Sju tips för ditt bolån

Bolånet är ett av de viktigare posterna i din ekonomi eftersom det handlar om ganska mycket pengar. Vanligtvis är det ganska mycket pengar och under lång tid, så det finns ganska stora möjligheter att påverka och att spara pengar. Det kan på samma sätt även bli onödigt dyrt om man inte bryr sig eller är insatt.

Eftersom väldigt många har bolån och att det är en så pass stor kostnad är det inte dumt att ha en liten guide med tips för olika saker man ska tänka på. Den här snabbguiden tar upp tips som hjälper dig att hålla kostnaderna nere, som gör det smidigare att hantera ditt bolån och som gör livet lite enklare rent allmänt.

1. Förhandla och pruta alltid på ditt bolån

En bra regel är att alltid försöka pruta på ditt bolån. Ifall du funderar på att binda ditt lån har du möjlighet att förhandla med olika banker för att få en konkurrenskraftig ränta. Ifall du istället kör på rörlig ränta kan du också ibland prata med banken och jämföra med andra banker för att se om du kan hitta en bättre bolåneränta.

Bästa tipset för att förhandla sig till en bra ränta är för det första att inte vara rädd att pruta. Det är nästan lite som när man är på semester i Turkiet och ska köpa något från gatuförsäljarna – de förväntar sig att man ska pruta och det går nästan alltid. Ju bättre du är som kund ju enklare är det att få en bra boränta. Om du visar på vilka fördelar du har med din ekonomi och varför du borde få en låg ränta brukar det gå bra.

Du kan helt enkelt kolla runt bland olika banker och få fram vilken ränta de erbjuder. Ifall du sedan går till din bank och säger att du kan få en bättre ränta hos en annan bank så kan detta ge dem lite eld i baken så att de sänker din ränta. Ifall de vägrar rubba sig ska du heller inte vara rädd att faktiskt flytta ditt bolån till en långivare som erbjuder bra ränta.

2. Rörlig ränta vs fast ränta

Ska man välja rörlig eller fast ränta på sitt bolån? Det är alltid upp till dig men det enkla svaret är att rörlig ränta historiskt har varit billigare och att det oftast är ett lite billigare alternativ. Fast ränta är lite tryggare och det innebär också att du vet exakt hur mycket du betalar för ditt bolån varje månad. Du får betala lite mer för att ha denna trygghet men det passar givetvis ibland att ha en fast boränta.

Ifall du väljer rörlig ränta bör du spara lite extra pengar för att ha råd med högre kostnader ifall räntan skulle gå upp längre fram. Man bör alltid ha en buffert så att det inte plötsligt blir så dyrt att du inte har tillräckligt med pengar.

3. Att binda endast en del av sitt bolån

Du kan ifall du vill binda en del av ditt bolån och lämna en annan del med rörlig ränta och du kan även välja att binda upp ditt lån med olika lång bindningstid. Fördelen med att binda upp olika eller bara en del är att man sprider risken lite. T ex kan du delvis njuta av den lite längre räntesatsen man får med rörlig ränta och delvis ha lite mer säkerhet genom att binda upp en del av lånet.

Nackdelen med att ha olika bindningstider är att det blir svårare när man ska förhandla om lägre ränta. Eftersom det bästa vapnet man har är att hota med att byta bank så blir det lite dumt när man binder upp sitt lån med olika bindningstider, då kan man ju nämligen inte byta bank lika smidigt.

4. Håll koll på reporäntan

Reporäntan / styrräntan är en väldigt viktig komponent när det gäller på vilken bankernas boräntor ligger. En låg reporäntan innebär ofta en låg bolåneränta och tvärtom. Det är alltså bra att ha koll på hur ränteläget ser ut i Sverige. Ifall man vet vad som gäller och följer utvecklingen av ränteläget och kan se en bit framåt i tiden kan man ofta dra många bra slutsatser om hur boräntorna kommer att ligga framöver.

Har man koll på detta är det enklare att avgöra ifall man vill binda sitt lån eller köra på rörligt och det är också enklare att avgöra när man har möjlighet att pruta etc. Du kan även använda dessa kunskaper för att se om du behöver spara lite extra inför framtiden och göra dig redo för högre räntor och högre kostnader.

5. Var inte rädd för förändring

Ofta sitter man med sin gamla bank som man haft under många år. Det kanske till och med är samma bank som ens föräldrar hade. Det är inte alltid det finns något skäl att byta till en ny bank och då blir det gärna att man nöjer sig med det som erbjuds hos den bank man är van vid.

När det gäller bolån kan det vara lite samma sak. Man tänker att eftersom man har alla andra bankaffärer hos en bank så måste man även ha sitt bolån där. Det är dock inte nödvändigt. Att byta bank är ett av de bästa medlen man har för att förbättra sin ränta. Man kan hota med att byta till en annan bank men om den befintliga banken vägrar ge med sig ska man inte vara rädd för förändring.

Det är inte svårt att byta bank när man har rörlig ränta på sitt bolån eller när bindningstiden har gått ut på en bunden ränta. Ifall man kan få markant bättre ränta hos en annan bank, t ex någon lite nyare uppstickare, så ska man klart utforska det alternativet. Stanna inte hos en bank som vägrar ge dig ge dig något.

6. Välj rätt återbetalningstid och månadskostnad

När du väl skaffat ett bolån måste du bestämma hur lång löptid du ska ha på ditt lån. Ofta ligger fokus helt enkelt på hur stor månadskostnad du vill ha – alltså hur mycket du ska betala i amortering plus ränta varje månad. Denna kostnad måste ligga på en lagom nivå i förhållande till dina inkomster. Ju mer du betalar av på lånet, ju billigare blir det totalt, men det kommer ändå ta lång tid att återbetala ett bolån.

Du måste välja en nivå som du klarar av att betala så att du inte får för lite pengar över varje månad. Försök göra upp en budget som är så detaljerad som möjligt så att du väljer en bra nivå. Det är huvudsakligen detta som avgör löptidens längd. När du har fast ränta vet du exakt hur mycket du betalar varje månad men när du har rörlig ränta måste du vara medveten om att det kan variera lite upp och ner beroende på hur boräntan ändras.

7. Spara en buffert för tider med hög ränta

Att spara till en buffert är speciellt för dig som väljer rörlig ränta. Den rörliga räntan är det vanligaste alternativet och om man väljer den blir det ofta lite billigare än ifall man binder upp sin ränta. Det man ska tänka på är dock att ifall räntan är låg (så som den är i skrivande stund) bör man spara pengar i en buffert som ska användas den gång räntan blir hög.

Med tiden kommer boräntorna gå upp och ifall du nu har en låg ränta har du lite pengar över som bör läggas undan för att kunna klara av tider då räntan är klart högre. Ifall räntan går från två procent till t ex sex procent är skillnaden flera tusen kronor i ökad räntekostnad. Ifall du inte har sparat pengar för just en sån här situation kan det blir svårt att ha råd med en så pass hög ränta.

Ett tips är att alltid räkna med att räntan är ett antal procent högre än den verkligen är. T ex ifall räntan ligger på två procent kan du ändå räkna som att den är fem eller sex procent och ta de pengarna som är kvar efter att du betalat in räntekostnaden och lägga dem i ditt buffertkonto för framtiden. På så vis har du en sparad slant som du kan ha som säkerhet den dagen räntorna verkligen hamnar på dessa höga nivåer.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Spara pengar på att baka ihop dina lån

Genom att samla ihop alla dina krediter och lån, kan du minska dina lånekostnader med åtskilliga procent. Freedom Finance hjälper dig hitta ett billigt lån som passar dig och din situation. Kolla in detta erbjud...

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...

Låna gratis direkt med mobilen

SMS Kredit erbjuder just nu dig som ny kund, att låna 1000 kr gratis. Dessutom har man anpassat sida så att den är lätt att komma åt från mobilen. Kolla in detta erbjudande!
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare