Amortera dig till ett tryggare och rikare liv

Det finns flera alternativ på marknaden för den som är intresserad av att spara pengar. Inlåningskonto, högräntekonto, fondkonto och aktieplacering är alla vanlig sparalternativ. Men för den som har betydande skulder kan amorteringar i förtid vara det bästa spartipset.

Eftersom utlåningsräntan hos banker är många gånger högre än inlåningsräntan, tjänar man i regel mer på att lösa lånen först istället för att upprätta ett sparkonto.

Många svenskar har stora lån men inte allla betalar regelbundet av på dessa

Få mer pengar över genom amortering

Mest pengar finns att spara på att lösa olika typer av korttidslån. Låneformer med snabb utbetalning och kort löptid har vanligtvis exceptionellt hög ränta. Genom att lösa in småkrediter kommer ditt hushåll få mer finansiella medel över varje månad.

Nästa steg är att amortera på bostaden och banklånen. I dagsläget är det väldigt många svenskar som sitter med stora bolån, men inte alla betalar regelbundet av på sina skulder.

Varför betalar inte alla av på sina lån?

Att inte alla betalar av på sina bostadslån beror till stor del på att banker inte valt att propsa på att lånen skall avbetalas. Förhållandevis få Swedbank- och SEB kunder som betalar av på sina skulder. Dessa båda banker har aktivt valt att rekommendera sina kunder att sparar i fonder istället för att göra amorteringar. Även om fondsparande med facit i hand, varit ett mer lönsamt alternativ om man blickar ett par år bakåt i tiden, är det inte alls säkert att det är ett bättre val i framtiden. Sanningen är den att aktie/fondsparande istället för amortering är ett risktagande.

Flera av storbankerna däribland Swedbank och SEB är dåliga på att ställa krav på att deras kunder betalar av på sina belåningar.  Av en färsk undersökning som TNS Sifo låtit göra, framgår att tre av tio högbelånade hushåll inte amorterar på bolånen. Bland banker med statligt ägandeskap är det den större procentuell andel inom denna kategori som betalar av på sina skulder och endast 10% av de högbelånade hushållen som inte alls amorterar.

Ironiskt var det Swedbank, det vill säga en av bankerna som pekas ut som sämst på att få sina kunder att amortera, som under Oktober sade sig vilja införa en lag som tvingar bankkunder att amortera. Nedan finner du ett inslag om amorteringsproblematiken från Sveriges radio:

Lyssna: Bank vill ha lag på amortering

Goda skäl att amortera bort skulder

Det finns flera goda skäl att prioritera avbetalning på lånen. Först och främst säger det sig själv, att om man inte betalar av på sina skulder, kommer man inte heller att någonsin bli skuldfri. Det innebär att du aldrig någonsin äger ditt hus fullt ut och att du kommer i längden tvingas betala betydligt mycket mer ränta jämfört med om du kontinuerligt betalar av på dina lån.

Att ha stora skulder innebär också en stor risk för hushållet. Att betala räntan fortlöpande så länge man har fast anställning och räntorna är låga, är kanske inte så svårt, men vad händer om förutsättningarna förändras. Det finns ett par nidbilder väl förankrade i samhället som gör att många inte riktigt förstår allvaret med en hög belåningsgrad:

  1. Huspriser stiger alltid. Det finns en utbredd föreställning om att bostäder har en form av egenvärde, som inte påverkas nämnvärt av eventuella förändrar i vår ekonomi. Att investera i bostäder sägs vara en av de säkraste och bästa avkastningsformerna.  Även om detta stämmer om man tittar 20-30 år tillbaka i tiden, finns det inget som säger att bostädernas pris kommer vara konstanta än mindre öka i framtiden.

    Tvärtom finns det mycket som talar för att bostadspriserna kommer att pressas nedåt.  Inträffar detta kommer bankerna bli oroliga eftersom hushållens tillgångar mycket snabbt kommer att omvärderas och plötsligt har vi en avsevärt mycket högre belåningsgrad i vårt land.

  2. Bolåneräntan kommer alltid vara låga. Det finns dessvärre inga garantier alls för vilka nivåer bolåneräntorna kommer att befinna sig på i framtiden.
  3. Jag har arbete, så jag klarar mig. Ingen vet vad framtiden håller för oss och det finns givetvis ingen anledning att måla den i mörka färger, men samtidigt är det väldigt många experter som tror att arbetslösheten kommer öka i Sverige framöver.

    Att utgå från att man alltid kommer att ha samma möjlighet att betala av på sina skulder, är ett stort risktagande   Många olika saker kan inträffa, som förändrar och försämrar våra möjligheter att betala våra räkningar. Att teckna låneskydd minskar dessa risker, men lika viktigt är att försöka minska skuldbördan då man faktiskt har ekonomiska möjligheter.

Viktigt att hushåll amorterar även ur ett samhällsperspektiv

Hög skuldsättning är inte bara en risk för det enskilda hushållet, det är i förlängningen en samhällsfara. Vad många inte riktigt är medvetna om är att bolåneräntorna fortfarande är relativt låga, detta är något som snabbt kan förändras.

Tidigare i veckan talade Riksbankschefen Per Jansson om riskerna med en hög belåningsgrad hos de svenska hushållen, i samband med en utfrågning i riksdagens finansutskott. Han konstaterade även att Sverige börjar närma sig nivåer, som historiskt sett skapat stora problem för hela samhällen.

Boverkets nya rapport: Varför amortera?, styrker Riksbankschefens bild. I rapporten presenteras även ett antal skäl till varför amorterar är viktigt både för hushållen och för samhället. Här finns även beräkningar på hur mycket som bör amorteras.

Kommentera

*


Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Låna 10 000 gratis från andra privatpersoner!

Varför lån från banken när det går att låna helt gratis från privata långivare direkt på internet. Nu kan du låna upp till 5000 kr helt gratis via Trust Buddy. Kolla in Tv-reklamen nedan. Kolla in detta...

Vill du lägga om dina lån?

Med Freedom Finance kan du enkelt lösa kredit och ansöka om nya lån genom att ringa med Låns.nu exklusiva direktnummer: 0431-45 74 44. När du ringer upp kommer du i kontakt med en personlig handläggare som hjälp...

Spara pengar på att baka ihop dina lån

Genom att samla ihop alla dina krediter och lån, kan du minska dina lånekostnader med åtskilliga procent. Freedom Finance hjälper dig hitta ett billigt lån som passar dig och din situation. Kolla in detta erbjud...
Nyheter
Gamla mynt och sedlar blir ogiltiga inom kort
De senaste åren har nya sedlar och mynt ersatt många av våra gamla varianter. Exempelvis har vi nu nya 1-kronor, 5-kronor och en helt ny 2-krona. Dessutom många nya sedlar så som 100- och 500-kronorssedlar. Nu bö...

Viktigt att ha förtroende för sin bank
De senaste tidernas skandaler med Allra och nu även Folksam har gjort att fokus ligger på företag som lurar sina kunder på ett eller annat sätt för att själva tjäna pengar. Det är givetvis alltid viktigt att f...

Fortsatt låg ränta banar väg för billiga lån
Räntan har varit väldigt låg under en lång tid nu och Riksbanken har försökt elda på inflationen genom att sätta en negativ reporänta. För närvarande ligger reporäntan på -0,50 procent vilket är historisk...

Ekonomitips
Hur ska man hantera julens kostnader?
Julen är en tid av glädje, umgänge med familj och vänner, mys, god mat och presenter. Det är också en stor spenderarhelg, alltså att man lägger mycket pengar på allting som har med julen att göra. Julklappar...

När du bör sluta med råvaru- eller valutahandel
Vanligtvis när människor lär sig hur man handlar så fokuserar de på när de ska köpa. Även om det är viktigt att veta när du bör handla är det minst lika viktigt (om inte ännu viktigare) att veta när du...

Allt för få planerar sin privatekonomi tillräckligt
Det verkar som att många inte direkt planerar sin privatekonomi, t ex genom att göra upp en budget och bestämmer hur mycket pengar som ska läggas på olika saker. Att inte planera kan innebära att man får ont om ...

Sök lån och långivare