Alternativ till SMSlån

Ett SMSlån har fördelen att du kan få tag i ett litet belopp riktigt snabbt. Ett vanligt SMSlån (eller mikrolån) är normalt från ca 1000 kr och upp till 10 000 kr men det är många gånger lån på bara några tusenlappar som lockar – och hur snabbt man kan få in pengarna på kontot när man väl blir godkänd.

Det är väldigt olika vad pengarna används till. En del får en oväntad utgift de måste ta hand om och har ingen buffert sparad, så att de måste låna, medan andra vill köpa något nu direkt utan att vänta på nästa lön. I några fall kanske det helt enkelt är så att pengarna inte räcker till i slutet av månaden och det krävs lite extra för att få det att gå runt.

Det finns tillfällen då det är ok att ta ett SMSlån men varje gång man lånar ska man tänka på hur mycket det kostar och vilka nackdelar ett lån av den här typen har. Det är tyvärr många som lånar mindre summor när de egentligen inte borde låna alls. Det är givetvis upp till var och en att bestämma över sin egen ekonomi men här kommer lite info om olika alternativ som kan vara bättre än ett lån i vissa fall.

När bör du inte ta ett SMSlån?

Innan vi kommer till några alternativ är det bäst att först skriva något om när man bör undvika snabblån av den här typen. Det mest uppenbara är att man inte bör låna pengar för att täcka kostnader för andra lån eller som ett sätt att betala räkningar och kostnader som det inte finns några pengar till. Om det inte kommer in pengar inom en snar framtid som kan täcka de pengar du lånat innebär det att du bara kommer att få problem att återbetala lånet när det väl är dags, och det är vanligen dags efter bara 30 dagar eller något sådant.

Ett lån innebär ytterligare kostnader i form av ränta och avgifter och om du hade ont om pengar tidigare så blir det inte bättre när du även har ett SMSlån att återbetala. Om du inte har råd att betala tillbaka blir det ännu värre då det blir dröjsmålsränta och förseningsavgifter och då blir det snabbt dyrt. Dessutom går ärendet ganska snabbt till inkasso och Kronofogden.

Du bör också undvika att låna bara för att du känner ett sug efter att köpa något som du inte har råd med för ögonblicket. Ifall du ser den där nya snygga mobilen eller vinterjackan eller halsbandet men inte har några pengar i plånboken bör du fundera ordentligt ifall det är så smart att köpa det just nu. Även om du får in nya pengar om ett par veckor är det ändå lite onödigt att låna och tvingas betala ränta och avgifter bara för att du inte klarar att vänta dessa veckor på att få köpa det du vill ha.

Alternativ till SMSlån

Det finns ett antal olika alternativ för dig som vill hitta en annan lösning än att ta ett lån. Det är inte säkert att dessa lösningar nödvändigtvis är bättre och vi vill inte marknadsföra dem här som bättre och smartare alternativ till SMSlån – det handlar snarare om att förklara vilka alternativ som finns.

Vänta och spara pengar

Det allra bästa du kan göra om du behöver pengar till något är att spara ihop de pengarna. Du väntar tills du har fått ihop en tillräcklig summa och köper sedan det du ska ha. Det är givetvis inte alltid en sådan lösning funkar. Om det uppstår en oväntad kostnad för något som du måste betala direkt, t ex att kylen går sönder, kan du inte vänta och spara pengar.

Det är i detta fall man har användning av en sparbuffert. Det är sparade pengar som man har för nödsituationer, oväntade utgifter, minskade inkomster och sådant. Det är en stark rekommendation att du försöker spara ihop till en buffert så att du är redo inför framtida ekonomiska käppar i hjulen.

Handla på avbetalning

Att köpa något på avbetalning är ganska likt att låna pengar för att köpa. I grund och botten funkar det nästan likadant förutom att du i detta fallet skippar att först låna pengar och sen köpa utan gör allting på samma gång i en butik som accepterar avbetalningsköp.

När du köper något på avbetalning får du normalt betala ränta och kanske även andra avgifter och det innebär att det totala priset för det du köper blir markant högre än ifall du hade köpt samma sak direkt och betalat kontant. Det är alltså inte direkt billigt.

Fördelen med att handla på avbetalning är att det kan vara billigare och bättre villkor än ett SMSlån. Ibland är det även finnas specialerbjudanden gällande att handla på avbetalning räntefritt och liknande, vilket kan vara ett ganska bra alternativ om det passar med det du vill köpa. Se dock till att du alltid betalar av i tid och inte missar några avbetalningar då det kan bli dyrare i sådana fall.

Handla med kreditkort

Att handla med ett kreditkort är också på ett sätt likt att ta ett lån. Istället för att ta ett SMSlån eller mikrolån från en långivare lånar du pengarna från utställaren av ditt kreditkort, vilket ofta är en bank.

Det finns en stor mängd kreditkort att välja mellan och de har alla sina egna villkor och olika hög ränta på pengar som du använder. Det kan vara svårt att veta vilket man ska välja men man kan kolla runt och se vilka som har låga räntor och vettiga villkor innan man bestämmer sig.

Många kreditkort har några räntefria månader direkt efter att du använt kortet. Det innebär att om du en månad handlat för 2000 kr i kredit kan du ha tre månader på dig att betala tillbaka pengarna utan att du behöver betala ränta. Väntar du längre än så blir det plötsligt ränta på pengarna och det blir då inte så billigt.

Familj och vänner

Det är aldrig speciellt roligt att be vänner eller familjemedlemmar om hjälp finansiellt men om du bara behöver några tusenlappar och det är en engångsgrej, eller något som händer väldigt sällan, kan det vara ok.

Om alternativet är att ta ett SMSlån för att få det att gå runt är det värt att be om hjälp istället. Du kan med lite tur då få låna pengarna utan någon ränta och med bra villkor för återbetalning. Vem vet, kanske har du till och med någon snäll person i din närhet som kan skänka dig en slant när du verkligen behöver det.

Det viktiga här är att det inte blir någon vana och att du inte utnyttjar dina vänner och familj som någon slags skyddsnät som du alltid litar på. Du kan inte räkna med att få pengar den här vägen hela tiden och ifall du sköter din ekonomi dåligt kommer heller ingen vilja hjälpa dig. Låna bara om det behövs och gör ingen vana av det – då kan det vara ett vettigt alternativ.

Undvik kostnaderna – arbeta förebyggande

Vad behöver du låna pengar till egentligen? Ifall det är den där nya mobiltelefonen eller vinterjackan så bör du istället vänta tills du har sparat ihop till den. Köp den inte för pengar du inte har om du inte är säker på att du lugnt kommer kunna tjäna in dem snart igen.

Ifall du har problem att få ekonomin att gå runt är problemet egentligen på en annan nivå. Då handlar det inte om ett enstaka SMSlån utan om att du har för dålig ordning på din ekonomi. Om du har högre utgifter än inkomster en vanlig månad är det dags att få struktur på din ekonomi med hjälp av en budget, alltså att ställa upp inkomster och alla utgifter så att du vet vad som händer och vart pengarna tar vägen.

Du bör sedan se över dina utgifter och se var och hur du kan spara pengar så att du får mer över varje månad och på så vis inte ens behöver låna något. Det är väldigt bra att arbeta på det här viset eftersom man inte bara sätter ett på ett plåster som en nödlösning utan verkligen går till botten med det riktiga problemet, vilket är att det inte går runt i privatekonomin.

I övrigt gäller det givetvis att vara smart och planera framåt. Om du har ett ekonomiskt tänk och sparar pengar i en buffert klarar du av en hel del oväntade utgifter utan att behöva låna. Oavsett varför man funderar på att låna och vart pengarna går är det viktigt att ha bra koll på sin ekonomi, livet blir lite enklare då.

Kommentera

*


Sök lån och jämför svenska långivare


OBS! Du kan söka på antingen typ av lån, lånebelopp eller både låntyp och belopp om du vill det.
Erbjudande

Hjälp jag är skuldsatt upp över öronen!

Stora skulder gör livet svårt att leva. Men med rätt hjälp i tid kan det gå att avstyra en stundande katastrof. Via Marginalen bank kan skuldsatta beviljas omstartslån som hjälper dig vända en sjunkande skuta. ...

10% rabatt på bilförsäkring

Dags att se över dina försäkringar till hemmet? Moderna försäkringar erbjuder helhetslösningar för en tryggare tillvaro. försäkringsbolaget kombinerar gedigen erfarenhet med nytänkande vilket gör att man kan...

Lånemäklare som sänker dina lånekostader

Har du många mindre smålån utspridda på flera kreditgivare går det nästan alltid att sänka lånekostnaderna rejält genom bättre avtal. Myloan är en effektiv lånemäklare som gör 100% för att du skall få ...
Nyheter
Lån med avbetalning som dras automatiskt på lönen
Det stora problemet med lån är att en del människor inte kan betala tillbaka sin skuld. Även om man givetvis bör kontrollera att man kan betala tillbaka lånet innan man bestämmer sig för att ta det, så är det...

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad men ser fortfarande höjning i december
Idag har Riksbanken återigen haft ett penningpolitiskt möte och beslutat om reporäntan. De lämnar den oförändrad på -0,25 procent denna gång men håller fast vid att de vill höja räntan till 0 procent vid nä...

Ett kontantlöst samhälle i närheten?
Vi vänder oss mer och mer mot ett kontantlöst samhälle. Men är denna riktning mot en kontantlös värld verkligen något vi vill ha? Kommer det att vara av allmänt intresse runt om i världen? Kontanter ses ofta s...

Ekonomitips
Sommarstäda istället för att låna
Med jämna mellanrum behöver man rensa ur sitt hem och hitta saker som man kan göra sig av med. Det finns ofta många saker som bara blir liggande oanvända och som aldrig mer kommer användas, men som man av något ...

Bra tips när du letar och jämför banklån
Lån är en del av vardagsekonomin och något som man ibland behöver. Vissa lån är mer nödvändiga och andra helt klart mer onödiga men oavsett så vill vi givetvis försöka hitta så bra och billiga lån som mö...

Håll kostnaderna nere med rabatter
Din privatekonomi styr väldigt mycket i ditt liv. En bra ekonomi och bra marginaler i ekonomin gör mycket, på många olika sätt. Var och hur fint du bor, vilken bil du kör, vilka tjänster du har råd med, vilka n...

Sök lån och långivare