Fem tips för att bli godkänd när du söker lån

Förr eller senare behöver de flesta personer låna pengar i någon form. Det kan vara ett bolån eller billån men det kan även vara ett privatlån som går till en renovering, en utlandsresa eller en ny tv etc. Har man god ekonomi är det vanligen inte så stora problem att få ett lån eller att få en vettig ränta men ifall man inte har den bästa ekonomiska situationen kan det bli lite svårare.

I den här artikeln tänkte vi gå igenom lite olika bra tips med saker som man kan tänka på och göra för att öka sin chans att bli godkänd när man ansöker om att få låna pengar. Det man ska tänka på är att det inte finns några supertips på hur man kan lura systemet för att bli godkänd eller hur man ska göra för att få ett lån när man har allt för dålig ekonomi. Våra tips handlar ganska mycket om att sköta sin ekonomi på ett sätt så att långivarna tycker att det ser bra ut.

1. Fast inkomst / årsinkomst

Ett av de viktigare kraven när man vill låna pengar är att man har någon typ av inkomst. Det kan variera lite mellan olika långivare ifall de kräver att man har en fast inkomst (alltså att man får en lön / inkomst varje månad) eller ifall de bara kräver att man tjänar ett visst belopp som minst varje år. Ett sådant belopp brukar ligga på 120 000 kr om året men kan även vara lite högre eller lite lägre.

Fast inkomst när du ansöker om lån

När det finns grundvillkor som en långivare ställer upp är det sådant som vanligen måste uppfyllas om man ska få låna. Att man har uppnått deras åldersgräns, att man har en viss inkomst och att man inte har betalningsanmärkningar är några sådana villkor. Ifall man inte uppfyller dem så blir det oftast ett nej direkt på låneansökan. Det är alltså ofta viktigt att man har någon typ av inkomst när man vill låna pengar.

Det bästa tipset är givetvis att se till att man har ett fast jobb så att man har bra inkomster. Då kan banken se att man har en stabil ekonomi och att det kommer in pengar stadigt hela tiden. I sådana fall känner sig banken tryggare att låna ut pengar till dig. Ifall du inte har ett fast jobb ska du dock inte misströsta. Man kan ha bra inkomster även utan en fast anställning – t ex från investeringar, eget företag eller extraknäck. Ta då och leta efter långivare som endast kräver att man har en viss årsinkomst, så bör det inte vara några problem.

2. Undvik betalningsanmärkningar

Att ha en betalningsanmärkning eller flera sätter väldigt lätt käppar i hjulet för dig inom flera olika områden – att ta ett lån är ett av dessa. De flesta långivare säger nej automatiskt när du har betalningsanmärkningar eftersom de ser sådana som ett tecken på att du inte sköter din ekonomi så bra som du borde.

Det allra enklaste och bästa tipset är att se till att du inte får några betalningsanmärkningar. Sådana krånglar bara till det för dig och de hänger med i hela tre år, så du kommer få lida ett bra tag framåt ifall du skulle råka dra på dig en. Ifall du sköter dina skulder och räkningar och betalar dem i tid så riskerar du inte att få några anmärkningar och då är det klart lättare att ta ett lån.

Ifall du redan har en betalningsanmärkning är detta råd givetvis inte så bra – det är lite sent. Det är dock aldrig för sent att se över sin ekonomi och göra den bättre. Betalningsanmärkningar kan uppstå av rent slarv eller otur ibland och det är alltså inte säkert att de speglar sanningen helt. Det är inte givet att du har en dålig ekonomi bara för att du har en anmärkning. Det kan även vara så att du fick din anmärkning för ett par år sedan och i dagsläget har en mycket bättre ekonomi. Ifall det dock inte är så i ditt fall bör du titta över din ekonomi och försöka få ordning på den. Har man dålig ekonomi är det dessutom inte säkert att ett lån är rätt lösning. Ett lån ökar bara på dina månadskostnader ytterligare.

För dig som redan har en betalningsanmärkning och som ändå har tillräckligt bra ekonomi för att kunna ta ett lån och återbetala det utan problem finns det dock fortfarande vissa möjligheter. Även om de flesta långivare nekar dig att låna finns det ändå vissa som godkänner att du lånar trots anmärkningar. Det finns ofta begränsningar i hur mycket du kan låna eller att du måste ha en medsökande etc. Förutom detta får du även räkna med att betala lite högre ränta för ditt lån eftersom långivaren känner att risken är lite högre för ditt lån.

3. Ansök inte till massor av lån

När man är ute efter att hitta ett lån kanske man tänker att det logiska är att ansöka till ett antal olika långivare och se vilka som kommer godkänna ansökan. Den här strategin kanske är vanligast bland folk som har lite sämre ekonomiska förutsättningar och kanske är på gränsen till att uppfylla kraven. Ifall du har en stark ekonomi och vet att du uppfyller alla krav behöver du ju inte ansöka på så många olika ställen utan i princip bara välja den bank / långivare som du tycker känns bäst.

Även om man kan förstå tanken bakom att ansöka hos många olika långivare så måste ändå poängteras att det inte är ett speciellt bra tillvägagångssätt. Varje gång du skickar in en låneansökan gör långivaren nämligen en kreditkoll på dig hos ett kreditupplysningsföretag. En sådan kreditupplysning är till för att se hur din ekonomi ser ut, så att man kan bedöma ifall du ska få låna pengar eller ej.

Låneansökan

Det är dock så att långivarna kan se hur många andra kreditupplysningar som har gjorts i ditt namn nyligen och det anses som något negativt att ha många sådana kreditkollar under en kortare period. Företag ser detta som ett tecken på att du t ex har ansökt om många olika lån / krediter. De tänker också att många företag verkar tveksamma till din ekonomiska styrka med tanke på att de känt sig tvungna att kolla upp din ekonomi genom en kreditupplysning.

Det man kan göra för att undvika problem av det här slaget är t ex att ansöka hos bara en eller ett fåtal långivare först och sedan vänta ut deras svar. Välj sådana långivare som du gärna skulle vilja låna hos (t ex för att de har bra villkor och låg ränta). Välj även långivare där du uppfyller kraven. Att ansöka hos en långivare som t ex inte godkänner betalningsanmärkningar när du har aktiva anmärkningar kommer med största sannolikhet bara leda till att du blir nekad.

Ett andra alternativ är att du tittar på att låna hos en låneförmedlare. En låneförmedlare har vanligen ett antal olika banker och långivare under sitt tak och när du ansöker hos dem skickas din ansökan ut till alla deras långivare. De kan samarbeta med upp mot 10 olika långivare. Det fina är att när du ansöker om lån via en förmedlare så görs bara en enda kreditprövning i ditt namn även om alla dessa långivare tar emot din ansökan. De behöver alltså inte göra en kreditprövning var utan det görs bara en. Du behöver då inte riskera att din ansökan får negativa konsekvenser på grund av detta.

Det finns många olika låneförmedlare att prova och det har blivit allt mer populärt i Sverige att använda sådana de senaste åren. Det är ett smidigt sätt att ansöka om lån då man bara behöver fylla i en enda ansökan och får sedan offerter från alla långivare som kan tänka sig att ha dig som kund. De som vill låna ut till dig skickar en offert med bästa räntan de kan erbjuda och du kan då titta på deras erbjudanden och välja det billigaste lånet eller det som känns bäst.

4. Prata med banken ifall din situation är speciell

I vissa fall kanske man har en ovanlig situation eller att man har krånglat till sin ekonomi ganska rejält. Det är då oftast riktigt svårt att få sin låneansökan godkänd eftersom man t ex kanske har betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden, dåliga inkomster eller andra problem. Vi ska inte ljuga – det är i sådana lägen ofta väldigt svårt att hitta en långivare som kan tänka sig att låna ut pengar, men man ska inte ge upp utan att försöka först.

Det man kan göra är att prata med banken öga mot öga. Du ska då alltså inte skicka in en vanlig låneansökan utan försöka få till ett möte med en lokal bank och sätta dig ner och prata med dem. Du kan i första hand prova din egen bank där du har dina andra bankaffärer men du kan även försöka med de andra storbankerna i din stad. Ring dem och förklara din situation och försök fixa ett möte.

En viktig sak är att man vill låna pengar av rätt skäl. Det bästa alternativet är ifall man vill låna pengar i form av ett billigt privatlån (alternativt belåna sin bostad ytterligare ifall det finns utrymme) för att betala av dyra skulder och krediter. Detta kallas vanligen att ”samla sina lån” eller att ”lösa dyra lån”. Poängen med detta är att man tar ett större lån med låg ränta för att betala av alla små lån med hög ränta. Kan man göra detta kan man normalt spara in ganska mycket pengar varje månad på räntekostnader och det blir dessutom lättare att hålla reda på bara ett lån.

Att göra på det här viset handlar om att försöka ordna upp sin ekonomi och minska sina kostnader. Ifall man har en massa dyra mindre lån får man tyvärr betala ganska mycket varje månad bara i ränta, pengar som man hade kunnat lägga på bättre saker. Banken kan ibland tänka sig att hjälpa dig med ett större privatlån så att du kan lösa dina dyra lån – men det krävs att du har en plan och viljan att ordna upp din ekonomi.

För att det ska bli aktuellt att få låna måste du ha gjort så mycket du kan för egen del för att ordna upp din ekonomi och för att minska ner dina kostnader osv. Du måste ha en vettig plan för framtiden som du kan visa upp och som gör att banken får lite förtroende för din förmåga att betala av på deras lån framöver. Du kan inte räkna med att få något lån ifall du inte kan visa att du kommer att sköta din ekonomi bättre i framtiden än du har gjort än så länge.

För att öka chanserna att få låna på det här viset bör du försöka hitta så många positiva saker som möjligt innan du går till banken. Att ha en fast anställning och regelbundna inkomster är ett väldigt bra första steg men det kan även vara bra ifall du t ex kan visa att du betalat av några av dina gamla skulder, t ex genom att sälja av din egendom (gamla bilar, onödig elektronik osv). Allt som du gör för att förbättra din ekonomiska situation kan du ha som argument för att få låna. Banken vill se att du förändrat ditt beteende och att framtiden ser ljusare ut – annars vågar de inte satsa på dig.

5. Låna inte ifall du har dålig ekonomi

Låna inte med dålig ekonomi
Det sista tipset handlar egentligen inte om hur du kan förbättra dina chanser att få ett lån utan snarare hur du kan minska risken att försämra din ekonomi. Att låna pengar ger ett tillfälligt tillskott i kassan så att du kan få råd med saker som i annat fall ligger utanför din budget. Det kan vara att köpa en bil eller att köpa någonting annat av stort värde osv. Ibland är ett lån nödvändigt för att man ska kunna köpa det man vill ha. T ex är det nog få som köper bostad utan att behöva ett bolån.

Ibland kanske man vill köpa något som man egentligen inte har råd till eller borde köpa. T ex kanske man är väldigt sugen på att köpa en ny fin tv trots att man har ganska ont om pengar. Ett lån gör att man kan köpa sin tv trots att man inte har råd, men det många ofta glömmer bort eller förtränger är att lånet ganska snart ska börja återbetalas och då måste det finns tillräckligt med pengar i månadsbudgeten för att klara av alla sina vanliga utgifter plus att betala på lån och ränta. Att ta ett lån av det här skälet är inte bra och leder ofta till att man hamnar efter med betalningar och kanske även får ekonomiska problem.

I andra fall kanske skälet till att man lånar pengar är att man har ont om pengar och försöker få saker och ting att gå runt. Att låna pengar för att klara av att betala olika räkningar och andra skulder är nästan alltid en dålig idé då det bara leder till att man får högre utgifter varje månad och även om det är en tillfällig lösning så löser det inget i längden – det blir snarare oftast värre.

Det finns många olika lägen där det passar bra med ett lån men det finns också många lägen där man inte bör låna alls. Ifall man inte känner att man har en ekonomi som är tillräckligt stark för att kunna återbetala lånet enligt de villkor som finns bör man inte låna. Att låna pengar som ett slags nödlösning kanske känns som en ok lösning just för tillfället men ekonomin blir nästan alltid ännu sämre med tiden om man gör på det viset. Undvik att låna pengar i onödan – det är tyvärr ett ganska bra sätt att hamna i ekonomisk knipa.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Spara pengar på att baka ihop dina lån

Genom att samla ihop alla dina krediter och lån, kan du minska dina lånekostnader med åtskilliga procent. Freedom Finance hjälper dig hitta ett billigt lån som passar dig och din situation. Kolla in detta erbjud...

1 000 kronor gratis

Kreditinstitutet Viaconto ger alla nya låntagare möjlighet att låna upp till 1500 kr gratis utan säkerhet. Perfekt för dig som råkat ut för oförutsedda kostnader och är i behov av snabba pengar. Kolla in dett...

Låna med bilen som säkerhet!

Nu erbjuder Bilpant ett privatlån på mellan 5000 och 25000 kronor, då du väljer att låna med bilen som säkerhet. Perfekt för dig som är behov i ett stadigt smålån, men som saknar annan säkerhet. Kolla in de...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare