Föga oväntat, valde riksbanken att på tisdagsmorgonen 18/12 – 2012 sänka reporäntan med 0,25 procentenheter från 1,25 ned till 1 procent.  Vilket innebär att det högst sannolikt blir billigare att låna pengar samtidigt som de svenska hushållen upplever en räntelättnad.
Tidigare i höst valde Riksbanken att inte sänka reporäntan. Då hänvisade man till de riskerna med mycket låga utlåningsräntor. En fara som angavs då var att privatpersoner skulle fler och större lån.
Hur kommer det sig då att riksbanken vid detta tillfälle väljer att sänka räntan? Det huvudsakliga skälet till räntesänkningen är att få fart på ekonomi. Svensk ekonomi och den globala ekonomin går allt annat än bra.
Den sänkta riksbanksräntan påverkar rörliga räntor som bostadsräntor och konsumtionskrediter.  Det innebär sänka räntekostnader för låntagare, vilket ger mer pengar över på bankkontot. Genom att sänka räntan hoppas man kunna stimulera tillväxten genom ökad konsumtion, vilket i sin tur leder till en förbättrad ekonomi.
Sänkningen för liten och alltför sen?
Den räntesänkning som Riksbanken nu gör, är något som många ekonomiska experter efterfrågat ett längre tag. Men många anser att dagens sänkning var både i senaste laget och för liten.
Också bland bankens ledamöter rådde oenighet kring beslutet. Två av bankens sex ledamöter valde att reserverade sig mot majoritetens beslut. Karolina Ekholm ville att banken skulle signalera att räntan sänks till 0,75 procent i början av 2013 och Lars E O Svensson ansåg att räntan borde sänkas till 0,75 procent omgående.
Så spås reporäntan förändras framöver
Med största sannolikhet kommer Riksbanken att sänka reporäntan med ytterligare ett antal enheter i början av 2013. Men på längre sikt väntas styrräntan istället gå upp. Om ett år spås den ligga på 1,1 procent och ytterligare ett år längre fram, fjärde kvartalet 2014, spås räntan ligga på 1,8 procent.
Kommentera