Spara in pengar som du sedan investerar = dubbel vinst

Att hitta sätt att spara pengar i sin vardagsekonomi kan vissa gånger vara lite tråkigt och det kan kännas svårt att veta var man ska börja. Du behöver dock inte spara några enorma summor för att det ska vara värt det och ibland är det enklare att vara sparsam än man kan tro. Om man sedan gör något bra med pengarna man har sparat så blir det extra fint.

Förhoppningsvis har du ett visst månadssparande. T ex att du har gjort plats i din budget så att du lägger undan 3 000 kr (eller hur mycket det nu kan vara, beroende på hur stor inkomst du har) varje månad till någon typ av sparande. Allra bäst är om du har både långsiktigt sparande (till barn, pension och framtiden etc), kortsiktigt sparande (till resor, julklappar, en ny bil och annat du skulle vilja köp inom några år) och buffertsparande (till oväntade utgifter och ifall du skulle tappa inkomst). Men att lägga undan en liten slant är bättre än inget!

Vare sig om du har något nuvarande sparande eller ej så kan det alltid bli bättre. Ifall du inte sparar några pengar så bör du försöka hitta pengar så att du kan göra det och ifall du redan nu har ett sparande så ska jag här diskutera ett alternativ som kan göra att dina tillgångar så sakta växer.

Min tanke är att du bör försöka hitta ytterligare lite utrymme i din ekonomi för att lägga undan mer pengar. Hur ska du då hitta mer pengar? Jo, det ska du göra genom att se över din ekonomi för att hitta saker du kan spara in pengar på. Då kan du förhoppningsvis få lite extra pengar i din budget, som kan användas till bra saker som jag kommer gå igenom nedan. Några konkreta tips på vad du kan spara pengar på kommer mot slutet, men det beror mycket på din egen ekonomiska situation.

Ta dina extra sparpengar och investera dem

En intressant idé är att utveckla tanken på sparade pengar till något lite mer än att bara lägga undan lite extra pengar varje månad. Om du exempelvis nästa år började spara 500 kr varje månad utöver det du eventuellt sparar i dagsläget (genom att hitta någon utgift som du kan dra ner på eller liknande) och bara la dessa extra pengar på ett sparkonto så skulle du med dagens klena ränteläge inte få så mycket mer än just dessa 500 kr extra varje månad.

I slutet av året skulle du ha 6060 kr om sparräntan ligger på 1 %. Det är då 6 000 kr i insättningar och 60 kr i ränta, vilket inte blir någon större vinst. Ifall du istället tog dessa 500 kr varje månad och satsade på ett månadssparande i t ex aktiefonder (som är lite mer stabilt än att satsa direkt i aktier) kan du ofta få en klart bättre avkastning.

Det går inte att säga exakt hur bra avkastning du kan vänta dig, men en Sverigefond som följer index som har låga avgifter kan utan problem gå upp 5 – 10 %. Nu finns det inga garantier – vilket året har visat med en väldigt svängig börs – men det är mycket troligt att du får klart bättre avkastning just nu än på ett bankkonto. Det blir även enklare att lyckas om du har lite koll på aktiemarknaden och ett visst intresse.

Om du alltså istället tog dessa 500 kr och investerade dem på något som har lite bättre avkastning än ett sparkontot – så som exempelvis fonder eller aktier – så kan du klämma ur lite extra ur dina sparpengar. Visserligen har det här börsåret som sagt visat oss att det kan gå båda upp och ner på börsen och det finns alltid en risk att dina pengar tappar i värde ifall du investerar dem i t ex aktier, men om du investerar på ett lite försiktigt och smart sätt så kan du ofta få ganska liten risk men ändå en avkastning som är bättre än ifall du bara lägger pengarna på ditt konto.

Dubbel vinst om du investerar det du sparat in

Det finns många sätt att spara pengar. T ex kanske du köper lunch i veckan när du jobbar. Om du istället tog med en matlåda med lite mer prisvärd mat skulle detta kunna ge ganska mycket sparade pengar varje månad. Jag har tidigare räknat på att man skulle kunna spara runt 700 kr i månaden på att äta matlåda varje dag istället för att äta ute. Detta gäller då vardagar när man jobbar.

Om du kunde spara in 700 kr i månaden på det här viset nästa år genom att ändra på något beteende eller hitta något sätt att dra ner på dina utgifter så skulle du ju troligen också ha just 700 kr extra över på ditt konto varje månad. Dessa pengar skulle du kunna sätta sprätt på direkt om du ville – det är ju inget som säger att man inte kan unna sig något kul om man har varit duktig och sparat in dem på något annat. Dock skulle du även kunna göra som jag föreslår och investera pengarna istället. De alternativ du har är i princip följande:

1. Du köper något fint för dem varje månad innan de hinner bränna hål i plånboken, t ex kläder eller något du vill unna dig. Dina 700 kr är då värda exakt 700 kr.

2. Du sätter pengarna på ett sparkonto, sparar dem åtminstone kortsiktigt och använder dem när du känner för det. Du kan få lite ränta på pengarna men det är som sagt ganska obetydligt i dagsläget. Dina 700 kr kanske då kan vara värda 705 kr.

3. Du investerar pengarna i aktier eller fonder (eller något annat som du känner dig trygg med, så som valutahandel eller vad det nu kan vara som du tror ger dig bäst avkastning i förhållande till risken) och låser upp dem ett tag, men får klart bättre avkastning. Dina 700 kr kan då vara värda 750 kr och ju längre du sparar din investering ju mer kan det öka.

Det ska sägas återigen att det inte är säkert att du lyckas så bra med dina investeringar som du skulle vilja och det finns alltid en viss risk. Ju mer tid och energi du lägger på att lära dig aktiemarknaden och vad som påverkar investeringarna ju bättre kommer du bli på att sköta om dina egna investeringar. Vill du testa en att handla med aktier kan du t ex prova en nätbank så som Avanza. Känner du dig bekväm med lite mer avancerad handel av olika slag och vet vad du sysslar med kan du testa en handelsplattform från t ex IG Markets.

Om du bara har lite intresse och vilja att lära dig mer kommer du kunna göra klart mer med dina insparade pengar och på sikt få ut mycket mer av dem än om du bara valde att handla upp dem direkt. Det jag menar med att du får en dubbel vinst är att du först och främst varit duktig och hittat ett sätt att spara pengar i din ekonomi rent allmänt. Exempelvis har du börjat ta med matlådor istället för att äta ute eller något annat bra.

Sedan har du även valt att investera pengarna istället för att bara göra av med dem direkt. Dina insparade pengar har då också givit dig avkastning och ökat i värde, vilket gör att du inte bara tjänat in de pengar som du från början lyckats spara in utan du har även tjänat extra på dem i form av trevlig avkastning.

Sammanfattning

Runt nyår är det alltid en bra idé att se över sin ekonomi (och även andra aspekter av sitt liv som kan vara värda att omvärdera för den delen) och försöka hitta saker att förbättra. Det är chansen att börja på en ny kula och göra saker bättre. Att försöka optimera sin privatekonomi och att dra ner på sina utgifter är alltid viktigt och det är ett pågående arbete som man inte bör ge upp.

Det här förslaget som jag kommer med idag är kanske inte speciellt konkret eftersom det inte säger exakt hur du ska lyckas spara in pengar i din egen ekonomi, men det är upp till dig att försöka hitta poster som du kan dra ner på. Jag bara föreslår vad du kan göra med pengarna som du lyckas spara.

Om du är lite duktig kan du säkerligen spara in pengar på både det ena och det andra. Det här med matlådor är ett bra exempel men du kan även se över andra matkostnader, bilkostnader, prenumerationer och abonnemang och sen alla de stora fasta kostnaderna så som lån, försäkringar, el etc. Det finns ofta åtminstone någon post där du betalar mer än du borde.

Alla pengar man kan spara in är bra och ifall du inte har något vanligt sparande, framför allt buffertsparande, så är det klokast att lägga sina nya pengar på detta om man får extra slantar över i sin budget. Börja med ett sådant sparande istället för att investera pengarna. Har du dock redan ett befintligt sparande och känner dig trygg med detta kan du helt klart prova min metod och investera pengarna som du har frigjort.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...

Lånemäklare som sänker dina lånekostader

Har du många mindre smålån utspridda på flera kreditgivare går det nästan alltid att sänka lånekostnaderna rejält genom bättre avtal. Myloan är en effektiv lånemäklare som gör 100% för att du skall få ...

Gratis - ta kontroll över din ekonomi!

Smartbudget.se erbjuder ett fullständigt kostnadsfritt system för dig som vill överblicka och förbättra din ekonomiska situation. Helt gratis får du tillgång till budgetredskap, kassabok, spartips och övervakn...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare