Hantera dina skulder på ett bra sätt

Att ta hand om sin ekonomi på ett bra sätt kan ibland vara svårare än man tror. Det är många pusselbitar som måste falla på plats och det krävs ett aktivt arbete med att hålla sin ekonomi trim. Det är viktigt att man sköter om sin privatekonomi hela tiden och ser till att man får sin budget att gå ihop men om man skulle råka få problem är det minst lika viktigt att man hanterar den situationen på ett bra sätt.

Det är lätt att göra liknelser med andra saker när man pratar ekonomi. En liknelse kan vara ett korthus, med tanke på att din privatekonomi på sätt och vis kan vara skört så som ett korthus är. Ifall ett enda kort faller bort kan hela huset rasa samman och då blir det genast svårt att få det att gå ihop. Det kan vara ifall man förlorar jobbet eller blir sjuk och tappar inkomsten eller om man plötsligt får en stor oväntad utgift.

Ifall man har varit lite försiktig och har ett hyfsat sparande och en buffert för dåliga tider så brukar det inte behöva bli så farligt. Då borde inte allting rasa samman bara för att en del faller bort. Även om du t ex skulle förlora jobbet så borde du då ha en viss marginal så att du har pengar att ta ifrån medan du hittar ett nytt jobb.

När utgifterna överstiger inkomsterna

När man av något skäl hamnar i en situation där utgifterna överstiger inkomsterna blir det genast lite jobbigt. I princip innebär det att man antingen måste ta av sparade pengar för att ha råd att betala allting varje månad eller att man helt enkelt inte kan betala. De som har pengar att ta ifrån har inte ett lika stort problem men de måste fortfarande se till att fixa sin budget så att den går plus innan sparpengarna tar slut.

Det är dock viktigt att tillägga att ifall du hela tiden har problem med att dina inkomster inte täcker dina utgifter så har du ett grundläggande problem med din ekonomi. Då bör du göra förändringar så att du balanserar upp inkomster och utgifter och börjar gå plus. Lösningen kan både vara att öka inkomsterna eller att minska utgifterna, men vanligen är det är enklast att dra ner på sina utgifter.

Du kan spara in pengar på väldigt många olika saker men de stora posterna brukar vara boende, mat, bil / transport, försäkringar och eventuellt lyxkonsumtion så som prylar, kläder, cigaretter, godis, äta ute osv. Se över vart dina pengar tar vägen och dra ner på sådant som är onödigt och försök hitta billigare alternativ till det du behöver men som är onödigt dyrt.

Skuldfällan är tyvärr inte så långt borta

För dem som inte direkt har något sparkapital att låna ifrån är det mer problematiskt. Om man lever ett vanligt liv med räkningar att betala och utan några marginaler i sin ekonomi är det tyvärr inte så långt bort att man hamnar i ekonomiska problem. Om man ligger precis på gränsen kan en enda liten oväntad utgift eller liknande innebära skillnaden mellan att klara sig och att saker börjar gå åt skogen.

Den dagen du inte har råd att betala räkningarna som du har framför dig och inte har några sparade pengar att ta från är alternativen vanligen antingen att låta bli att betala räkningarna eller att försöka låna pengar för att betala dem.

Båda de alternativen är ganska dåliga och de kommer båda försätta dig i en dålig situation. Ifall du väljer att inte betala räkningar så blir det ofta ännu dyrare då det tillkommer dryga avgifter så som förseningsavgift, dröjsmålsränta, inkassoavgift etc. Dessutom kommer ärendet ganska snart gå vidare till Kronofogden och då har du inom kort en betalningsanmärkning registrerad i ditt namn. Efter det kan det även tänkas att Kronofogden vidtar ytterligare åtgärder så som att beslagta en del av din lön för att betala skulderna.

Ifall du istället bestämmer dig för att försöka låna pengar för att kunna betala så har du bara köpt dig lite mer tid. Du har dessutom köpt den tiden för ganska dyra pengar. Även om du klarar dig denna månad så blir det i princip samma problem nästa månad igen. Då har du troligen lika stora problem med att betala dina räkningar igen plus att du nu även måste betala ränta och amortering på ditt nya lån.

Att låna pengar för att klara sig när man inte har råd att betala andra skulder är aldrig en bra lösning eftersom det är som att sätta ett plåster på ett stort sår. Du kan kanske skjuta upp ditt problem lite men du kan inte lösa det genom att låna, precis som ett plåster inte kan läka ditt sår. För att lösa problemet måste du istället gå till botten med det.

Att hantera skulder och hitta lösningar

Precis som jag skrev tidigare är det grundläggande problemet att du har för stora utgifter i förhållande till dina inkomster. Det går inte att betala mer pengar varje månad än som kommer in, för då är det något som inte står rätt till. Lösningen på lite sikt är att se över sin ekonomi och försöka dra ner på kostnaderna så att du har råd att betala allting varje månad.

Över ett antal månader är det viktigt att få ordning på sin ekonomi så att inkomsterna är större än utgifterna. På väldigt kort sikt hjälps du kanske inte av detta. Ifall du står med räkningar som du inte kan betala just nu och vill undvika inkasso och Kronofogden finns det dock några saker du kan prova.

Utarbeta en plan tillsammans med fordringsägaren

Du kan t ex börja med att kontakta fordringsägaren (det företag som skickat räkningen) och försöka få uppskov med betalningen eller för att utarbeta en avbetalningsplan. Det går faktiskt oftare än man tror att arbeta fram någon slags plan.

Sälj saker

Om du behöver pengar akut kan du även försöka sälja något som du har hemma som är värt lite pengar. I vissa fall kan det vara värt att sälja en bil, t ex om man har två bilar eller om man har en bil som kostar onödigt mycket i drift. Då kan man få in kontanter samtidigt som man drar ner på sin månadskostnad. Annars kan man sälja elektronik eller lite vad som helst.

Får man in reda pengar kan man använda dem till att betala räkningar och hålla sig flytande utan att få ärenden som går vidare till inkasso. Har man olika små och dyra lån och krediter kan man med fördel betala av hela de skulderna och på så vis slippa räntan. Det kan spara mycket pengar varje månad.

Lån leder i de flesta fall till större problem

Som jag skrev lite tidigare är det vanligt att folk lånar pengar för att hålla sig flytande men det brukar bara leda till större problem och att man hamnar djupare i skuldfällan över tid. Det går inte att lösa sina problem med små lån (ifall det inte bara handlar om en extremt tillfällig pengabrist i kassan och att du nästa månad igen har gott om pengar) eftersom lån faktiskt måste återbetalas och innebär att du får större utgifter varje månad.

Många gånger kan det vara just små dyra lån som ställer till det i privatekonomin. Man försöker klara sig från månad till månad och lånar för att klara sina utgifter, men samtidigt så bygger man på skuldberget och ökar sina kostnader varje månad.

Det du behöver göra är att minska dina månadskostnader så mycket du kan och då är det oftast även en utrensning bland lån som behövs. Att bara lösa sina lån och betala av dem är inte så enkelt om man har ont om pengar och det är därför det kan vara bra att försöka sälja saker för att få in pengar och då betala av de allra dyraste krediterna.

Kan vara bra att samla dyra små lån under ett stort billigare lån

Ibland föreslås att man ska ta ett stort billigt lån så som ett vanligt privatlån som man sedan använder för att betala av alla sina små dyra lån och krediter. Detta brukar kallas att samla sina lån. I teorin kan detta vara en bra idé och spara mycket pengar men det gäller också att man lyckas få ett stort billigt lån. Det är inte alltid så lätt.

Om man väl lyckas få lånet måste man även använda pengarna på rätt sätt. Betala av de dyraste smålånen helt och hållet och se till att betala skulder med hela beloppet. Poängen är att du endast ska ha en billig ränta att betala varje månad och slippa alla de dyra månadskostnaderna från dyra småkrediter.

Budget- och skuldrådgivning

En sak som kan vara väldigt bra är att fråga om råd och få hjälp att hantera sin ekonomi. Du kanske kan få bra tips på hur du kan klara dig ur de värsta problemen och hitta tillbaka till en stabil ekonomisk situation. Dessutom kan du få tips som hjälper dig att ha en hälsosam och bra privatekonomi även resten av tiden, när du har löst dina akuta problem.

Alla kommuner har egna budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig om du har frågor eller bekymmer. Du ska inte tveka att kontakta dem ifall du känner att du ligger risigt till. Ju tidigare du pratar med dem ju bättre är det för då kan du kanske lösa dina problem innan det går för långt. Ifall du redan har stora skulder / problem så kanske det inte finns lika mycket de kan göra för dig men de kan ändå ha bra tips och stöd.

För att hitta din budget- och skuldrådgivare kan du gå in på Konsumentverkets avdelning om budget- och skuldrådgivning. Där finns det information om hur du enklast hittar till din lokala rådgivare och lite annan bra info.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

1 000 kronor gratis

Kreditinstitutet Viaconto ger alla nya låntagare möjlighet att låna upp till 1500 kr gratis utan säkerhet. Perfekt för dig som råkat ut för oförutsedda kostnader och är i behov av snabba pengar. Kolla in dett...

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare