Vad är UC och varför spelar det någon roll?

När man letar efter och jämför lån, speciellt lite mindre lån, stöter man ofta på uttrycket “lån utan UC” eller “Vi använder inte UC” osv. Det kan vara ganska bra att veta vad UC faktiskt är och varför det spelar roll att man kan låna utan UC.

UC står för Upplysningscentralen och är det största kreditupplysningsföretaget. UC ägdes tidigare av flera av storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank, Länsförsäkringar Bank samt Danske Bank. Numera ägs det av det finländska bolaget Enento Group.

Ett kreditupplysningsföretag sysslar med information om personer och företag. Främst information rörande deras ekonomiska situation. Genom att sammanställa data från många olika ställen så försöker man skapa en så bra bild som möjligt av den ekonomiska styrkan hos en viss person eller företag.

När det gäller privatpersoner kan man få uppgifter om inkomster, nuvarande lån och andra skulder, tillgångar och även skulder hos Kronofogden samt betalningsanmärkningar. Plus vanliga personuppgifter som kan vara intressanta. Allt detta används huvudsakligen som underlag när någon ska inleda någon typ av affärsrelation med dig.

Om du t ex ska låna pengar vill långivaren veta hur din ekonomi är och ifall du klarar av att sköta ditt lån, varför de ber UC eller ett annat kreditupplysningsföretag att skicka in viktiga uppgifter om dig. De kan sedan göra en bedömning. Detsamma kan gälla om du ska påbörja ett abonnemang eller hyra en lägenhet osv. I vilken situation som helst då din ekonomi kan vara viktig helt enkelt.

Varför är det då viktigt med just UC?

Som jag nämnde nyss så finns det flera kreditupplysningsföretag, även om UC är det största och mest klassiska. Många långivare använder sig av dem. Detta spelar roll av ett specifikt skäl – det är nämligen så att det är dåligt att ha för många förfrågningar hos ett kreditupplysningsföretag.

Dessa bolag sammanställer din ekonomiska situation genom att kolla på många olika faktorer och väger ihop allt detta för att skapa ett sammanlagt kreditbetyg. Ju bättre betyg du har ju enklare är det att få låna eller vad det nu kan vara du vill göra. Du vill ha ett bra betyg helt enkelt. En faktor som påverkar betyget är hur många kreditupplysningar som har gjorts i ditt namn på senare tid.

Om du har en eller några få kreditkollar i ditt namn under t ex sex månader så är det förmodligen inte någon som höjer på ögonbrynen, men om du har t ex 10-15 stycken så kan man börja undra vad som händer. Varför är det så många? Är det så att du har ansökt om jättemånga lån eller är det många företag som är tveksamma till din ekonomi?

Det är i vilket fall en faktor som väger ner ditt kreditbetyg och kan sätta käppar i hjulet om du t ex vill bli godkänd för ett lån. Dock kommer ett visst kreditupplysningsföretag endast räkna hur många kreditkollar som har gjorts hos just dem. De kollar alltså inte upp om du har en registrerad kreditupplysning hos ett annat företag.

Sprid ut dina kreditupplysningar

Om du t ex ansöker om lite olika lån så kan du med andra ord sprida ut din kreditupplysningar över ett antal olika företag och på så vis inte skada ditt kreditbetyg hos någon av dem specifikt. På samma vis kan det även vara så att om du av något skäl har dragit på dig många kreditupplysningar hos just UC, och därmed har fått ett sänkt kreditbetyg hos dem, så kan du fortfarande ha ett bättre betyg hos något av de andra bolagen.

Det kan av detta skäl vara intressant att hitta långivare som inte använder UC, som är den största aktören, och istället försöka hitta andra alternativ. För att öka chanserna att få ett lån, om man kanske inte har det bästa kreditbetyget, kan man leta reda på långivare som tar in sin kreditinformation från exempelvis Bisnode eller Creditsafe istället.

Om du vill kolla upp långivare som samarbetar med andra kreditupplysningsföretag än UC, kan du besöka den specialiserade sidan https://lanutanuc.com och där kan du hitta och jämföra olika långivare som använder sig av andra aktörer än UC för sina kreditkontroller.

Du kan då slippa få ytterligare en registrerad kreditupplysning hos UC samt att du kan få ditt kreditbetyg serverat från en aktör som förhoppningsvis kan ge dig ett lite bättre betyg. Detta är givetvis inte något som alla behöver tänka på och oroa sig för, utan är huvudsakligen för dem som är oroliga för att de inte ska få lån eller att deras kreditbetyg ska sjunka för lågt.

Det är inte heller någon skillnad för dig som kund vilket företag som banker och långivare använder för att få kreditinformation, när det gäller dig och ditt lån. Det kostar inte extra eller något annat. Vilka de samarbetar med handlar enbart om vad de har valt, t ex utifrån vilka som är billigast eller föredras. En del långivare kan säkert tänkas ha valt bort UC just för att de kan locka kunder genom att erbjuda en kreditupplysning från ett av de mindre bolagen.

Kommentera

*



Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna upp till 4000kr gratis

Just nu får du ett gratis lån hos Vivus. Sommaren är här och det kan mycket väl behövas lite extra tillskott i kassan. Ta chansen och prova på Vivus lånetjänst på internet och du får låna 4000 kr gratis! Ko...

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...

Hjälp jag är skuldsatt upp över öronen!

Stora skulder gör livet svårt att leva. Men med rätt hjälp i tid kan det gå att avstyra en stundande katastrof. Via Marginalen bank kan skuldsatta beviljas omstartslån som hjälper dig vända en sjunkande skuta. ...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare