Håll kostnaderna nere med rabatter

Din privatekonomi styr väldigt mycket i ditt liv. En bra ekonomi och bra marginaler i ekonomin gör mycket, på många olika sätt. Var och hur fint du bor, vilken bil du kör, vilka tjänster du har råd med, vilka nöjen du kan unna dig, resor och evenemang du kan åka på etc, beror mycket på din ekonomi.

Därför vill man givetvis ha en så bra ekonomi som möjligt och det som styr detta är två saker – hur mycket pengar man får in varje månad och hur mycket pengar man gör av med varje månad. Ju mer pengar man får in, ju mer kan man givetvis göra av med också, så inkomsterna är så klart viktiga.

Dock är det också viktigt med utgifterna. Speciellt sådana som går att påverka – vilket är de flesta utgifterna. En vanlig månad ska du ha råd med alla räkningar, boendekostnader, matkostnader, bilkostnader, lägga undan till olika typer av sparande och sedan gärna också ha en del över till nöjen och extravagans som förgyller vardagen.

De fasta kostnaderna så som hyra / amortering och ränta / avgift till bostadsförening och andra boendekostnader, försäkringar, mobilabonnemang, Internet och tv, el och vatten etc kan man inte göra jättemycket med. Man kan givetvis göra en del på så vis att man kan välja ett boende som är lagom dyrt, jämföra mobil- och Internetabonnemang och välja prisvärda alternativ, spara på el och vatten och så vidare. Dock är det framför allt de rörliga kostnaderna en viss månad som går att påverka på allvar.

Matkostnader

Maten är en kostnadspost som återkommer varje månad och det är dessutom en stor post. Konsumentverket räknar med att om man lagar all mat hemma (och inte gör någon speciellt konstig eller allt för fancy mat) så kostar get i genomsnitt ca 2 400 kr per person, från 14 och upp till 60 års ålder. Det är dock inte ovanligt att folk gör av med klart mer än så, när de lägger till godis, läsk och andra småsaker.

Jag brukar säga att matkostnaderna är ett av de allra bästa ställen att börja på när man vill dra ner på kostnaderna i sin budget och spara pengar varje månad. Det går att göra mycket med matkostnaderna och det är även en besparing som syns direkt. Så fort man börjar äta billigare så får man mer pengar över i kassan.

Sådant man kan göra för att dra ner på sina matkostnader är t ex;

  • Börja planera sin mat – gör matsedlar och bestäm vad du ska äta hela veckan. Då slipper du sämre impulsköp och kan planera in lite billigare rätter.
  • Leta efter extrapriser, kampanjer och erbjudanden som gör att du sparar pengar. Sådant som håller länge kan du köpa mer av och spara. Det finns mycket pengar att spara när du använder rabatter och extrapriser.
  • Om du kombinerar planering och kampanjer så kan du försöka planera din meny åtminstone delvis efter vad som är billigt en viss vecka. På så vis kan du göra en veckomeny som är ännu lite billigare.
  • Storhandla / veckohandla istället för att småhandla. Då köper du mindre skit som du inte behöver så som godis och annat onödigt, och du får bättre koll på dina matkostnader.
  • Ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute. Det kan man spara mycket på varje månad. En lunch lagad hemma kan kosta 20 kr medan en lunch ute kan kosta 50 – 100 kr och du kan själva se skillnaden. Du kan varje månad spara upp mot 1 500 kr om du just nu äter alla dina luncher ute!
  • Kläder, smink och andra varor

    Varje månad lägger man en del pengar på såna här saker och ett sätt att spara pengar är att dra ner på den konsumtionen. Man kan t ex köpa kläder för mindre belopp varje månad och på så vis spara in på sin klädbudget. Dock går det ju även att spara pengar genom att handla billigare istället för mindre.

    Genom att handla när det är kampanj eller rabatter så kan man spara pengar. Detta gäller i princip allting som man köper – kläder, smink, böcker, inredning, elektronik, upplevelser osv. Alla saker som man kan tänkas konsumera helt enkelt och som de flesta köper i någon utsträckning varje månad. Om man kan köpa något till 85 procent av normalpriset så har man redan där sparat pengar.

    Om man bara tar sig tid att kolla runt efter bra priser på saker och se vad man kan hitta för rabatter så finns det ofta pengar att spara här. Det är alltid någon butik som har rea och där man kan fynda.

    Viktigt när man handlar på reor och letar rabatterat pris är att man inte köper sådant som man normalt inte skulle ha köpt. Alltså att man inte köper på sig onödiga saker bara för att de är på extrapris. Om du kan hålla dig och bara köpa sådant som du behöver är det dock ett väldigt bra sätt att spara in pengar.

    Det handlar inte alltid bara om att köpa på rea utan ibland är det bara så enkelt att olika butiker säljer ungefär samma sak till olika priser. Att jämföra priser innan man handlar är viktigt och det går ofta att spara pengar. En pryl (t ex en stol till balkongen) kan mycket väl kosta 600 kr i en butik, 500 kr i en annan butik och 300 kr i en tredje. Givetvis är det kanske inte exakt samma modell som antingen kostar 600 kr eller 300 kr men liknande varianter. Man kan då göra ett aktivt val om man vill spara pengar eller ha den dyrare.

    Stora köp kan ge stora besparingar

    Ju större och dyrare sak du ska köpa, ju viktigare är det att kolla upp priser, leta rabatter och jämföra olika butiker mot varandra. Varje procents skillnad i pris gör mer pengar om det handlar om dyrare varor eller tjänster. Som exempel kan man ta en bil. Kan man få 5 procent rabatt på en bil som man tänkt köpa, som kostar 200 000 kr, så har man där sparat in 10 000 kr. Det är ju en klart större besparing än om toalettpappret har 5 procents rabatt.

    Det ställe där det märks allra mest kan vara bolånet. Det är ju inte en pryl man köper men likväl något som man kan pruta på och få rabatt på. Ett bolån kan vara på 2-3 miljoner utan problem och då är varje liten tiondels procent viktig. Om du har ett lån på säg 2,5 miljoner och har en ränta på 1,2 procent så innebär det en årlig räntekostnad på 30 000 kr (om du inte amorterar något).

    Om du skulle lyckas få ner räntan till 1,1 procent, vilket inte alls är omöjligt, så skulle du istället ha en räntekostnad på 27 500 kr på ett år. Redan den lilla skillnaden sparar dig alltså 2 500 kr om året, vilket är en del. Tänk då om du t ex har en ränta på 1,8 procent och lyckas få ner den till 1,4 procent eller något liknande. Då har du direkt sparat in 10 000 kr per år. Pengar som man kan lägga på klart bättre saker än ränta.

    Med detta i åtanke är det extra viktigt att man gör sitt jobb och kollar runt efter bra priser, letar rabatter och kampanjer och jämför olika alternativ när man ska köpa något större och dyrare. När det gäller mat så sparar man kanske några kronor här och där och då är det “många bäckar små” som gäller. På lång tid sparar man mycket. När det gäller stora köp kan man spara rejält med pengar i ett enda svep.

    Sammanfattning

    Det viktigaste är att man vet om att det går att spara pengar på väldigt många saker om man bara vill. Det är viktigt att inte bli för lat och bekväm utan att man verkligen tar sig tid att kolla upp priser, jämföra och välja billiga alternativ. Det finns så mycket pengar att spara om man bara orkar sätta sig in i det lite.

    Det finns många olika saker att spara pengar på i vardagen och man kan spara små belopp på många olika saker såsom mat, nöjen, kläder och alla möjliga varor som man vanligen köper. Bara genom att leta efter kampanjpriser, rabatter och reor så kan man spara en hel del. 10 procent här och 20 procent där. Det gör mycket totalt.

    Ju större köp ju mer kan man spara och det blir också viktigare att ta sig tid att kolla och jämföra priser när det gäller stora summor pengar. Det är många som inte gör jobbet och som får betala stora summor i onödan, men det går att ändra på detta beteende om man så vill.

    Inkomsterna kan vara svåra att påverka, om man inte vill byta jobb. Utgifterna kan man dock alltid påverka och då speciellt de rörliga kostnaderna. Det är här man ska börja rensa upp om man känner att man har lite för lite pengar över eller behöver bättre marginaler, mer sparande osv. Du kan helt klart dra ner på dina kostnader, så börja leta bra priser du också.

Kommentera

*



Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...

Låna med bilen som säkerhet!

Nu erbjuder Bilpant ett privatlån på mellan 5000 och 25000 kronor, då du väljer att låna med bilen som säkerhet. Perfekt för dig som är behov i ett stadigt smålån, men som saknar annan säkerhet. Kolla in de...

Låna upp till 4000kr gratis

Just nu får du ett gratis lån hos Vivus. Sommaren är här och det kan mycket väl behövas lite extra tillskott i kassan. Ta chansen och prova på Vivus lånetjänst på internet och du får låna 4000 kr gratis! Ko...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare