De svenska hushållens höga belåningsgrad är något som flera gånger varit på tapeten de senaste månaderna. Fler och fler bland experterna anser nu att det finns betydande risker med den aktuella bolånesituationen i Sverige. I dag befinner sig hushållens skuldsättningsgrad på rekordnivåer och utvecklingen har inte gått att stoppa trots indicier som bolånetak.
I samband med en utfrågning i riksdagens finansutskott den 11/08-2012 uttalade sig, Riksbankschefen Per Jansson, om det prekära i situationen som svenskarnas skuldsättningsgrad på omkring 170 procent. Än mer problematiskt är att skuldbördan för vissa hushåll ligger på omkring 500-600 procent.
Jansson hävdade att alla länder, undantaget Norge, har drabbats av problem på bostadsmarknaden när skuldsättningsgraden har nått sådana nivåer. Risken för en bostadsbubbla, med kraftigt fallande bostadspriser, är påtaglig vid den här typen av utveckling.
200% av de disponibelinkomsterna är ett bra riktmärke för vilken nivå hushållens skuldsättning maximalt bör ligga. Även om Svenskarnas tillgångar alltjämt överskrider dess krediter, är det inte alla tillgångar som är disponibla, stora delar är låsta i pensionspengar och fastigheter. Det är därför viktigt att försöka pressa ner skuldnivåerna.
Men på frågan hur man rent konkret kan pressa ner skuldnivån, fanns bara ett dystert besked: ”Det finns bara ett sätt att få ned skuldnivån, det är att krascha.” (läs mer om Riksbankschefens syn på bolåneskulderna)
Kommentera