Ser bra ut för folk med bolån

Publicerat den 29 april, 2015

Idag hade Riksbanken ännu en presskonferens där de berättade om sina beslut. Många trodde inför den här dagen att det kanske skulle bli tal om att sänka reporäntan ytterligare, till exempelvis -0,4 procent. Det hände dock inte utan man valde att behålla räntan på nuvarande -0,25 procent.

Samtidigt pratade Riksbanken om att det kan bli tal om ytterligare sänkningar längre fram och att räntebanan kommer att vara fortsatt låg en ganska lång tid framöver. De tänker sig att det kommer fortsätta vara minusränta i flera år framöver och att det först någon gång under 2017 blir tal om en ränta som ligger över nollan.

En låg reporänta är givetvis mycket fördelaktigt för alla som har stora lån och då framför allt bolån. Ränteläget påverkar nivån på boräntorna och tvingar ner dem väldigt mycket och det är just nu väldigt billigt att ha ett bolån. För den som har rörlig ränta är det alltid en intressant fråga ifall räntan är på väg att stiga framöver men nu har vi ganska bra koll på att den inte kommer att röra sig uppåt på ett bra tag.

Detta gör att alla som har befintliga bolån kan njuta av låga kostnader för sina lån och alla som funderar på att köpa en bostad vet att det är fördelaktigt läge med räntorna nu och ett tag framöver. Det är alltså en ganska het bostadsmarknad just nu och den ser alltså inte direkt ut att bli mindre het den närmaste tiden.

Ännu bättre läge på bostadsmarknaden när FI:s förslag slopats

Till detta kommer att Finansinspektionen nyligen tills vidare skrotade sitt förslag om att det skulle bli amorteringskrav på bolån där man skulle tvingas amortera på sitt lån ner till 50 % belåningsgrad. Det var ett förslag som siktade mot att försöka få bukt med svenskarnas skuldsättning och att det är allt för många som inte amorterar på sina bolån.

Förslaget skulle innebära att vi minskar risken för en stor ekonomisk smäll, t ex om räntorna går upp mycket, men det innebär också på kortare sikt att många skulle behöva lägga ut klart mer pengar varje månad på sitt boende eftersom de måste betala både ränta och amortering istället för att bara betala räntan. Detta är något som skulle slå mest mot unga och folk med lite sämre ekonomiska förutsättningar / lägre inkomst.

Eftersom förslaget, som var tänkt att införas den 1 augusti 2015, nu har stoppats behöver vi alltså inte oroa oss för amorteringskravet lika mycket. Vissa banker funderar på att trots detta i fortsättningen rekommendera sina kunder att amortera lånet ner till 50 % men ifall detta bara kommer vara en rekommendation eller om de kommer sätta några krav är oklart.

Alla de som skyndade för att köpa sin nya bostad innan den 1 augusti kan nu ta det lite mer lugnt, vilket gör att det inte är lika mycket köprusch på bostadsmarknaden. Dock kan det nog tänkas vara bra ös ändå med tanke på att det är så pass billigt med bolån just nu och ett ganska bra tag framöver.

Motsatt effekt på sparkonton

De som jublar över bra boräntor kanske samtidigt rynkar på näsan åt de obefintliga sparräntorna vi har. Eftersom reporäntan är på minus betyder det att sparräntorna många gånger är nere på noll. Bankerna är ovilliga att ge vanliga privatsparare negativ ränta och jag gissar att de har ganska bra skäl till detta då många nog skulle ogilla det skarpt (att banken tog betalt för att du hade dina pengar liggande hos dem). Det är dock väldigt många banker, speciellt storbankerna, som har obefintlig ränta på t ex lönekonton och vanliga sparkonton.

Att hitta något konto med vettig ränta att ha sina pengar på är inte lätt. De mer nischade och lite mindre bankerna har kanske någon procents ränta men det är inte speciellt mycket det heller. Det är givetvis bättre än att inte ha någon ränta alls men det blir inte direkt lättare att hitta ett vettigt sparkonto att stoppa undan pengarna på.

Andra sparformer mer attraktiva

Alternativet är att spara i t ex aktier eller fonder och det är ett alternativ som känns än mer aktuellt just nu. För det första är sparräntorna så dåliga och det gör att man knappt tjänar några pengar på att ha dem liggande på ett sparkonto.

För det andra är skatten på Investeringssparkontot (som är den sparplattform som jag rekommenderar i de flesta fall i dagsläget) så pass låg att du får väldigt låga kostnader. Skattesatsen beräknas utifrån statslåneräntan och den är i likhet med andra räntor väldigt låg just nu. Det gör ISK till ett bra ställe att ha sina investeringar så som läget är nu, men det kan bli mindre fördelaktigt längre fram när räntan börjar gå upp igen.

Eftersom ”pengar är billiga” just nu, om man vill uttrycka sig på det viset, finns det även mycket kapital att hämta in för företag och många väljer att investera. Det gör också att börsen går bra. Det har gått upp väldigt mycket sedan årsskiftet och det är nog inte slutet på uppgången. Dock ska man alltid vara lite försiktig och leta efter signaler som visar på nedgång. Förr eller senare brukar börsen går ner igen.

Hur ska jag göra med mitt bolån?

Riksbanken lämnade som sagt reporäntan orörd på -0,25 procent idag. Även om det var ett ganska försiktigt beslut och att ganska många räknade med att den skulle sänkas ytterligare så ska ändå sägas att Riksbanken och Stefan Ingves har sagt att det kan komma sänkningar längre fram. De har även sagt att det troligen kommer vara väldigt låg ränta ganska länge framöver och att man, som vi skrev tidigare i artikeln, kanske börjar höja räntan över nollstrecket först 2017.

Med tanke på allt detta är det ingen större risk med rörlig ränta i dagsläget och ingen större risk för att boräntorna går upp. Du kan med fördel ha en rörlig ränta ett tag framöver och om du föredrar att binda ditt bolån kan du se över möjligheten igen nästa år.

Kom ihåg att det är ett ypperligt läge att spara undan pengar i en räntebuffert nu när det är billigt att låna. Man måste alltid tänka på detta när man väljer att köra på rörlig ränta. När det är billigt och du har får mer pengar över bör du lägga undan en del av dem tills dess att räntan blir högre. Då blir det plötsligt klart dyrare varje månad och då kan denna buffert göra stor skillnad.

Ska jag amortera på mitt lån?

Även om amorteringskravet inte kommer att bli aktuellt (just nu, men kanske senare) så är det givetvis så att du ändå kan välja att amortera på ditt lån. Att betala av på bolånet ska inte ses som en kostnad utan som en investering eftersom varje krona som betalas av också påverkar hur mycket du måste betala i ränta framöver.

Det är alltid bra att amortera på sitt bolån eftersom det minskar räntan och gör lånet billigare totalt. Det skapar också en större säkerhet och minskar risken att du får problem längre fram när räntan blir dyr. Att välja bort att amortera är framför allt aktuellt för folk som har lägre inkomster och som inte har lika mycket pengar att lägga på sin boendekostnader varje månad. Har du dessa pengar kan du med fördel amortera en del.

När räntan är så väldigt låg som den är just nu har du också ett ypperligt läge att amortera. Du har pengar över och ska gärna göra något vettigt med dem. Att spara dem på ett sparkonto är inte speciellt bra då du knappt får någon avkastning alls. Du kan visserligen investera i annat men det är också en osäkrare investering än att betala av på ditt bolån. Att amortera kanske inte ger den bästa avkastningen på det viset men det är en garanterad vinst jämfört med t ex aktier som kan gå både upp och ner.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...

Låna med bilen som säkerhet!

Nu erbjuder Bilpant ett privatlån på mellan 5000 och 25000 kronor, då du väljer att låna med bilen som säkerhet. Perfekt för dig som är behov i ett stadigt smålån, men som saknar annan säkerhet. Kolla in de...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare