Sommarstäda istället för att låna

Med jämna mellanrum behöver man rensa ur sitt hem och hitta saker som man kan göra sig av med. Det finns ofta många saker som bara blir liggande oanvända och som aldrig mer kommer användas, men som man av något skäl ändå inte gör sig av med. En ordentlig vårstädning kan hjälpa till att få bukt med detta, men nu är det ju sommar och om du inte har städat ännu så kan du göra en sommarstädning istället.

Exakt vad man kan ha liggande hemma varierar ju givetvis mycket från person till person. Vissa har massor med kläder som inte används längre medan andra kanske har elektronik, gamla mobiltelefoner och annat liknande (speciellt de som hela tiden vill ha det nyaste) och några har kanske friluftsprylar, spel eller vad som helst.

Poängen är att det finns grejer som bara blir liggande och som inte kommer användas mer. En del saker tänker man att man ska använda igen, men om man faktiskt är helt ärlig med sig själv så inser man att det inte kommer att hända. Andra saker vet man redan helt säkert att man inte kommer att använda men är lite för lat för att göra något med.

Det kan till och med finnas en del saker om man faktiskt använder då och då men som ändå används för sällan för att det ska vara värt att låta grejen ligga kvar och ta upp plats i ens hem. I dessa fall kan man göra en avvägning och göra sig av med en del prylar som man använder för sällan.

Storstädning är bra på många vis

Att städa och rensa är något man kan behöva göra bara för att få bort gamla saker och skit som aldrig används. För att bli av med onödiga prylar och göra plats för sådant som man faktiskt har nytta av. Man kan få klart mer plats i garaget, förrådet eller på vinden / källaren på detta sätt. Eller inne i bostaden för den delen, i garderober, skåp och lådor.

Att få chansen att rensa och göra sig av med saker är bra av det skälet, men det finns även ytterligare fördelar. När du rensar bort saker så har du några olika alternativ – du kan slänga dem (om det är totalt skräp), du kan ge bort dem (t ex kläder eller andra nyttoprylar) till välgörande ändamål och du kan sälja dem.

Många saker går givetvis att slänga direkt men om du t ex har kläder eller annat så kan du alltid välja att skänka dem. Ge till en klädinsamling så kommer dina gamla plagg, som du aldrig använder, till nytta på nytt för någon som har ett behov. Dock går faktiskt mycket också att sälja, vilket är en av poängerna jag försöker göra här.

Sälj dina gamla prylar och tjäna en slant

Det som jag egentligen vill komma till är att det oftast finns saker hemma som går att sälja. De flesta har prylar som bara ligger oanvända, som har ett helt ok värde om man försökte sälja dem på begagnatmarknaden. Det kan vara allt från mobiltelefoner och gamla tv-spel till kläder, inredningsprylar, barnprylar eller friluftsutrustning. Man kan sälja det mesta nu för tiden.

Har du en möbel som du har tröttnat på eller kläder som du inte kommer använda igen? Prova att sälja dem. Det kanske inte alltid går att få jättemycket pengar för varje grej men om alternativen som finns tillgängliga är att antingen bara låta dem ligga i ett mörkt hörn och samla damm i evigheter eller att bara slänga dem rakt av, så låter det ju ganska bra att få även en liten slant.

På detta vis kan du alltså egentligen slå två flugor i en smäll. Du kan städa och rensa upp i ditt hem, din semesterbostad, ditt garage eller förråd etc och på så vis få mer plats, renare och finare. Samtidigt kan du tjäna lite pengar. Dessa pengar kan man se som en ren bonus om man så vill.

Det finns mycket trevligt man kan göra om man har lite extra pengar över. Givetvis är det fint att spara pengarna, t ex investera dem i fonder eller liknande, alternativt amortera på bolånet. Det kan dock kanske kännas lite tråkigt och det är givetvis ok att använda pengarna till att göra något kul eller köpa något som man vill ha. Åtminstone så länge man inte har ett specifikt behov av att bättra på sin ekonomi, t ex genom att betala av dyra lån.

Om vi räknar med att du har en ordnad ekonomi så är du fri att använda dessa extra pengar till lite vad som helst. Det fina är att du har möjlighet att lägga dessa pengar på något som du har funderat på att göra eller köpa, men kanske inte riktigt haft råd till.

Om det är något som du varit väldigt sugen på, trots att det har saknats lite pengar i kassan, så kan det möjligen har flugit en och annan tanke genom huvudet om att du kan låna pengar för att köpa detta. Det är ju en vanlig lösning för många – att ta ett lån när de inte har råd och betala i efterhand istället.

Jag har aldrig förespråkat att låna pengar för att köpa något på detta vis utan tycker att man bör spara ihop pengarna i förväg istället. Principen är densamma i grunden bara att du måste vänta ett tag innan du kan köpa eller göra det som du vill. Det blir dock billigare eftersom du slipper betala räntan på lånet och säkrare eftersom du inte belastar din ekonomi med ytterligare utgifter.

Om du får in pengar från försäljning av prylar kan du dock hoppa över att spara ihop till pengarna lite i taget under många månader. Du får pengarna direkt i handen istället och då har du ju möjlighet att göra vad du vill direkt. Det fina är att du slipper ta ett lån med en onödig och kanske hög / dyr ränta. På så vis sparar du pengarna som du hade behövt betala i ränta.

Så sammanfattningsvis kan man ju säga att om du har något du skulle vilja köpa eller göra men inte riktigt har råd till, utan att ta ett lån, kolla först upp om du har lite gamla saker som du inte behöver eller vill ha som du kan sälja. Kanske sitter du på saker värda många tusenlappar, som kan komma till bättre användning. Samtidigt kan du få till en bra sommarstädning och rensa bort saker som du inte vill ha och få mer utrymme hemma. Dubbel vinst med andra ord!

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna upp till 4000kr gratis

Just nu får du ett gratis lån hos Vivus. Sommaren är här och det kan mycket väl behövas lite extra tillskott i kassan. Ta chansen och prova på Vivus lånetjänst på internet och du får låna 4000 kr gratis! Ko...

Lånemäklare som sänker dina lånekostader

Har du många mindre smålån utspridda på flera kreditgivare går det nästan alltid att sänka lånekostnaderna rejält genom bättre avtal. Myloan är en effektiv lånemäklare som gör 100% för att du skall få ...

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...
Nyheter
Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Lån med avbetalning som dras automatiskt på lönen
Det stora problemet med lån är att en del människor inte kan betala tillbaka sin skuld. Även om man givetvis bör kontrollera att man kan betala tillbaka lånet innan man bestämmer sig för att ta det, så är det...

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad men ser fortfarande höjning i december
Idag har Riksbanken återigen haft ett penningpolitiskt möte och beslutat om reporäntan. De lämnar den oförändrad på -0,25 procent denna gång men håller fast vid att de vill höja räntan till 0 procent vid nä...

Ekonomitips
Klara Coronakrisen utan extra lån
Coronakrisen och allt som den har medfört har helt klart slagit mot ekonomin för många. Sverige som land har pytsat ut mycket pengar och många företag har tappat stora delar av sina inkomster, främst inom rese-, ...

Sommarstäda istället för att låna
Med jämna mellanrum behöver man rensa ur sitt hem och hitta saker som man kan göra sig av med. Det finns ofta många saker som bara blir liggande oanvända och som aldrig mer kommer användas, men som man av något ...

Bra tips när du letar och jämför banklån
Lån är en del av vardagsekonomin och något som man ibland behöver. Vissa lån är mer nödvändiga och andra helt klart mer onödiga men oavsett så vill vi givetvis försöka hitta så bra och billiga lån som mö...

Sök lån och långivare