Flera bra tips när du tar lån till bilen

Att låna pengar för att ha råd med sitt bilköp är ingen ovanlighet utan snarare väldigt vanligt. Det är få som har några hundratusen kronor liggande på ett konto som bara kan användas fritt till en ny bil. Det är inte ens säkert att det är en fördel att betala sin bil kontant med tanke på att man kan göra ganska många andra bra saker för de pengarna – t ex att investera dem och få avkastning på dem.

Med tanke på att det är så vanligt, rent av standard, att ta ett billån när man köper ny bil så är det också viktigt att man har koll på alla de viktigaste aspekterna av denna typ av lån. I den här artikeln tänkte jag gå igenom lite olika saker som är bra att veta / tänka på när det gäller lån till bil och allmänna tips som kan spara dig pengar.

Räkna på din ekonomi och vad du har råd till först

Det är lätt att man börjar snegla på fina bilar som kostar mer när man väl börjar sitt sökande efter en ny bil. Det finns många fina bilar att välja på, vilket också utan problem kan locka dig att vilja köpa något som kanske egentligen är över din budget.

För att undvika sådana problem är det bäst att börja med att räkna på vad du faktiskt har råd med. Gör en beräkning på vad du tror att ett billån skulle kunna kosta dig varje månad i amortering och ränta . Du får givetvis använda en exempelränta tills dess att du vet mer exakt vilken ränta just du kan få. Dra till lite extra när du bestämmer din exempelränta, för det är bättre att ha lite för hög ränta och sedan lyckas få lägre än att börja för lågt.

Lägg in den totala månadskostnaden för amortering + ränta i din budgetkalkyl. Om du inte har en budgetkalkyl som håller koll på hur mycket du får in och betalar ut varje månad så är det en bra idé att skapa en, så att du får en överblick över hur mycket pengar du har att röra dig med. Din nya kostnad för billånet måste rymmas inom de pengar du har över varje månad, annars har du lagt dig på ett för högt pris på bilen.

Du kan räkna lite fram och tillbaka och testa med olika priser på bilen för att se lite vad månadskostnaderna hamnar på. När du hittat en nivå som du känner dig bekväm med och som inte pressar din ekonomi allt för mycket så har du även hittat ett maxpris för nya bilen. Då vet du att du kan välja en bil upp till detta pris men inte över. Alla modeller som överstiger detta pris får du helt enkelt välja bort och då behöver du inte längre sukta efter sådant som du inte har råd med.

Undersök möjliga långivare och hitta bästa dealen

Det finns många som erbjuder billån och de har förmodligen lite olika räntor och villkor för sina lån. Din vanliga bank kan vara ett bra ställe att börja på – men nöj dig inte med att bara kolla vad ditt billån skulle kosta hos dem. Kolla även upp en del andra långivare, både stora bankerna och några av de alternativa långivarna.

Ibland kan det krävas att man skickar in en låneansökan för att få reda på exakt vilken ränta man kan få på sitt lån och att göra detta några gånger är helt ok. Tänk på att om du ansöker om för många olika lån så kan ditt kreditbetyg gå ner lite. Har du en stark och stabil ekonomi bör inte detta påverka allt för mycket i och för sig.

Du kan alltid välja en låneförmedlare för detta ändamål, då de låter dig skicka in en ansökan och få ett antal olika offerter. Det är ett smidigt sätt att få en hyfsad koll på vad du kan vänta dig för kostnad för ditt billån och det är också ett bra sätt om man bara vill få en kreditupplysning tagen i sitt namn.

Balansera din återbetalningstid för lagom dyrt lån

Du kan ta ett lån till bil eller annat fordon i som mest runt 12 år. Maxgränsen beror på vad långivaren har för villkor. En del har en lägre maxgräns där du t ex bara kan välja som mest 7 år. Det man ska tänka på är att löptiden som man väljer kommer att påverka två viktiga saker. Det kommer att påverka din månadskostnad för lånet och det kommer att påverka den totala kostnaden för lånet.

Ju längre löptid du väljer ju lägre kommer din månadskostnad bli, helt enkelt för att du sprider ut räntekostnad och amortering över en längre period. Fördelen med detta är att om du har lite mindre marginaler i din månadsbudget så kan du ändå få råd med en lite dyrare bil. Du sprider bara ut dina kostnader lite.

Nackdelen med att välja en längre löptid är att den totala kostnaden för ditt lån blir högre. Ditt lån blir alltså dyrare totalt om du betalar tillbaka pengarna under en längre tid. Detta beror på att du tvingas betala ränta på lånet under en längre period. För att spara in på den totala kostnaden kan du alltså välja en kortare löptid.

När du ska ta ditt billån är det viktigt att fundera igenom vad du ska ha för löptid och att välja något som är en balans mellan billigare månadskostnad och billigare totalt lån. Du vill ju egentligen att ditt lån ska vara så billigt som möjligt totalt, för vem vill betala onödigt mycket pengar för någonting. Dock kommer det förmodligen inte vara möjligt att välja en allt för kort löptid eftersom den månatliga betalningen då blir lite väl hög.

Som exempel kan vi säga att om du köper en bil för 150 000 kr och tar samma belopp i billån (ibland kanske det finns krav på kontantinsats så att du inte kan låna hela beloppet) och väljer en löptid på 7 år så blir din månadskostnad ca 2 100 kr (med en genomsnittlig ränta). Om du istället väljer att återbetala lånet på 12 år så blir din månadskostnad ca 1400 kr. Du kan alltså dra ner kostnaden varje månad med ca 700 kr, beroende på hur tight din budget är.

Det som händer ifall du väljer 12 år istället för 7 år är att du får betala mer totalt. Med 12 års löptid skulle den totala kostnaden för lånet hamna på ca 51 600 kr istället för ca 30 000 kr som det hade blivit med bara 7 års löptid. Det är en ganska stor skillnad i total kostnad. Dessutom räknade jag här då med samma ränta för båda dessa löptider, även om även detta kan skilja lite.

Du ska alltså fundera på om det är värt att betala ca 20 000 kr mer för din bil totalt bara för att kunna få ner månadskostnaden. Kanske är det istället så att du behöver sikta på en aningen billigare bil för att få ner månadskostnaden. Då kan du välja en kortare återbetalningstid för lånet och få ett billigare lån totalt samtidigt som det fortfarande blir en rimlig kostnad varje månad.

Se vilken finansiering bilfirman har att erbjuda

Ofta kan bilfirman / försäljaren erbjuda någon typ av finansiering för din bil. Du ska definitivt inte räkna med att detta är billigare än vad du själv kan hitta på annat håll men det skadar inte att se vad de har för ränta och villkor.

Ibland kan faktiskt finansieringen hos bilfirman vara ganska konkurrenskraftig och det finns ju inget som säger att du inte kan kolla igenom det alternativet innan du gör ditt val. Har du tur så kanske det faktiskt är bättre än vad du har kunnat hitta själv.

En fördel med att välja den finansieringslösning som bilfirman erbjuder är att de normalt samarbetar med en viss bank / långivare och att de får en viss bonus om de kan förmedla ett billån när de säljer sin bil. Av det skälet kanske du har möjlighet att förhandla ner priset aningen extra eller få någon annan typ av bonus så som vinterdäck eller något extra paket till bilen just eftersom du har valt deras finansiering istället för att köra på något eget alternativ.

Säg dock inte ja till något erbjudande om billån etc innan du har kollat upp vad du kan få för ränta och villkor på annat håll, för det finns en viss risk att de inte är så billiga. Du kan med fördel ha kollat upp detta i förväg, men om du inte har gjort det så kan du be om lite betänketid och sedan gå hem och göra undersökningar om billån och räntor.

Att tänka på vid köp av begagnad bil

När du köper begagnad bil kan det vara lite andra krav än om du köper en ny bil. För nyare begagnade bilar brukar inte kraven skilja sig speciellt mycket men det är något som är värt att alltid komma ihåg när du funderar på att köpa bil.

Det finns nästan alltid någon typ av maxgräns för hur gammal en bil får vara för att du ska kunna ta ett billån över huvudtaget med bilen som säkerhet. Det kan skilja en del på vad denna maxgräns är beroende på vilken långivare du kontaktar. T ex kan det vara så att fordonet max får vara 20 år gammalt när hela lånet är slutbetalt. En sådan sak påverkar alltså kanske i grund och botten vilken löptid du kan välja. Har du planer på att köpa en äldre bil så måste du då betala av den snabbare.

Det kan även tänkas att det även finns en lägre maxgräns på återbetalningstiden för begagnade bilar. Troligen skiljer det sig inte så mycket men det kan vara ett eller ett par år i skillnad där och det är värt att veta.

Du bör alltid kolla upp vilka olika krav som gäller för just begagnad bil hos den eller de långivare som du funderar på att använda dig av. Det är bra att veta i förväg vad som gäller så att du kan anpassa ditt lån och den bil du väljer efter dessa krav.

Köp från privatperson

Att köpa en bil från privatperson skapar en del ytterligare bekymmer när det gäller billån. Det är oftast inga som helst problem att få ett billån när du köper din bil hos en auktoriserad bilhandlare men så fort du vill köpa från en privatperson blir det svårare.

Många gånger tillåter inte långivarna att du tar ett billån när du handlar från privatperson utan då kan du helt enkelt bli tvingad att ta ett vanligt privatlån för att betala bilen istället. Det är inte nödvändigtvis så jättestor skillnad på ett billån och ett vanligt privatlån men ett billån är ett lån där du har bilen som säkerhet och vanligen bör det ha lite lägre ränta.

Det är inte alltid så att långivare / banker säger nej till lån när man köper bilen från en privatperson, utan det finns en del möjligheter. För att det ska gå att få ett lån kräver då ofta långivaren att det görs en ordentlig koll av fordonet som ska köpas, så att den är ok. Då kan långivaren även få en opartisk värdering så att de vet hur mycket de ska våga låna ut som mest. Vanligt är att långivaren hjälper till att ordna denna kontroll.

Kan du låna på din bostad istället för att ta ett billån?

Ett billån är hyfsat billigt eftersom det är ett lån med säkerhet. Bilen blir säkerhet för lånet ifall du inte kan betala och då känner sig långivaren lite tryggare med att låna ut pengar jämfört med om du tar ett privatlån. Ett vanligt privatlån är utan säkerhet och då blir det svårare att få tillbaka pengarna om låntagaren skulle få problem att betala.

Även om billånet är ganska billigt så finns det ett lån som är klart billigare än så och det är ett bolån. Just nu ligger boräntorna runt 1,7 procent och man kan även välja en ganska lång återbetalningstid för bolån.

Ett billån har t ex en ränta från runt 4 procent. Om du kunde låna pengar till en ny bil genom att belåna din bostad (och då få en ränta på ca 1,7 procent) så skulle detta innebära ett mycket billigare lån. Du skulle som sagt även kunna välja en klart längre löptid på detta lån om du så ville, för att få ner månadskostnaden. Dock är det givetvis bättre att välja en lite lagom lång löptid så att lånet inte blir onödigt dyrt totalt.

För att du ska kunna belåna din bostad och få ett billigt lån krävs att det finns utrymme att göra så. Det krävs att du antingen har betalat av så pass mycket på ditt bolån tidigare att det finns lite marginal eller att din bostad har stigit i värde så att det har skapats större marginaler på det viset.

Du kan som mest belåna 85 procent av din bostads värde så ifall du ska kunna köpa en bil för t ex 200 000 kr måste du alltså ha ett nuvarande bolån där det finns en lucka på minst 200 000 kr mellan 85 procent av vad bostaden är värd och vad du har kvar i bolån för närvarande. Har du ägt din bostad länge och amorterat på lånet duktigt eller om bostaden har ökat mycket i värde kan du ha goda chanser till ytterligare lån.

Givetvis är det slutligen så att du måste ansöka om ett lån hos banken och man vet inte säkert hur de ser på saken och ifall de vill låta dig belåna din bostad ytterligare. Dock är det alltid värt att kolla upp denna möjlighet då det är klart billigare än att låna genom ett vanligt billån.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Spara pengar på att baka ihop dina lån

Genom att samla ihop alla dina krediter och lån, kan du minska dina lånekostnader med åtskilliga procent. Freedom Finance hjälper dig hitta ett billigt lån som passar dig och din situation. Kolla in detta erbjud...

Låna gratis direkt med mobilen

SMS Kredit erbjuder just nu dig som ny kund, att låna 1000 kr gratis. Dessutom har man anpassat sida så att den är lätt att komma åt från mobilen. Kolla in detta erbjudande!

Hjälp jag är skuldsatt upp över öronen!

Stora skulder gör livet svårt att leva. Men med rätt hjälp i tid kan det gå att avstyra en stundande katastrof. Via Marginalen bank kan skuldsatta beviljas omstartslån som hjälper dig vända en sjunkande skuta. ...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare