De senaste åren har nya sedlar och mynt ersatt många av våra gamla varianter. Exempelvis har vi nu nya 1-kronor, 5-kronor och en helt ny 2-krona. Dessutom många nya sedlar så som 100- och 500-kronorssedlar. Nu börjar vi närma oss deadline för när det inte längre går att använda våra gamla mynt och sedlar. Den 30 juni är sista dagen du kan handla med gamla 1-kronor, 2-kronor och 5-kronor och samma med gamla 100- och 500-kronorssedlar.
För att inte bli fast med en massa gamla mynt så bör du försöka göra dig av med dem ganska snabbt. Du kan fortfarande sätta in dessa gamla mynt på banken tills den 31 augusti men om du föredrar att handla upp dem så måste detta göras innan 30 juni, alltså inom fem dagar från nu.
När det gäller sedlar så kan man sätta in dem på banken upp till ett år efter att de har blivit ogiltiga, vilket innebär att du faktiskt kan göra en insättning tills den 30 juni 2018. Det är därför inte lika akut med sedlarna. Samma gäller dock inte mynten, vilka som sagt endast kan sättas in upp till två månader efter att de blivit ogiltiga (31 augusti).
Att sätta in pengarna på banken är givetvis ett bra alternativ som ger dig lite extra tid, men de flesta kanske inte har så många gamla mynt att det är värt att besöka banken bara för detta. Har man bara en del mynt är det ofta enklare och tar mindre tid att helt enkelt bara köpa upp dem. Det går fortfarande bra att göra detta men du får se till att göra dig av med mynten snabbt nu, innan tiden går ut.
Något som är värt att tänka på är att inte alla butiker tar emot gamla mynt i hur stora mängder som helst. T ex kunde man se på Maxi att de endast tar 20 gamla mynt per betalning. Det är besvärligt att hantera en stor mängd mynt och därför sätter butikerna upp begränsningar. Andra butiker kan ha ännu tuffare begränsningar, så det gäller att inte överdriva.
Även banker och växlingskontor kan ha svårt att hantera allt för stora mängder gamla mynt, speciellt mot slutet av tiden innan mynten blir ogiltiga. Därför är det bäst att du söker lite mer information hos den eller de banker du funderar på att besöka, om det skulle vara så att du har ett stort antal mynt att sätta in.
Något som är bra att veta är även att du vanligen inte kan växla dina gamla mynt mot nya mynt eller sedlar, utan du måste i så fall göra en insättning. På så vis kommer pengarna in på ett bankkonto. Vissa butiker som tar emot gamla mynt kan ge dig ett tillgodokvitto om du lämnar in mynten hos dem.
Vanligt är att bankerna bara låter sina egna kunder sätta in gamla mynt. Du som är kund hos Nordea bör alltså besöka dem och är du kund hos SEB så går du till deras bankkontor med dina mynt. Om du går till en annan bank än där du är kund kan du alltså bli nekad att sätta in pengarna. Växlingskontor som Forex kan ha lite andra regler givetvis.
Om du vill ha lite extra koll på vart du kan vända dig för att sätta in och bli av med gamla mynt, som är på väg att bli ogiltiga, så kan du besöka Myntkartan.se och skriva in ditt postnummer. Du ser sedan snabbt och enkelt vilka banker och andra aktörer som finns tillgängliga och som erbjuder sig att ta emot mynten.
Läs med fördel information om att sätta in gamla mynt på respektive banks webbsida så att du har koll på vad som gäller. Det kan tänkas att olika banker har lite olika begränsningar eller tillvägagångssätt och det är aldrig fel att ha koll på detta i förväg.
Kommentera