Banken kan göra dig en tjänst när de nekar din låneansökan

Har du någon gång ansökt om lån men fått ett nej? Att ansökan har blivit nekad. Detta beror vanligtvis på att långivaren har något krav som du inte har uppfyllt eller att du helt enkelt hade en ekonomi som såg lite för svag ut när man undersökte den närmare. Det kan vara tråkigt och jobbigt att få avslag på sin låneansökan men i många fall kan det faktiskt vara en bra sak.

Att det kan vara bra att få sitt lån nekat är ju en fråga om perspektiv. Det är givetvis inte så bra om man tänker att man vill få ett lån – men det kan istället hindra dig från att få ekonomiska problem. Normalt när en låneansökan nekas så görs det av ett ganska gott skäl. Banker och långivare har sina regler av en anledning och det är att de vill undvika att låna ut till folk som kan ha svårt att återbetala lånen.

Om du har blivit nekad så beror det på att det finns något grundkrav som du inte uppfyller så som att du har för låg årsinkomst, att du har aktiva betalningsanmärkningar eller något liknande. Eller så beror de på att banken tog en kreditupplysning på dig och insåg att du har får många andra skulder eller på annat vis såg ut att ha en sämre ekonomi.

Förmodligen så är dessa saker också riktiga tecken på att din ekonomi inte är helt i fas och då kan ett lån vara en ganska dålig idé. Man ska undvika att låna pengar om man inte har en ekonomi som klarar av lånet och den extra kostnad som räntan innebär varje månad. Man ska också komma ihåg att lånet ska återbetalas och de pengarna måste också finnas i framtiden.

Att låna när man har dålig ekonomi leder till större problem

I de flesta fall bör man helt klart undvika att ta ett lån om ekonomin inte är ordnad. Det finns en risk att du inte klarar av att återbetala ett lån enligt betalningsplanen och att det snabbt byggs på obetalda skulder som ligger och kostar pengar. Med tiden bygger det på mer och mer och blir allt dyrare och då är det ännu svårare att klara sig ur situationen.

De flesta vet säkert att det inte är bra att låna när ekonomin inte är så bra men det kan ibland tänkas att man ändå försöker ta ett lån. Exempelvis om man försöker hanka sig fram och använder lån som ett slags plåster för att tillfälligt täcka hål i ekonomin, eller om man kanske inte riktigt har insett hur dålig ekonomi man faktiskt har. Då kan det vara bra om långivaren säger ifrån och stoppar en från att ta ett dåligt lån istället för att bara låta dig skapa ytterligare problem.

Dyra skulder som inte betalas blir snabbt större då man lägger på obetald ränta och andra avgifter på det ursprungliga lånet, så själva lånet kan bli större och större och då blir räntan också högre hela tiden. Det innebär i sin tur högre räntekostnader varje månad och ifall du hade problem att betala på lånet tidigare så är det förmodligen ännu svårare efter ett tag.

Att ta ett lån är sällan lösningen på problemen. Möjligen en väldigt kortsiktig lösning som gör att du klarar dig en månad till, men ingen lösning som fungerar på sikt. Det du måste göra är att se över alla delar av din ekonomi och hitta ett sätt att göra den bättre. Det är den enda bra långsiktiga lösningen. Du kan spara in på dina kostnader och betala av gamla skulder och på så vis få en bättre ekonomi. Det kan ta tid men det är ofta enda sättet att göra det på.

När ett lån kan vara bra trots dålig ekonomi

Det finns få tillfällen då ett lån är en smart eller bra idé om du har en dålig ekonomi. En av dessa få tillfällen är ifall du kan samla dina dyra små lån till ett stort billigt lån. Detta kallas att samla lån och tanken är att man kan få ett stort privatlån med låg ränta som täcker alla de dyra lån och andra krediter som man har dragit på sig och som kostar mycket varje månad.

Pengarna från det stora lånet ska helt och hållet gå till att betala tillbaka de dyra lånen och man kan med fördel börja med det allra dyraste och sen arbeta sig nedåt. För att det ska fungera måste räntan på det stora lånet vara klart lägre än räntan på de mindre dyra lånen. Du kan på så vis minska din räntekostnad ganska rejält varje månad och dessutom få bonusen att du bara behöver betala på ett enda lån istället för många. Det blir enklare att hålla reda på.

Att samla sina lån är ett bra sätt att minska kostnaderna men det gäller också att man får sitt lån godkänt. Det är inte givet att banken kommer godkänna ditt lån även om det är uttalat att pengarna ska gå till att lösa dyra lån. Det är en bra sak att använda sitt lån till men trots detta krävs det att man uppfyller åtminstone vissa krav.

Det är ofta en fördel att ansöka tillsammans med en medsökande när man försöker få ett stort privatlån för att lösa dyra lån, eftersom det gör det klart troligare att långivaren ska godkänna lånet. En medsökande går i god för lånet med sin ekonomi och hjälper dig som har lite svagare ekonomi att klara kraven. Den som söker om lånet med dig måste dock klara kraven för att få vara medsökande.

En gammal betalningsanmärkning kan vara en bov

Något som kan hindra dig från att ta ett lån är betalningsanmärkningar. Dessa får man om man låtit bli att betala en skuld som sedan fastslagits av Kronofogden och registrerats hos kreditupplysningsföretagen. Skulden kan vara så liten som 100 kr så det behövs inte så mycket för att ska en betalningsanmärkning och de finns kvar i hela fem år.

Eftersom anmärkningar finns kvar så länge och kan uppstå på grund av så små belopp så kan det hända att man drabbas av en betalningsanmärkning trots att man egentligen har en helt ok eller till och med god ekonomi, t ex på grund av slarv eller att man för länge sedan har rett ut sina problem. Då skulle man ju egentligen kunna ta ett lån utifrån sina ekonomiska förutsättningar men får ofta ett nej bara för att man har en betalningsanmärkning.

Detta är svårt att komma runt om man vill ta ett större lån så som ett vanligt billigt privatlån eftersom de flesta banker och långivare har som krav att man är fri från betalningsanmärkningar. Det kan kännas tråkigt att inte få låna bara på grund av detta om man i övrigt har en ok ekonomi, varför det är viktigt att alltid sköta sin ekonomi och betala sina räkningar ordentligt. Man vill ju undvika att få dessa anmärkningar i onödan då de kan ställa till med problem av många slag.

Nekat lån kan hindra dig från att göra något dumt

Utöver för att samla lån eller om man har ett väldigt tillfälligt akut brist på pengar, som kommer att lösa sig inom en snar framtid, så bör man inte låna pengar om man har några problem med sin ekonomi. Ett lån innebär nästan alltid att man kanske löser ett problem på kort sikt men gör hela situationen sämre på lång sikt. Det är detta som kallas för skuldfällan.

Det kan vara surt att bli nekad ett lån av banken men kanske är det faktiskt en bra sak trots allt. Kanske banken hjälper dig undvika att begå ett misstag som bara hade gjort din ekonomi sämre. Det ligger givetvis i bankens egna intresse att inte låna ut pengar till folk som de är tveksamma till kan sköta lånet på ett bra sätt men det kan ju faktiskt även vara i ditt intresse.

I de flesta fall kan man förhoppningsvis själv inse att man inte bör låna pengar men då och då så gör man något som kanske inte är den allra bästa lösningen på problemet. Tack vare de villkor och regler som finns hos de flesta långivare så kan man inte göra ett hur stort misstag som helst, eftersom de som verkligen inte bör låna blockeras innan de kan få ett lån.

Om du har ett akut behov av pengar så kan det så klart vara lite krångligt att lösa problemet men det finns saker man kan göra – t ex att kontakta fordringsägaren och förhandla fram en avbetalningsplan, sälja något av värde så att man får in lite pengar i kassan, kanske få ett kortsiktigt lån av familj eller liknande.

På längre sikt är dock lösningen snarare att man tittar noga på sin ekonomi och gör den bättre. Man behöver en bra budget som visar alla pengar som kommer in och alla pengar som försvinner ut och sen hitta saker som man kan spara in pengar på. Det finns ofta mycket man kan spara på och det är ett långsiktigt arbete. Att få till en bra ekonomi tar ofta ganska lång tid men man måste ju börja nån gång.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Gratis - ta kontroll över din ekonomi!

Smartbudget.se erbjuder ett fullständigt kostnadsfritt system för dig som vill överblicka och förbättra din ekonomiska situation. Helt gratis får du tillgång till budgetredskap, kassabok, spartips och övervakn...

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...

Hjälp jag är skuldsatt upp över öronen!

Stora skulder gör livet svårt att leva. Men med rätt hjälp i tid kan det gå att avstyra en stundande katastrof. Via Marginalen bank kan skuldsatta beviljas omstartslån som hjälper dig vända en sjunkande skuta. ...
Nyheter
Många småföretag sitter med stora skatteskulder
När vi var mitt uppe i pandemin och den ekonomiska krisen som hörde till så insåg jag snabbt att de åtgärder som presenterades för att stödja småföretag inte var så värst bra. Det gick snabbt att se att det...

Reporäntan oförändrad och kan ligga kvar i många år
Under 2020 var vi i en ganska dålig sits ekonomiskt och det har varit tufft för många företag. Många har fått permittera eller säga upp anställda och en hel del har fått slå igen helt. Det har varit extra tuf...

Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Ekonomitips
Billån med vanligt privatlån
Ett billån är ett speciellt lån som man kan ta när man ska köpa en bil, där bilen används som säkerhet för lånet. Det är upplagt på samma vis som ett bolån med andra ord och poängen är att man kan få l...

Senaste tiden visar varför man inte bör låna till aktieköp
När det gäller investeringar så kan man göra samma sak där som när man köper saker – man kan använda pengar som man egentligen inte har. Genom att låna pengar som man sedan investerar så kan man göra s...

Vilket betalningsalternativ ska man välja?
När man ska checka ut i kassan hos en e-handel idag så finns det många alternativ för betalning. Kontokort / kreditkort, Swish, faktura, handla på avbetalning, direktbetalning via banken och kanske något till alt...

Sök lån och långivare