämföra räntor för olika långivare kan vara lite dumt eftersom man då måste ansöka om lån hos många olika långivare och se vad det erbjuder. Du kan använda en allmän jämförelse av lån för att hitta de långivare som känns bäst och billigast men du måste alltid skicka in en riktig ansökan för att få ut det exakta priset för just ditt lån.

En låneförmedlare underlättar

Ett bra sätt att komma runt en del av det jobbiga och dryga är att använda en låneförmedlare. Då kommer du direkt undan tre olika problem som du skulle ha ifall du skulle göra allt jobbet själv. För det första behöver du bara skicka in en enda ansökan och låneförmedlaren skickar sedan den vidare till runt 20 långivare som sedan återkommer med sina offerter.

För det andra så innebär varje ansökan normalt en ny kreditprövning. Varje långivare gör en kreditprövning i ditt namn när du ansöker hos dem, för att kolla din kreditvärdighet och så att de kan avgöra ifall de kan låna ut till dig och vad din ränta ska bli. Med en låneförmedlare behövs bara en enda kreditprövning trots att många långivare tar del av din ansökan. Eftersom varje kreditprövning påverkar ditt kreditbetyg negativt vill man hålla dessa nere.

Sista fördelen är att man får en överskådlig jämförelse av vilken ränta man faktiskt kan få hos var och en av de långivare som samarbetar med låneförmedlaren. Du får in offerterna med de faktiska räntorna för ditt privatlån och kan sedan jämföra, välja och bestämma vilket lån du vill ha. Välj den långivare som erbjuder lägst ränta eller den som känns bäst totalt.

Saker som kan sänka din ränta

Du själv, din ekonomi och ditt kreditbetyg kan göra en del på räntan i vanliga fall. Ju bättre ekonomi du har ju troligare är det att banken erbjuder dig en bra ränta. De känner sig då trygga med att låna pengar till dig, risken är liten och de låter dig låna med låg ränta. Se alltså till att sköta din ekonomi, betala dina räkningar, håll ditt kreditbetyg högt och det kommer att betala sig.

En medsökande är ett annat sätt att sänka sin ränta lite. Ifall du själv har svårt att få lån av något skäl, t ex för att du har låg inkomst, så kan du ha en till sökande som ansöker om lånet tillsammans med dig och som delar ansvaret helt för att lånet betalas. Ifall du inte kan betala så blir din medsökande betalningsskyldig istället. Många långivare kan tänkas godkänna ett lån med en medsökande som annars hade blivit nekat men du kan dessutom även ofta få lite bättre ränta på detta vis.

Förhandla lite med banken om räntan – åtminstone i vissa situationer. Det funkar för bolån givetvis men kan även funka för privatlån i vissa fall. Det funkar kanske vanligen bäst om man vänder sig till sin vanliga bank och ber om ett lån. Då kan man kanske presentera ett bra case för varför man borde ha lite lägre ränta och även där kan man hota lite med att välja en annan långivare för sitt privatlån. Eftersom banken vill ha en god relation till dig och även gärna få in fler privatlånekunder så kan det ge dig chansen att pruta lite.

Lånets storlek och löptid är faktorer som också påverkar vad räntan blir. Kanske kan det finnas skäl att diskutera med banken vad du kan göra här för att få en lite bättre ränta. Det kan möjligen gå att sänka räntan om du lånar i något år mer eller mindre. Det är givetvis mycket enklare att skapa en skräddarsydd lösning och att diskutera såna här saker om du går till din bank (eller en annan stor bank) när du vill låna snarare än att ansöka på nätet.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna gratis direkt med mobilen

SMS Kredit erbjuder just nu dig som ny kund, att låna 1000 kr gratis. Dessutom har man anpassat sida så att den är lätt att komma åt från mobilen. Kolla in detta erbjudande!

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare