Hur snabba är egentligen Snabblån?

Snabblån är mer eller mindre ett annat namn för SMS-lån och skälet till att det namnet har uppkommit är att den typen av lån tydligen ska vara ”snabbt”. Det man syftar på att är huvudsakligen att det går snabbt att få sina pengar efter att man har ansökt om lån men det kan även tänkas att det syftar lite på att det går snabbt och enkelt att ansöka om lån.

Att få ett snabbt tillskott i kassan är det många som är intresserade av och därför finns det en marknad för snabblån. Men hur snabba är snabblånen egentligen och får man sina pengar så snabbt som man tror? Det finns många olika faktorer som kan spela in här och dem ska vi försöka reda ut här.

Snabblån är bara ett SMSlån med annat namn

För det första ska jag upprepa det som jag sa tidigare. Snabblån är ingen egen typ av lån som är extra snabba utan det är helt enkelt en synomym för SMS-lån eller mikrolån som är lite mindre lån med kortare löptid. Där lånar man vanligen mellan 500 – 10 000 kr i 15 till 90 dagar beroende på behov. Det finns alltså inget som säger att ett snabblån ska vara extra snabbt bara för att namnet har använts.

Med det sagt så kan man ändå argumentera att denna typ av lån är ganska snabbt att få, från att man ansöker tills att pengarna ramlar in på kontot. Det handlar inte om något expresslån på något vis men när man behöver pengar snabbt så kan det ofta funka ganska bra med ett sådant lån.

Ansökningsprocessen har betydelse

Något som påverkar hur snabbt man kan få sina pengar är givetvis ansökningsprocessen. För de flesta långivare handlar det om att man fyller i ett formulär på deras hemsida direkt på Internet och sen skickar man in den direkt.

Ifall man blir godkänd för ett lån så måste man vanligen skriva på ett avtal med långivaren. Den lite äldre lösningen på detta är att banken / långivaren skickar ett brev till dig med en fysisk kopia på detta avtal och att du skriver på det och skickar tillbaka det. När man måste göra på det viset tar det givetvis lite längre tid.

Den moderna lösningen är att man signerar avtalet digitalt med Mobilt Bank-ID eller E-legitimation. Alternativet som en del långivare erbjuder är att man registrerar sig hos dem och att man på något vis identifierar sig så att de vet att den som lånar verkligen är rätt person. Det finns några olika metoder för att göra detta, t ex att bli uppringd av en medarbetare hos långivaren.

Vill du att ditt lån ska gå snabbt och att du ska få dina pengar in på kontot inom så kort tid som möjligt ska du se till att långivaren har ett bra sätt att identifiera sig och signera avtalet så att pengarna kan utbetalas utan väntetid.

Långivarens öppettider avgörande

En av de saker som är viktigast att tänka på när man ansöker om ett lån och vill ha pengar snabbt är att långivare endast kan gå igenom och bevilja låneansökningar under sina öppettider. Ifall du skickar in din ansökan på kvällen när de har stängt för dagen så tar det till nästa dag innan de ens kollar på den.

Skickar du in din ansökan på helgen hos en långivare som har stängt över helgen så kommer de inte att kolla på din ansökan förrän på måndag morgon när de öppnar upp igen. Det är väldigt olika hur långivarna har öppet och en del har helt stängt under helgen medan andra har öppet. Sen är det ofta så att öppettiderna på helgen är kortare än i veckan.

När snabbhet är av största vikt ska man helt klart väga in öppettiderna. Har du ansökt på fredag kväll hos en långivare som har stängt över helgen så tar det mer än två dagar innan de ens kollar igenom din ansökan och sen ska de behandla den och godkänna och slutligen ska pengarna betalas ut. Då kan det ta tre dagar innan du har några pengar.

När det väl är öppet hos långivaren så brukar det vanligen gå snabbt att få sin ansökan behandlad. Du får då svar inom någon timme som mest (i de allra flesta fall) och ifall ditt lån blir godkänt så för de över pengarna mer eller mindre direkt.

Vilken bank du har påverkar hur snabbt pengarna överförs

Eftersom bankerna fortfarande är ganska sega på att överföra pengar om det inte handlar om överföringar inom en och samma bank så kan detta påverka hur lång tid det tar att få pengarna efter att en låneansökan har godkänts.

Nordea och Handelsbanken verkar vara bäst på detta då många långivare har något speciellt samarbete med dem så att deras överföringar går direkt. Då kan det ta så lite som 15 minuter från att lånet är godkänt till att pengarna finns på ditt konto. För övriga banker är det vanligen så att det tar till dagen efter innan pengarna kommer in.

Tyvärr är det lite dåligt att vissa banker ska ta så pass lång tid på sig att fixa en överföring, speciellt i dagens moderna samhälle. Nya tjänster så som Swish visar ju att det går utmärkt att föra över pengar utan någon som helst väntetid så det borde även bankerna klara av. Tänk dock på att detta är en faktor som kan påverka ditt lån.

Slutsatser – är snabblån så snabba som man kan tro?

Snabblån marknadsför helt klart som ett sätt att få pengar riktigt snabbt när man har ett akut behov och namnet i sig är ju ett perfekt exempel på att man vill få det att låta som att det går extra snabbt att få sina pengar med ett sådant lån. Men är det så snabbt och är det snabbare än andra typer av lån?

Svaret är att det beror helt och hållet på. Ifall alla förutsättningar är rätt så kan man helt klart få sina pengar riktigt snabbt. Om man ansöker om lånet när långivaren har öppet så brukar de gå igenom ansökan nästan direkt och då godkänna eller neka dig. De behöver ta en kreditupplysning men det tar inte så lång tid.

Du måste ha identifierat dig på något vis för att det ska gå att låna och det är vanligt att du måste börja med att registrera dig och att då identifiera dig på ett eller annat vis. Det kan ta en liten stund att få klart men går ganska snabbt i de flesta fall. Ifall du redan är registrerad sedan tidigare så slipper du det steget och kan gå direkt till att låna.

Om vi förutsätter att du blir godkänd så betalar de åtminstone sedan ut pengarna direkt. Har du då Nordea eller Handelsbanken så borde du få dina pengar inom kort och då är det verkligen ett snabbt lån. Då kanske du kan gå igenom hela processen från ansökan till pengar på kontot inom en timme eller kortare. Har du SEB eller Swedbank etc så kanske du måste vänta till dagen efter, men det måste ändå räknas som ett ganska snabbt lån.

Ifall du ansöker på fel tid och inte tänker dig för vilken långivare du väljer är ett sådant lån inte lika snabbt som det kan vara men troligen ofta ändå några dagar snabbare än att ta ett vanligt privatlån.

Är snabblån snabbt jämfört med andra lån?

Ett litet lån så som ett SMSlån / Snabblån är lite annorlunda jämfört med ett vanligt privatlån. Det är vanligen ett dyrare lån och du har inte speciellt lång återbetalningstid, så det finns en del nackdelar. Men om man har behov av att låna snabbt, är det bättre att ta ett sådant litet och dyrare lån jämfört med att ta ett klassiskt privatlån?

Den största skillnaden kan vara att de vanliga bankerna och större långivare som erbjuder privatlån brukar använda sig av metoden med att skicka ut avtal (skuldebrev) på posten som du sedan ska signera och skicka tillbaka. Den processen kan ta några dagar eftersom att posten ska hinna skicka brev fram och tillbaka och då blir det automatiskt långsammare att få sina pengar.

De stora bankerna har oftast inte heller samma snabba svar på din ansökan som de mindre. Handelsbanken säger t ex att de svarar inom 24 h ifall du redan är kund i banken. Hur lång svarstid de har ifall du inte är kund säger de inget om men det kan säkert vara lite längre i vissa fall då. Jämför man detta med svarstider på 15 – 60 minuter som de mindre långivarna kan erbjuda så blir det så klart en skillnad.

Snabblån har sin plats för de mest akuta behoven av snabba pengar

En sista slutsats är väl helt enkelt att snabblånet har sin specifika plats som ett lån du tar när du behöver akuta pengar in på kontot inom så kort tid som möjligt. Det får inte vara ett behov av allt för stora summor eftersom dessa långivare oftast har gränser på upp mot 10 000 kr och du måste också räkna med att det är ett kortsiktigt behov för du ska återbetala pengarna relativt snabbt.

Denna typ av små lån är tveklöst dyrare än större klassiska privatlån som man tar under minst ett år så ifall du har akut behov av pengar så bör du alltid tänka över ifall ditt behov är så pass stort att du heller offrar dessa extra pengar för att kunna få lånet lite snabbare. Tänk också på att inte låna om du inte är säker på att du har pengar nog att återbetala lånet med inom en till tre månader.

Kommentera

*


Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Hjälp jag är skuldsatt upp över öronen!

Stora skulder gör livet svårt att leva. Men med rätt hjälp i tid kan det gå att avstyra en stundande katastrof. Via Marginalen bank kan skuldsatta beviljas omstartslån som hjälper dig vända en sjunkande skuta. ...

Vill du lägga om dina lån?

Med Freedom Finance kan du enkelt lösa kredit och ansöka om nya lån genom att ringa med Låns.nu exklusiva direktnummer: 0431-45 74 44. När du ringer upp kommer du i kontakt med en personlig handläggare som hjälp...

500 kr direkt på kontot utan avgifter

Meddelandelån bjuder alla över 18 år på 500 kr! Smslånet är fullständigt kostnadsfritt. Betalningsanmärkningar är inget problem då ingen prövning hos UC görs. Låntagaren får emellertid inte ha skulder reg...
Nyheter
Lån med avbetalning som dras automatiskt på lönen
Det stora problemet med lån är att en del människor inte kan betala tillbaka sin skuld. Även om man givetvis bör kontrollera att man kan betala tillbaka lånet innan man bestämmer sig för att ta det, så är det...

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad men ser fortfarande höjning i december
Idag har Riksbanken återigen haft ett penningpolitiskt möte och beslutat om reporäntan. De lämnar den oförändrad på -0,25 procent denna gång men håller fast vid att de vill höja räntan till 0 procent vid nä...

Ett kontantlöst samhälle i närheten?
Vi vänder oss mer och mer mot ett kontantlöst samhälle. Men är denna riktning mot en kontantlös värld verkligen något vi vill ha? Kommer det att vara av allmänt intresse runt om i världen? Kontanter ses ofta s...

Ekonomitips
Sommarstäda istället för att låna
Med jämna mellanrum behöver man rensa ur sitt hem och hitta saker som man kan göra sig av med. Det finns ofta många saker som bara blir liggande oanvända och som aldrig mer kommer användas, men som man av något ...

Bra tips när du letar och jämför banklån
Lån är en del av vardagsekonomin och något som man ibland behöver. Vissa lån är mer nödvändiga och andra helt klart mer onödiga men oavsett så vill vi givetvis försöka hitta så bra och billiga lån som mö...

Håll kostnaderna nere med rabatter
Din privatekonomi styr väldigt mycket i ditt liv. En bra ekonomi och bra marginaler i ekonomin gör mycket, på många olika sätt. Var och hur fint du bor, vilken bil du kör, vilka tjänster du har råd med, vilka n...

Sök lån och långivare