Lån med avbetalning som dras automatiskt på lönen

Publicerat den 31 januari, 2020

Det stora problemet med lån är att en del människor inte kan betala tillbaka sin skuld. Även om man givetvis bör kontrollera att man kan betala tillbaka lånet innan man bestämmer sig för att ta det, så är det långt ifrån alla som sköter sig.

Om man inte sköter sig och därmed låter bli att betala fakturorna så kan man hamna hos Kronofogden, får betalningsanmärkningar och kanske skuldsaldo osv. Även om man inte riktigt går så långt så kan man mycket väl få problem och därmed få dålig ekonomi, kanske ta fler lån och hamna i skuldfällan.

Därför är det intressant med en ny typ av lösning där inbetalningen till lånet dras direkt på lönen varje månad. Jag hittade långivaren Moank som erbjuder ett lån där de löser inbetalningarna på detta vis. Det som är bra med detta är att det inte går att missa inbetalningarna och därför kan man inte heller missköta lånet och hamna i trubbel på grund av detta.

Tack vare denna lösning så är det en klart mindre kreditrisk för långivaren än vid normala blancolån, där det inte finns någon säkerhet. Här finns säkerheten i och med att långivaren vet att lånet alltid betalas direkt när lönen kommer. Tack vare detta kan långivaren erbjuda lägre ränta på lånet jämfört med andra liknande långivare. Det gör att du också får ett billigare lån, samtidigt som det blir smidigare.

Betalningarna går direkt från arbetsgivaren och in på långivarens konto. Det innebär för det första att du inte behöver tänka på att betala fakturor. Det hela är klart smidigare. För det andra innebär det också att du inte kan låta bli att betala lånet och därmed inte heller kan dra på dig alla dåligheter som ett obetalt lån innebär. T ex dröjsmålsränta, inkassoavgifter, betalningsanmärkningar och mer.

Det är helt enkelt ett ganska smart sätt att göra det på och jag gillar grundtanken. Det gör att man tar bort en del risker och får en smidigare hantering. Att ha autogiro på lånet är givetvis liknande men det skiljer sig på så vis att man ändå hinner göra av med pengarna innan autogiro-betalningen görs, men om pengarna dras på lönen direkt så kommer man aldrig ens få dessa pengar innan de går vidare till långivaren. Man kan alltså då inte göra något dumt, som att spendera alla pengar på annat.

För att det hela ska fungera måste man ansluta sin arbetsgivare till Moank (eller annan långivare som använder samma metod). Det finns så klart redan ett antal anslutna arbetsgivare sedan tidigare men om din arbetsgivare inte är med så kan du lägga till dem. Exakt hur det går till får du kolla upp hos långivaren.

Finns det några nackdelar med att dra inbetalningarna på lönen?

Det finns givetvis några saker värda att tänka på. Det är väl egentligen inte nackdelar rakt av men åtminstone sådant som motverkar syftet med att välja denna lösning.

För det första så finns det ju alltid en risk att man blir av med jobbet och därmed inte lägre får någon lön. Då kommer detta inte längre att fungera. Jag gissar att långivaren inte kommer att låta dig slippa resterande del av lånet bara för att du tappar lönen, så då måste det ändå lösas på vanligt vis. Sen ska man kanske inte kalla detta för en nackdel, mer något som är värt att tänka på.

Något annat som man helt klart ska tänka på är att det inte automatiskt innebär att man klarar sin ekonomi bara för att lånet dras direkt på lönen. Ett nytt lån innebär alltid extra kostnader och om man har en ansträngd ekonomi eller små marginaler så kan det bli svårt att klara en extra utgift varje månad.

Även om detta nya lån dras på lönen direkt och därme betalas så innebär det inte att man slipper alla problem. Det innebär istället att man har mindre pengar över till annat sedan, eftersom lönen som kommer in på kontot kommer vara lite längre än normalt. Om du inte har tillräckligt med pengar totalt så kommer det att ställa till problem oavsett. Då kommer någon annan räkning kanske istället bli obetald, vilket i grund och botten är lika illa.

Med lite tur kanske du kan dra ner på andra saker den månaden som t ex matkostnader, transportkostnader eller andra rörliga kostnader som du kan påverka. Då slipper du åtminstone hamna i ett dåligt läge med obetalda skulder.

Ibland fördel att kunna styra över sina betalningar

Även om det i de flesta fall kan ses som en fördel att pengarna för lånet dras i förväg och att man då vet att det lånet är betalt och klart, så finns det tillfällen då det kan vara dåligt också. Att kunna ta ett beslut själv om när och hur man ska betala en räkning kan vara viktigt om man har en dålig ekonomi och måste hitta lösningar för att det ska gå runt.

Det jag menar är att det ibland kan vara bra att få fakturan i handen och där och då kunna ta beslutet hur man ska göra med den. Självfallet är det alltid tanken att man ska betala alla fakturor varje månad men om man nu sitter i en dålig situation och har ont om pengar en viss månad så finns det en liten risk att man måste prioritera bort en viss faktura.

Att skippa att betala av ett litet dyrt lån är sällan en bra idé men kanske kan det vara viktigare att betala elräkningen än att betala lånet, för att ta ett ganska extremt exempel. Att ha råd till mat till barnen är också viktigare givetvis.

Man ska så klart undvika att försätta sig i en situation där man inte har råd till sina räkningar eller måste välja mellan mat och att betala en räkning, men jag säger bara att det i vissa svårare fall kan finnas en fördel med att pengarna inte automatiskt försvinner. Om man råkat hamna i en dålig sits kan det vara läge att kontakta långivaren för att försöka få till en avbetalningsplan där man betalar in mindre belopp, som man kan klara av. Då gäller det så klart att man inte redan har blivit av med de pengarna som man skulle behöva behålla.

Sammanfattning av automatiska inbetalningar från lönen

Sen ska sägas att jag tycker att detta verkar vara en ganska bra lösning i grund och botten. Det innebär ju att den som ansökt om lån har en fast inkomst till att börja med, vilket är bra och det innebär också att risken minskar att låntagaren spenderar pengarna på annat istället för att betala av lånet. Att man kan få lägre ränta tack vare att långivaren tar mindre risk är också bra, för då blir lånet billigare.

Den som har en ansträngd ekonomi kommer kanske inte har lika stora fördelar av detta eftersom att man då ändå riskerar att få slut på pengar, bara att det istället är något annat man inte har råd att betala. Det behöver inte bli så mycket bättre med andra ord, om man har många dyra räkningar.

För den som brukar slösa bort mycket pengar varje månad på mat, spel, cigaretter och andra nöjen och av det skälet kan riskera att spendera pengarna som egentligen skulle ha gått till att betala av lånet, kan det vara en riktigt bra grej. Då har man en lösning som säkrar att pengarna som ska betalas in dras av direkt innan man har möjlighet att spendera dem på onödiga saker.

Dessutom kan det vara ett smidigt sätt att lösa inbetalningar på, för att slippa krångel. Allt sker automatiskt och man behöver inte betala räkningar eller riskera att glömma att betala dem.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...

Gratis - ta kontroll över din ekonomi!

Smartbudget.se erbjuder ett fullständigt kostnadsfritt system för dig som vill överblicka och förbättra din ekonomiska situation. Helt gratis får du tillgång till budgetredskap, kassabok, spartips och övervakn...

Låna med bilen som säkerhet!

Nu erbjuder Bilpant ett privatlån på mellan 5000 och 25000 kronor, då du väljer att låna med bilen som säkerhet. Perfekt för dig som är behov i ett stadigt smålån, men som saknar annan säkerhet. Kolla in de...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare