Fördelar och nackdelar med en låneförmedlare

För ett par år sedan var det egentligen bara Lendo och Freedom Finance som var några kända låneförmedlare här i Sverige, det kanske fanns någon ytterligare men dessa sågs iaf inte alls lika mycket. Numera har det dock dykt upp ett antal aktörer till och därför kan det passa att vi här tittar på lite fördelar och nackdelar med att anlita en låneförmedlare.

Vad är en låneförmedlare?

Bäst är kanske att börja med att svara på denna fråga ifall du som läser inte har koll på det. En låneförmedlare är enklast att beskriva som en mellanhand mellan dig och långivarna. Du skickar in en ansökan till låneförmedlaren som sedan skickar vidare denna till att banker och låneinstitut som de samarbetar med. Dessa skickar då tillbaka ett svar med vilken ränta osv som de erbjuder om de nu vill låna ut pengar. Låntagaren kan därmed välja på erbjudanden från flera långivare samtidigt och välja det bästa alternativet, vilket ju oftast är det billigaste.

Normalt kostar det pengar att anlita en mellanhand men inte i detta fallet. Det är helt gratis för dig som låntagare att anlita en låneförmedlare. Deras sätt att tjäna pengar är att långivarna betalar dem. Om de skickar en kund till en långivare som väljer att låna så får de helt enkelt X antal kronor per lån. Alltså inga extra kostnader för dig.

Fördelar

I grund och botten är det bra att låna via en låneförmedlare och detta har mycket att göra med det faktum att du bara skickar in en ansökan och får många svar. Skulle du t ex själv kontakta alla dessa långivare och skicka in en ansökan är risken att du får lite för många förfrågningar hos UC. En ansökan via en låneförmedlare ger dig bara en förfrågning hos UC vilket inte är något problem alls.

Att många förfrågningar är negativt har mycket att göra med att det finns en fördröjning i systemet. En förfrågan registreras men en annan långivare kan inte veta ifall du har lånat pengar av dem eller ej direkt. Det kan ta flera veckor innan lånet kommer upp i systemet vilket kan skapa en osäkerhet. För att illustrera sig vilket problem det kan bli för en långivare kan vi tänka oss en person som en och samma dag skickar in ansökningar till 15 olika långivare och blir godkänd för lån hos dem alla. Alla dessa lån tas sedan ut och personen klarar självklart inte av att betala kostnaderna eller kanske bara drar med pengarna. Ingen långivare skulle ju vilja låna ut om de visste om detta och det är anledningen till att många förfrågningar är dåligt.

Sen behöver det absolut inte vara ett sådant tillspetsat fall utan det räcker med en person som tar ett par lån snabbt som den egentligen inte klarar av. Skulle en långivare då låna ut pengar är ju risken att de aldrig får tillbaka dem och gör en förlust.

Den största fördelen som vi var inne på tidigare är ju att du får svar från många långivare samtidigt. Alltså har du mycket goda möjligheter att välja ut ett lån som har ett bra pris. Vanligen är ju kostnaden för ett lån den allra viktigaste anledningen för vem du ska välja.

Eftersom du snabbt får svar från flera långivare betyder det också att du sparar dig själv tid att ta kontakt med andra potentiella långivare. Visst tar det ett litet tag (ofta runt en dag) innan du får svar på din ansökan hos en låneförmedlare men detta är ofta inte något problem. Tiden du sparar istället är alltså den aktiva tiden som du behöver lägga ner på sökandet.

Nackdelar

Nackdelarna är nog egentligen bara två och den ena av dessa är faktiskt inte så viktig medan det gäller att vara medveten om den andra. Den första nackdelen som inte spelar så stor roll egentligen är att det bara för tillfället går att ta privatlån via en låneförmedlare. Ibland kan de skriva att du kan använda pengarna till en bil osv men det är då frågan om privatlån med detta ändamålet bara. Inom några år har vi troligen flera tjänster för andra typer av lån liknande låneförmedling men detta är en lite bit bort.

Det finns dock en ganska stor nackdel med låneförmedlarna för tillfället och det är något som sällan nämns. Kollar du på TV-reklamen för Lendo t ex pratar de om att de samarbetar med bankerna och att du därmed med stor säkerhet kan spara pengar genom att anlita dem. Vad de dock inte nämner är att de inte har samarbete med alla banker. Tyvärr är det också så att det just är de stora klassiska bankerna som de ofta inte samarbetar med. Alltså finns det risk att du missar det billigaste lånet då de stora ofta har bra räntenivåer. Ett tips kan därför vara att kolla upp själv med din vanliga bank också ifall de kan slå det priset som du har fått genom låneförmedlaren.

Ser man några år framåt kommer troligen klart fler långivare att vara ansluten till låneförmedlare. Det börjar bli så många som använder dem att de förlorar pengar på att inte ha ett samarbete. På samma sätt tror jag att vi för tillfället är i en sådan situation att vi har flera låneförmedlare som jobbar än vad det kommer att vara om säg 5 år. Troligen kommer ett antal försvinna tills dess och några större aktörer dominera marknaden helt och hållet.

Sammanfattning

Sammanfattningen kommer att vara riktigt kort då det generellt är bra att använda sig av en låneförmedlare bara att det gäller att vara medveten om att du inte kommer att få svar från alla de stora bankerna. Fördelarna väger till stor del upp de få nackdelarna som finns och som jag skrev finns det inget som säger att du inte kan ta kontakt med en bank själv också. Att ha två förfrågningar hos UC ska inte vara något problem.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Hjälp jag är skuldsatt upp över öronen!

Stora skulder gör livet svårt att leva. Men med rätt hjälp i tid kan det gå att avstyra en stundande katastrof. Via Marginalen bank kan skuldsatta beviljas omstartslån som hjälper dig vända en sjunkande skuta. ...

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...

Låna gratis direkt med mobilen

SMS Kredit erbjuder just nu dig som ny kund, att låna 1000 kr gratis. Dessutom har man anpassat sida så att den är lätt att komma åt från mobilen. Kolla in detta erbjudande!
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare