Tre tillfällen när ett lån kan vara bra

Lån nämns ofta i negativa sammanhang där man pratar om risken, större ekonomisk osäkerhet, dyra räntor och att de kan leda till att man hamnar i skuldfällan. Men lån är samtidigt något som kan vara bra och som behövs i vissa delar av livet och privatekonomin. Här ska vi gå igenom tre situationer där ett lån är en bra grej snarare än en farlig och dyr historia.

Bakgrunden till den här artikeln är att det skrivs ganska mycket (även från vår sida) om riskerna med lån, dåliga lån och tillfällen när man bör undvika att låna pengar. Men man kan inte bara fokusera på det negativa och med tanke på att lån har en naturlig plats i vår finansiella vardag så kan det vara på sin plats med en positiv artikel.

Här ska vi alltså gå igenom lite olika situationer när ett lån är bra och när det passar att låna pengar. Vi går igenom varför det är bra och ger lite allmänna tips som gör lånet bättre och tryggare.

När man ska köpa något som man inte rimligen har råd att betala kontant

Att låna för att spendera pengar på lyxkonsumtion är ju en allmänt dålig idé. Det är inte smart att handla en jacka eller en handväska med lånade pengar. Detta eftersom ett lån för det första kostar dig extra pengar i form av ränta och avgifter men även för att lån skapar en större risk i din ekonomi.

Jackan och handväskan representerar sådant som man inte direkt behöver köpa med hjälp av ett lån eller över huvudtaget för den delen. Det är lyxkonsumtion och handlar mer om att man vill ha sakerna än att man behöver dem. Det är också saker som man borde ha råd att betala kontant. Om man måste låna till dem bör man fundera på om man inte har lite för dåligt med pengar för att genomföra köpen rent allmänt.

Det finns dock saker som är helt ok att låna till, just för att det är naturligt att man behöver ett lån för att ha råd till dem. Det allra bästa exemplet på detta är bostaden. Det är svårt att ha råd att köpa en egen bostad utan att ta ett bolån. Det är få som sitter inne på flera miljoner kronor som de kan lösgöra och använda till sin bostadsaffär.

En bostad är också en långsiktig affär där man får låg ränta, betalar av på väldigt lång tid osv. Bostaden är lånets säkerhet och därför blir det billigare. Det är alltså ett bra och billigt lån, vilket gör det klart mindre dåligt. Andra liknande saker kan vara lån till bil, husvagn, sommarstuga osv. Alla saker kanske inte är ett måste i denna lista, men det är saker som normalt är svåra att betala kontant och som innebär ett ganska bra och billigare lån.

Ofta är det just vid köp av saker av stort värde som man kan få de riktigt bra lånen då man använder saken som säkerhet för lånet. Då blir långivarens risk klart lägre och även räntan som man får betala. Denna typ av billiga lån är mycket mindre illa att ta än dyra.

Vissa saker kan vara lite mer gränsfall. Om man t ex ska köpa ny kyl och frys så kan detta vara lite dyrt. Då är frågan hur man ska göra med lån. För sådana saker kan man inte ta ett lån med säkerhet utan måste ta ett vanligt privatlån. Det är lite dyrare. Sen är frågan om man köper ny kyl och frys för att de gamla har gått sönder eller för att man skulle vilja ha nya.

Ifall man endast köper dem för att det är trevligt med nytt och inte för att det finns ett starkt behov av att köpa nytt (t ex för att de gamla har gått sönder eller som en del av upprustning av köket för att höja värdet på sin bostad) så är det en klar fördel om man kan betala dem kontant. Ett lån innebär alltid lite extra kostnader och risk, så tanken är att man endast lånar om det är viktigt.

Givetvis har man inte mycket val om kyl och frys går sönder och man inte har pengar så det räcker för att köpa nya. Man kan inte vara utan dessa så det måste köpas nytt. Dock ska man tänka på att om man inte har haft råd att bygga upp en buffert för att klara såna här oväntade utgifter så finns det även risk att ett potentiellt lån kommer att anstränga ekonomin mer än vad som önskas.

Samla dyra lån till ett stort lån

Att samla sina dyra små lån till ett stort billigt lån har blivit populärt de senaste åren och många långivare och banker pratar om att samla lån eller att lösa dyra lån. Principen är enkel. Lån med hög ränta är dåliga eftersom de ger dig en hög månadskostnad som kan vara en börda för din budget. Ofta är det lite mindre lån som har hög ränta.

Den som har samlat på sig ett antal såna här dyra lite mindre lån kommer förmodligen att betala mycket varje månad bara i räntekostnad. Om man har en dålig eller ansträngd ekonomi så kan det vara svårt att komma ur detta och ibland tar folk ännu fler lån för att försöka klara av sina gamla lån och andra räkningar.

Genom att istället ta ett stort blancolån med låg ränta får man tillräckligt med pengar för att kunna betala av alla de mindre dyra lånen direkt. Genom att göra detta får man flera fördelar. För det första samlar man alla de olika lånen till ett lån och får då klart mindre jobb med administrationen och inbetalningar etc. För det andra sänks räntan ofta rejält.

Ett stort privatlån med vettig låg ränta kan t ex ha en ränta på runt 5-10 procent. De mindre dyra lånen kan många gånger ha en ränta på upp mot 30 procent och är det SMSlån eller liknande kan räntan vara klart högre än så. Om man kan dra ner sina lånekostnader med 60 – 80 procent genom att samla lånen så är det ju en riktigt bra deal.

För att det ska vara bra så måste man dock följa några punkter. För det första ska man se till att man betalar av sina dyra skulder med detta lån och inte använder pengarna till annat. Räcker inte pengarna från stora lånet till alla skulder som man har så väljer man dem som har högst ränta i första hand.

Eftersom att du vill dra ner dina kostnader så är det viktigt att det stora lånet har en låg ränta. Du kan inte skaffa ett stort lån med en hög ränta, som är är i nivå med de räntor du redan betalar, för då sparar du inga pengar på det hela (utöver lite smidighet). Se även till att undvika att ta nya dyra lån när du väl har samlat dina lån.

Kreditkortet fyller funktion om det används rätt

En skuld behöver inte vara ett klassiskt lån utan kan även vara användandet av en kredit t ex. Det är också ett lån då man lånar pengar från krediten under en viss tid. Skillnaden är att ett kreditkort många gånger kan vara smidigare på så vis att man alltid kan utnyttja belopp inom kreditgränsen fritt, utan att först behöva gå igenom en ansökningsprocess och utbetalning etc.

När det gäller kreditkort kan detta ha flera fördelar. En del av fördelarna kan man inte få med ett vanligt lån. Det finns också nackdelar att tänka på. Det som avgör om kreditkortet är ett bra sätt att låna är helt och hållet vad man har för behov och hur man använder det.

Ett kreditkort är bra när man kan tänkas behöva lite mindre summor under kortare perioder. Det allra viktigaste är att du betalar tillbaka det du har lånat vid den första räkningen. De flesta kreditkort har nämligen räntefritt om man återbetalar hela beloppet direkt när första fakturan kommer.

Det innebär att man oftast har 30-45 dagar på sig att återbetala, lite beroende på när man använder kortet. Om du använder det några dagar innan fakturan skickas ut så kan beloppet komma på den fakturan och då har du inte många dagar, men om du använder det direkt efter att fakturan skapats så har du minst 30 dagar.

Så länge du använder kortet på “rätt sätt” och undviker räntan så är det riktigt smidigt med ett kreditkort. Du kan låna upp till kanske 30 000 kr räntefritt månad efter månad. Kortet är därmed riktigt bra som buffert för oväntade utgifter från en månad till en annan och det är även bra om två personer t ex vill dela på matkostnader eller liknande. Då har man varsitt kort och delar sedan räkningen på två när den kommer.

Ett kreditkort är inte alls så bra om man inte återbetalar hela beloppet direkt vid första räkningen. Då får man betala ränta på återstående belopp och räntan för ett kreditkort är ganska hög. Så detta ska man undvika. Ett kreditkort funkar givetvis inte för de tillfällen man vill låna riktigt mycket pengar eller om man vill kunna återbetala lånet på längre sikt, t ex ett eller flera år. Då ska man ta ett vanligt privatlån eller liknande.

Kreditkortet har alltså sina specifika användningsområden då det passar utmärkt. Jag och min sambo använder varsitt kreditkort kopplat till samma kredit för att hantera hushållets utgifter, såsom mat och gemensamma köp. Vi betalar alltid fakturan direkt och slipper räntan. På så vis har vi ett smidigt system vars enda kostnad är årsavgiften för kortet på några hundralappar.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna gratis direkt med mobilen

SMS Kredit erbjuder just nu dig som ny kund, att låna 1000 kr gratis. Dessutom har man anpassat sida så att den är lätt att komma åt från mobilen. Kolla in detta erbjudande!

Lånemäklare som sänker dina lånekostader

Har du många mindre smålån utspridda på flera kreditgivare går det nästan alltid att sänka lånekostnaderna rejält genom bättre avtal. Myloan är en effektiv lånemäklare som gör 100% för att du skall få ...

1 000 kronor gratis

Kreditinstitutet Viaconto ger alla nya låntagare möjlighet att låna upp till 1500 kr gratis utan säkerhet. Perfekt för dig som råkat ut för oförutsedda kostnader och är i behov av snabba pengar. Kolla in dett...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare