Amortera dig till ett tryggare och rikare liv

Det finns flera alternativ på marknaden för den som är intresserad av att spara pengar. Inlåningskonto, högräntekonto, fondkonto och aktieplacering är alla vanlig sparalternativ. Men för den som har betydande skulder kan amorteringar i förtid vara det bästa spartipset.

Eftersom utlåningsräntan hos banker är många gånger högre än inlåningsräntan, tjänar man i regel mer på att lösa lånen först istället för att upprätta ett sparkonto.

Många svenskar har stora lån men inte allla betalar regelbundet av på dessa

Få mer pengar över genom amortering

Mest pengar finns att spara på att lösa olika typer av korttidslån. Låneformer med snabb utbetalning och kort löptid har vanligtvis exceptionellt hög ränta. Genom att lösa in småkrediter kommer ditt hushåll få mer finansiella medel över varje månad.

Nästa steg är att amortera på bostaden och banklånen. I dagsläget är det väldigt många svenskar som sitter med stora bolån, men inte alla betalar regelbundet av på sina skulder.

Varför betalar inte alla av på sina lån?

Att inte alla betalar av på sina bostadslån beror till stor del på att banker inte valt att propsa på att lånen skall avbetalas. Förhållandevis få Swedbank- och SEB kunder som betalar av på sina skulder. Dessa båda banker har aktivt valt att rekommendera sina kunder att sparar i fonder istället för att göra amorteringar. Även om fondsparande med facit i hand, varit ett mer lönsamt alternativ om man blickar ett par år bakåt i tiden, är det inte alls säkert att det är ett bättre val i framtiden. Sanningen är den att aktie/fondsparande istället för amortering är ett risktagande.

Flera av storbankerna däribland Swedbank och SEB är dåliga på att ställa krav på att deras kunder betalar av på sina belåningar.  Av en färsk undersökning som TNS Sifo låtit göra, framgår att tre av tio högbelånade hushåll inte amorterar på bolånen. Bland banker med statligt ägandeskap är det den större procentuell andel inom denna kategori som betalar av på sina skulder och endast 10% av de högbelånade hushållen som inte alls amorterar.

Ironiskt var det Swedbank, det vill säga en av bankerna som pekas ut som sämst på att få sina kunder att amortera, som under Oktober sade sig vilja införa en lag som tvingar bankkunder att amortera. Nedan finner du ett inslag om amorteringsproblematiken från Sveriges radio:

Lyssna: Bank vill ha lag på amortering

Goda skäl att amortera bort skulder

Det finns flera goda skäl att prioritera avbetalning på lånen. Först och främst säger det sig själv, att om man inte betalar av på sina skulder, kommer man inte heller att någonsin bli skuldfri. Det innebär att du aldrig någonsin äger ditt hus fullt ut och att du kommer i längden tvingas betala betydligt mycket mer ränta jämfört med om du kontinuerligt betalar av på dina lån.

Att ha stora skulder innebär också en stor risk för hushållet. Att betala räntan fortlöpande så länge man har fast anställning och räntorna är låga, är kanske inte så svårt, men vad händer om förutsättningarna förändras. Det finns ett par nidbilder väl förankrade i samhället som gör att många inte riktigt förstår allvaret med en hög belåningsgrad:

  1. Huspriser stiger alltid. Det finns en utbredd föreställning om att bostäder har en form av egenvärde, som inte påverkas nämnvärt av eventuella förändrar i vår ekonomi. Att investera i bostäder sägs vara en av de säkraste och bästa avkastningsformerna.  Även om detta stämmer om man tittar 20-30 år tillbaka i tiden, finns det inget som säger att bostädernas pris kommer vara konstanta än mindre öka i framtiden.

    Tvärtom finns det mycket som talar för att bostadspriserna kommer att pressas nedåt.  Inträffar detta kommer bankerna bli oroliga eftersom hushållens tillgångar mycket snabbt kommer att omvärderas och plötsligt har vi en avsevärt mycket högre belåningsgrad i vårt land.

  2. Bolåneräntan kommer alltid vara låga. Det finns dessvärre inga garantier alls för vilka nivåer bolåneräntorna kommer att befinna sig på i framtiden.
  3. Jag har arbete, så jag klarar mig. Ingen vet vad framtiden håller för oss och det finns givetvis ingen anledning att måla den i mörka färger, men samtidigt är det väldigt många experter som tror att arbetslösheten kommer öka i Sverige framöver.

    Att utgå från att man alltid kommer att ha samma möjlighet att betala av på sina skulder, är ett stort risktagande   Många olika saker kan inträffa, som förändrar och försämrar våra möjligheter att betala våra räkningar. Att teckna låneskydd minskar dessa risker, men lika viktigt är att försöka minska skuldbördan då man faktiskt har ekonomiska möjligheter.

Viktigt att hushåll amorterar även ur ett samhällsperspektiv

Hög skuldsättning är inte bara en risk för det enskilda hushållet, det är i förlängningen en samhällsfara. Vad många inte riktigt är medvetna om är att bolåneräntorna fortfarande är relativt låga, detta är något som snabbt kan förändras.

Tidigare i veckan talade Riksbankschefen Per Jansson om riskerna med en hög belåningsgrad hos de svenska hushållen, i samband med en utfrågning i riksdagens finansutskott. Han konstaterade även att Sverige börjar närma sig nivåer, som historiskt sett skapat stora problem för hela samhällen.

Boverkets nya rapport: Varför amortera?, styrker Riksbankschefens bild. I rapporten presenteras även ett antal skäl till varför amorterar är viktigt både för hushållen och för samhället. Här finns även beräkningar på hur mycket som bör amorteras.

Kommentera

*Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna upp till 4000kr gratis

Just nu får du ett gratis lån hos Vivus. Sommaren är här och det kan mycket väl behövas lite extra tillskott i kassan. Ta chansen och prova på Vivus lånetjänst på internet och du får låna 4000 kr gratis! Ko...

500 kr direkt på kontot utan avgifter

Meddelandelån bjuder alla över 18 år på 500 kr! Smslånet är fullständigt kostnadsfritt. Betalningsanmärkningar är inget problem då ingen prövning hos UC görs. Låntagaren får emellertid inte ha skulder reg...

Hjälp jag är skuldsatt upp över öronen!

Stora skulder gör livet svårt att leva. Men med rätt hjälp i tid kan det gå att avstyra en stundande katastrof. Via Marginalen bank kan skuldsatta beviljas omstartslån som hjälper dig vända en sjunkande skuta. ...
Nyheter
Ta efter Finland och föreslå en halvering av räntetaket?
Finland är tydligen på väg att ta krafttag mot dyra konsumentlån. En proposition som förbereds just nu ska föreslå att räntetaket halveras så att det går från 20 till 10 procent. Det innebär att man inte sk...

Lån med avbetalning som dras automatiskt på lönen
Det stora problemet med lån är att en del människor inte kan betala tillbaka sin skuld. Även om man givetvis bör kontrollera att man kan betala tillbaka lånet innan man bestämmer sig för att ta det, så är det...

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad men ser fortfarande höjning i december
Idag har Riksbanken återigen haft ett penningpolitiskt möte och beslutat om reporäntan. De lämnar den oförändrad på -0,25 procent denna gång men håller fast vid att de vill höja räntan till 0 procent vid nä...

Ekonomitips
Klara Coronakrisen utan extra lån
Coronakrisen och allt som den har medfört har helt klart slagit mot ekonomin för många. Sverige som land har pytsat ut mycket pengar och många företag har tappat stora delar av sina inkomster, främst inom rese-, ...

Sommarstäda istället för att låna
Med jämna mellanrum behöver man rensa ur sitt hem och hitta saker som man kan göra sig av med. Det finns ofta många saker som bara blir liggande oanvända och som aldrig mer kommer användas, men som man av något ...

Bra tips när du letar och jämför banklån
Lån är en del av vardagsekonomin och något som man ibland behöver. Vissa lån är mer nödvändiga och andra helt klart mer onödiga men oavsett så vill vi givetvis försöka hitta så bra och billiga lån som mö...

Sök lån och långivare