Coronakrisen och allt som den har medfört har helt klart slagit mot ekonomin för många. Sverige som land har pytsat ut mycket pengar och många företag har tappat stora delar av sina inkomster, främst inom rese-, hotell- och restaurangbranschen men även detaljhandeln.
Även privatpersoner får känna av krisen i privatekonomin. En del blir permitterade eller förlorar jobbet, andra är sjuka under en längre period och tvingas vara borta från jobbet och för de flesta så har aktier och fonder tappat i värde.
Som tur är så är det förmodligen inte jättemånga privatpersoner som har fått en mycket sämre ekonomi till följd av allt som har hänt. De som drabbas hårdast är troligen småföretagarna med egen firma, som förlorat stora delar av inkomsterna. Här blir det så klart snålt med inkomster och liten lön under en stor del av 2020. Plus en del andra grupper givetvis.
I tider som dessa, när det är svajigt i ekonomin och inkomsterna kanske minskar så är det ofta så att man vänder sig till lån för att få hjälp. Det är inte helt konstigt att man kan vilja få in lite pengar i kassan under en period då det är dåligt kassaflöde. Räkningarna ska fortfarande betalas som vanligt och de flesta utgifter består även när inkomsterna uteblir.
Staten föregår med mindre gott exempel när de erbjuder lån
Vi förespråkar försiktighet när det gäller onödiga lån och vill därför skriva en artikel om att undvika lån om det är möjligt, även i dessa tider. Många av de åtgärder som staten har kommit med för att rädda företag, både stora och små men kanske framför allt de små, har gått ut på att låna pengar framför allt från staten.
De har erbjudit lån i olika former. T ex att få uppskov med skatten (och till och med kunna få tillbaka redan inbetald skatt för året) eller genom lån via bankerna som är statligt garanterade. Kanske kan man få uppfattningen att detta är en bra och trygg lösning men det är tyvärr sällan så.
Även om räntan kan vara låg eller till och med borttagen helt så är ett lån alltid en risk. Speciellt om man är osäker på sin framtida betalningsförmåga. Lånar man pengar så måste man betala tillbaka dem tids nog och det gäller att man är säker på att man klarar detta, annars ligger man illa till.
Har man stora skatteskulder till nästa år så kan det finnas en klar risk att man då inte har råd att betala lånen och då har man som bäst skjutit problemen framför sig. Risken är att man även har dragit på sig större skulder och kan få betala privat även för sitt företags skulder.
Mitt råd till dem som har företag och som behöver hjälp att klara sig igenom Coronakrisen är att inte gå i fällan med lån, inte ens att skjuta på skatteskulder. Det kan vara väldigt riskabelt. Gör det bara om du har en kortsiktig likviditetsbrist och vet att du kan få in pengar framöver, som täcker lån osv.
För dig som har sämre ekonomi privat på grund av viruset säger jag lite samma sak. Låna inte i onödan och tänk efter före. Fundera på och räkna på vad du kan klara av i framtiden och vilka inkomster du väntar dig. Se till att din månadsbudget klarar av lånet och inbetalningarna.
Hur man kan undvika lån som privatperson
Det allra mest klassiska tipset för att undvika lån är att ha en bra buffert ihopsparad, så att man har pengar att ta ifrån om det skulle bli sämre tider eller om man behöver punga ut ett engångsbelopp lite akut. Samt att ha marginaler i sin ekonomi så att man har lite extra pengar över varje månad, så att man har lite utrymme om det skulle bli större utgifter eller mindre inkomst någon månad.
Dessa tips är fortfarande på topp och gäller i allra högsta grad. Att ha en god ekonomi som tillåter att man sparar lite pengar i buffert samt har lite extra pengar över är helt klart bra och det ger en extra säkerhet som skyddar mot att man ska behöva låna pengar. När det gäller buffertsparande så säger experterna lite olika om hur mycket man bör ha sparat för att klara sig men många säger att man bör ha två eller tre månadslöner före skatt på sitt buffertkonto.
Det är ganska mycket pengar givetvis, men man bränner också pengarna snabbt när man tappar sin inkomst eller råkar ut för något som innebär höga kostnader. Det är bra att ha en stor buffert. Om man sparar exempelvis 1 000 kr varje månad till sin buffert så kan man få hålla på ett bra tag för att nå upp till två eller tre månadslöner men när man väl är där så kan man sluta lägga in extra pengar och då lösgöra lite pengar i sin budget som kan gå till annat.
Denna typ av tips / råd är givetvis sådant som ska ske förebyggande och om du ska ha nytta av det nu så måste du redan ha börjat göra dessa saker för många månader sedan, kanske för flera år sedan. Så de löser inte akuta problem. Det är dock svårt att lösa akuta problem rent allmänt. Om du har dålig ekonomi nu till följd av COVID-19 (eller av annat skäl) kan du eventuellt lösa det på följande sätt:
- Har du specifika räkningar som du har svårt att betala så kan du höra av dig till företaget och be om att få lite hjälp. Du kan ofta få en avbetalningsplan eller något som kan underlätta din betalning, t ex med lägre belopp under fler månader.
- Se över din ekonomi och dra ner på utgifter om du kan. Det som enklast att dra ner på är rörliga kostnader som mat, nöjen, bilkostnader (till viss del), kläder och annan shopping samt annat av samma slag. Kan du spara in pengar här finns mer pengar över till andra saker.
- Du kan även se över dina fasta kostnader. Vissa kan du spara pengar på genom att jämföra och byta till billigare alternativ och i vissa fall kan du ta bort kostnaden genom att helt enkelt välja bort det som du betalar för. Det kan vara en tidningsprenumeration eller gym eller vad som. Det går även att nedgradera saker, t ex internet eller tv-paket för att minska utgifterna.
- Lös dyra gamla lån. Också ett klassiskt tips. Lån med hög ränta kostar dig ofta mycket varje månad och om du kan lösa dessa lån så kan du också spara in mycket i din månadsbudget och lösgöra pengar. Du måste dock få fram pengar för att kunna lösa lånen.
- Man kan lösa gamla lån genom att samla dem till ett större och billigare lån. Du måste då fixa ett större blancolån med låg ränta som täcker dina gamla dyrare lån och använda pengarna enbart till att betala av dessa lån. Du kan på så vis sänka din ränta och spara in pengar varje månad. Funkar givetvis bara om du har dyra lån.
- Lösgör lite extra pengar snabbt genom att t ex sälja av gamla saker eller sådant som du kan avvara, för att få fram pengar till viktiga räkningar och skulder som behöver betalas.
- Försök bättra på din ekonomi rent allmänt, få bättre koll på dina pengar osv. Gör en ordentlig budget och kolla igenom dina inkomster och utgifter så att du inte betalar ut mer per månad än du drar in. Viktigt att du inte går back, annars får du se över din ekonomi och hitta sätt att minska utgifterna eller öka inkomsterna.
- Du kan få hjälp att organisera din ekonomi. Kontakta budget- och skuldrådgivare hos kommunen som erbjuder gratis hjälp med att få lite bättre ordning på ekonomin. De är erfarna och kan ge tips och hjälp för att få ordning på din privatekonomi, så att du kan undvika problem i framtiden.
Kommentera