Guide för att avslöja och undvika blufflångivare

Det är tyvärr ett ganska utbrett problem med falska långivare / blufflångivare som försöker lura dig att du kan få låna stora belopp billigt och detta trots en sämre ekonomi. Deras grundläggande idé går ut på att säga sig erbjuda lån med väldigt lockande villkor, t ex att du kan låna väldigt stora belopp eller att du kan låna trots att du vanligtvis har problem att bli godkänd.

När någon nappar på deras erbjudande så försöker de lura av dig pengar t ex genom att säga att du måste betala någon slags avgift i förväg för att kunna få ditt lån. När du har gjort detta kan det tänkas att det kommer ytterligare krav på avgifter eller förskottsbetalningar som du ska göra och hur mycket du än betalar och försöker gå dem till mötes så får du ändå aldrig något lån. Det hela är en bluff från början till slut och det finns inga pengar för dig att låna.

Stoppa blufflångivare / falska långivare

Det absolut viktigaste du ska veta är att du aldrig kommer att kunna låna några pengar på detta vis och det enda som kommer att hända är att de snor dina pengar. De som sysslar med sånt här är brottslingar som inte har några som helst skrupler och de vill bara åt dina pengar. Det bästa sättet att undvika dem är att inte ta kontakt med dem överhuvudtaget och att direkt slänga eventuella mail du har fått från dem.

Ifall ett erbjudande låter som att det är för bra för att vara sant är det nästan alltid det. Man får ingenting gratis och när det verkar lite väl bra eller om något känns konstigt så ska du lyssna på din intuition och helt enkelt hålla dig borta från dem. Det ringer troligen en liten varningsklocka någonstans och i den här artikeln ska vi hjälpa dig att se alla signaler som säger att något är fel.

I de flesta fall brukar man kunna förstå att något inte står rätt till – sen kanske du är desperat eller i stort behov av att låna och då kan ditt omdöme bli sämre, men i detta läge måste du ändå försöka att tänka rationellt. Din situation blir bara värre om du blir lurad på pengar utöver att du från början var i en dålig ekonomisk sits.

Här ska jag försöka göra en ordentlig genomgång av hur man känner igen en blufflångivare, vad man ska tänka på ifall man blir kontaktad av någon bluffmakare och vad man absolut inte bör göra osv.

Tecken på att du har att göra med en blufflångivare

Det finns ganska många saker som du kan titta på som ofta avslöjar en falsk långivare. Om man använder sunt förnuft och tänker efter lite så är det kanske inte så svårt att veta vem man ska lita på. Kanske önskar man att det kunde dyka upp en god fe och trolla bort ens problem men så fungerar det inte riktigt.

Riktiga / seriösa långivare är alltid riktiga företag som är registrerade i Sverige och hos Finansinspektionen. Du bör aldrig låna av en privatperson om det inte är en person som du känner personligen och om det handlar om en liten summa pengar. Även om det skulle vara en nära vän är det sällan bra att låna stora summor då det finns en viss risk att du inte kan återbetala lånet och sådana ekonomiska affärer mellan vänner kan lätt leda till att vänskapen skadas.

Här ska jag gå igenom ett stort antal olika saker som du kan hålla utkik efter som är bra tecken på att en långivare är en bluff och försöker lura dig. Om en eller flera av dessa punkter stämmer överens med den långivare som du funderar på att låna från ska du helst låta bli att låna. Du ska som minst kolla upp vilket företag som ligger bakom och ta fram tillräckligt med information om dem för att känna dig säker på att de är seriösa.

Håll utkik efter dessa saker hos en blufflångivare

 • Erbjudanden via mail eller i kommentarer på webbsidor
  Blufflångivare brukar försöka ta kontakt med sina offer via e-post eller via kommentarsfält på olika webbsidor, gärna sådana som handlar om ekonomi och lån. Riktiga långivare kontaktar dig aldrig på det här viset och de försöker inte fiska efter nya kunder genom att maila dem.

  En riktig långivare kanske har vanlig reklam i form av en banner på en webbsida men de skriver inte kommentarer och liknande. Ifall du får ett mail där någon utger sig för att erbjuda lån är det troligtvis en bedragare.

 • Mail / meddelande skrivet på engelska eller dålig svenska
  Ifall du har fått ett mail från någon som utger sig för att vara en långivare så ska du vara uppmärksam på ifall det är skrivet på ett annat språk. Vanligt är att bedragarna skriver på engelska eftersom de kommer från andra länder, t ex i Afrika.

  Det kan också tänkas att de skriver på väldigt dålig svenska eller att språket känns konstigt. Det beror många gånger på att de har kört sin engelska text genom ett översättningsprogram så som Google Translate. Då blir det vanligen inte helt perfekt och det kan man se på meningsuppbyggnad och liknande.

  Lita aldrig på långivare som kontaktar dig via exempelvis mail och ifall det är på ett annat språk eller på dålig svenska är detta tydliga tecken på att någon försöker lura dig.

 • Meddelanden från lustiga mailadresser
  När en blufflångivare kontaktar dig använder de vanligen en mailadress från exempelvis Hotmail, Gmail, Yahoo eller annat ställe där man kan registrera en gratis mailadress. Detta eftersom bedragarna inte har någon webbsida eller något seriöst företag och de vill bara ha en gratis mailadress från vilken de kan skicka ut spam. De vill även kunna vara anonyma så att de inte kan spåras och sättas i fängelse eller liknande.

  Du bör inte lita på en långivare som kontaktar dig via mail över huvudtaget men det är ännu mer suspekt ifall de använder en konstig mailadress. Ett exempel på en sån här blufflångivare och hans mailadress kan t ex vara ”markspencersloanfirm@hotmail.com” eller något sådant. Släng dessa mail direkt och klicka inte på länkar i mailet då det kan vara länkar till virus och liknande.

 • Kontaktpersoner i utlandet
  Ifall du av något skäl skulle ta kontakt med en långivare – vare sig du har sett några andra varningssignaler eller ej – så är det även viktigt att vara uppmärksam på sådant som känns märkligt. Du bör inte låna från någon i utlandet då detta är dåligt av många olika skäl. Ett av skälen är givetvis att det troligen kan röra sig om en bluff.

  Ifall din kontaktperson inte pratar svenska (och då menar jag bra svenska som är välskriven och korrekt grammatiskt osv) är det ett litet varningstecken. Är du osäker kan du med fördel be att få ringa upp och prata på telefon. Om du får ett telefonnummer att ringa bör du kolla upp detta innan du ringer så att det är ett svenskt nummer och inget konstigt betalnummer.

  Ett ännu större tecken är ifall du ombeds skicka något till ett annat land, t ex något land i Afrika men det kan även vara något annat land. Vanligtvis kan det vara personlig information, kontrakt, betalningar och annat sådant.

 • Betala avgifter i förskott
  Den vanligaste bluffen går ut på att lura dig att du ska få ett lån men innan du kan få dina pengar måste du betala någon slags avgift. Det kan vara en stor uppläggningsavgift, en försäkring eller nån annan typ av avgift som de vill ha innan du kan få lånet.

  Ett vanligt lån fungerar inte på det här viset. Du behöver aldrig betala några pengar i förväg för att kunna få ditt lån hos en seriös långivare. Det finns givetvis något som heter uppläggningsavgift men denna brukar som mest vara på 300-500 kr och den bakas vanligtvis in i dina inbetalningar så att du betalar av den med tiden när du väl har fått ditt lån. Du betalar alltså inget i förväg.

  Ifall de vill ha pengar i förskott är det väldigt troligt att de försöker lura av dig pengar. Det brukar även vara så att det först kommer ett krav på pengar och betalar du då så kommer ännu ett krav på mer pengar och så håller de på. Du får sedan aldrig något lån.

  Det är inte heller ovanligt att de vill att du ska betala ut dessa pengar till någon i ett annat land, t ex via Western Union. Detta eftersom de befinner sig i utlandet och inte har någon egentlig koppling till Sverige utöver att de letar efter sina offer här. Betala aldrig några pengar i förskott.

 • Ge ut personinformation, kontouppgifter, kortuppgifter osv
  Det är inte ovanligt att bluffmakarna försöker få dig att ge ut dina personuppgifter och liknande. De försöker få så mycket information som möjligt och gärna t ex information om ditt bankkort så att de kan utnyttja detta för att göra köp och stjäla dina pengar.

  Ge inte ut någon personlig eller ekonomisk information och absolut inga personuppgifter eller kortuppgifter etc. Skicka inga bilder på ditt pass eller ditt bankkort osv. Allt sådant kan användas för att stjäla pengar eller för identitetsstöld. Sådant är väldigt jobbigt att råka ut för och det lämnar ofta jobbiga spår som är svåra att bli av med.

 • Skriva på kontrakt
  Det kan tänkas att de skickar ett kontrakt som de vill att du ska skriva på. För det första ska du läsa väldigt, väldigt noga vad som står i kontraktet. Det ska man i princip alltid göra oavsett vilken typ av kontrakt det gäller men ännu viktigare är det när man har att göra med en långivare som känns osäker eller skum.

  Jag avråder väldigt starkt från att skriva på ett kontrakt över huvudtaget när det gäller något som känns osäkert eller konstigt. Ifall det är ett svenskt företag och du har kollat upp långivaren och det känns tryggt så är det så klart inte så konstigt att skriva på ett avtal. Alla seriösa långivare har ett lånebrev som du ska skriva på för ditt lån.

  Innan du skriver på avtalet ska du dock vara säker på att det är ett seriöst företag bakom och inte en blufflångivare. Kolla upp vilket företag som är kreditgivare och så att de är registrerade / står under tillsyn av Finansinspektionen osv. Sök gärna efter lite information om företaget så att du kan se om de har bra rykte och känns seriösa.

  Ifall det inte finns något företag bakom eller om företaget är baserat i utlandet avråder jag direkt från att skriva på något alls eller fortsätta kontakten med dem. Det är då väldigt troligt att det rör sig om en fejklångivare och att de försöker sig på någon typ av bedrägeri där målet är att sno åt sig dina pengar.

 • Även svenska företag kan luras ibland

  De blufflångivare jag har varnat för ovan är sådana som vanligen arbetar från andra länder och där deras bluff går ut på att låtsas vilja låna dig pengar, men som sedan försöker få dig att betala in pengar. De försvinner sedan spårlöst och du får aldrig något lån. Detta är en form av Nigeriabrev som bygger på folks behov av att låna pengar och att de kanske ibland är lite desperata.

  Jag har flera gånger tidigare i texten sagt att du bör kolla upp så att långivaren har ett riktigt företag och att det är registrerat i Sverige och att de verkar seriösa osv. Att de är registrerade hos Finansinspektionen är t ex en bra början. Det man ska tänka på är dock att det finns en del svenska företag som också försöker luras.

  Det kanske inte är riktigt samma typ av bedrägeri men det kan fortfarande finnas skäl till att undvika vissa långivare och att se sig om efter ett bättre lån. En del kanske tar ut orimligt höga avgifter eller räntor eller kan det tänkas att de tar ut en ansökningsavgift som du måste betala oavsett om lånet blir godkänt eller ej.

  Att ta ut en hög avgift bara för att kunna ansöka är inte etiskt eller ok och de som gör på detta vis kan ofta ha som plan att neka de flesta att få ett lån och sedan trots detta kamma hem en massa pengar enbart i ansökningsavgifter. Du som vill låna får betala pengar utan att ens få något för dem och blir på så vis lurad.

  Kolla gärna upp långivaren i förväg

  Du ska alltså inte lita på en långivare bara för att det är ett riktigt företag som är registrerat i Sverige. Om det handlar om en väldigt stor och välkänd bank eller långivare behöver du givetvis inte kolla upp dem så noga. Swedbank, Nordera, SEB, ICA Banken osv är ju ganska trygga och risken är mycket liten att de försöker lura dig.

  Ifall du funderar på att låna från något lite mindre och mer okänt företag är det dock en stor fördel att ta en närmare titt på dem innan du lånar. Detta gäller speciellt ifall de verkar ha ett erbjudande som känns lite för bra för att vara sant eller om något annat känns konstigt.

  Du kan söka på nätet efter kommentarer om långivaren och se vad andra människor har för åsikter och erfarenheter av dem. Där kan man få en del bra tips. Ifall en majoritet av folk är negativa så bör du nog hålla dig borta från dem. Du kan även kolla upp deras grundläggande ekonomiska information och se att de verkar stabila och att de inte har gått i konkurs och återbildats flera gånger osv.

  Allt som verkar skumt bör ses som en varningssignal och du kan på så vis undvika de långivare som känns oseriösa eller som helt enkelt har för mycket dåliga kommentarer och låga betyg. Att det är billigt eller verkar billigt är inte det enda som ska avgöra när du letar efter ditt lån.

5 Comments » for Guide för att avslöja och undvika blufflångivare
 1. My sandberg skriver:

  Soonycredit.com
  Är detta ett seriöst företag ?

  • admin skriver:

   Hej My! Det är inte speciellt troligt att detta är ett seriöst företag, även om de har en webbsida som ser ok ut. Det är allt för många konstiga saker med dem om man tittar lite närmare. Det finns ingen företagsinformation och mailadressen till kontaktpersonen är en Gmail-adress. Det dyker heller inte upp någon som helst ytterligare information när man söker vidare på företaget i Google, vilket det borde göra om de var äkta.

   Man måste kolla noga innan man ansöker om lån hos någon utöver de mer kända långivarna. Detta gäller speciellt om man funderar på att låna från en långivare i ett annat land, vilket jag normalt inte rekommenderar alls.

 2. Naghme skriver:

  Hej!
  http://www.tando.se
  Är detta ett seriöst företag ?

  • admin skriver:

   Hej Naghme,
   Jag skulle gissa att de inte är seriösa. Första ledtråden är att hemsidan inte ens fungerar. Det finns inget där. Vet inte var du hört om dem men om det verkar skumt så är det ofta det. Undvik osäkra långivare och speciellt om de inte är svenska och har ett registrerat bolag i Sverige osv.

 3. Agneta Dalin skriver:

  Råkade ut för ett företag,Som heter Bonjour finans,Dom fick mig att betala 1536,62,i euro omvandlat,Sen ville dom ha mer pengar,Vägrar betala,Hur får jag dom pengarna tillbaka?,, DesperatKan hjärna dö,

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna med bilen som säkerhet!

Nu erbjuder Bilpant ett privatlån på mellan 5000 och 25000 kronor, då du väljer att låna med bilen som säkerhet. Perfekt för dig som är behov i ett stadigt smålån, men som saknar annan säkerhet. Kolla in de...

1 000 kronor gratis

Kreditinstitutet Viaconto ger alla nya låntagare möjlighet att låna upp till 1500 kr gratis utan säkerhet. Perfekt för dig som råkat ut för oförutsedda kostnader och är i behov av snabba pengar. Kolla in dett...

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare