Idag har Riksbanken återigen haft ett penningpolitiskt möte och beslutat om reporäntan. De lämnar den oförändrad på -0,25 procent denna gång men håller fast vid att de vill höja räntan till 0 procent vid nästa möte i december.
Redan tidigare i år stod det klart att Ingves och Riksbanken ville höja räntan i slutet på året för att hamna på 0 procent. Det har dock höjts ett antal skeptiska röster som har påpekat att en lite lägre inflation, högre arbetslöshet och allmän risk för lågkonjunktur borde göra att man väntar med höjningen. Att man kanske till och med borde sänka räntan igen istället.
Lägg till detta osäkerheten i omvärlden, risker för handelskrig, brexit och liknande plus att amerikanska centralbanken Fed sänkte räntan nyligen. Det har därför varit oklart hur det faktiskt blir i december. Kommer en höjning av räntan eller ej?
I och med detta beslut så kan man konstatera att de inte gjorde något konstigt just nu. De behöll räntan på samma nivå som tidigare. Däremot säger de en del om vad som komma skall. Det ser ut som att höjningen av reporäntan i december fortfarande står fast (inget är givetvis skrivet i sten men de verkar vilja höja) men sedan är tanken att ta det väldigt lugnt framöver.
Komma bort från minusränta och sedan ta de lugnt
Kanske är det så enkelt att de helt enkelt vill bort från minusränta till slut, så att det åtminstone inte kostar pengar att ha dem liggande på ett konto. När man väl har kommit bort från negativ ränta verkar det dock inte som att det är samma brådska att höja räntan längre. Riksbankens egna prognos har ändrats en del och skrivits ner, så att den ligger kvar på nollan både i slutet av 2020 och 2021.
Givetvis kan vi räkna med att Riksbanken kan ändra sig efter hand, om det skulle dyka upp saker som påverkar deras beslut. Om Sveriges ekonomi skulle störtdyka, om det blir lågkonjunktur eller om inflationen sjunker för mycket, alternativt om det händer mycket i omvärlden så kan räntan kanske sänkas igen.
Räntebanan skulle även kunna justeras upp om saker och ting pekar åt andra hållet och det ser ut att finnas bra läge för lite högre räntor. Men i dagsläget verkar det ändå som att räntan kommer att ligga fortsatt riktigt lågt i många år framöver. Även Ingves själv sa i en intervju att han räknar med att räntan kommer att ligga runt nollan ganska länge framöver.
Hur påverkas bolånet?
Detta innebär i grund och botten att det inte är någon större risk att lämna sin boränta rörlig framöver. En del ekonomer verkar förespråka att man kan binda räntan, åtminstone på delar av bolånet. Fördelarna har dock inte så mycket med pengar att göra då rörligt brukar vara billigast i längden. Det som är fördelen med bunden ränta är att man vet exakt vad man får betala och det blir en extra trygghet i ekonomin.
Att det är läge att binda lånet nu skulle vara för att det inte är så värst stor skillnad på priserna på rörligt och bundet just nu, så det kostar inte mycket extra att få den där extra tryggheten som bundet innebär. Däremot ska man också tänka på att bunden ränta innebär vissa andra nackdelar, t ex att man inte kan lösa lånet eller flytta det hur som helst.
Det innebär extra kostnader i form av ränteskillnadsersättning, vilken man vill undvika. Av det skälet blir man lite mer låst. Så om man har planer på att flytta eller göra något med sitt lån under de närmaste åren så bör man väga in det i sitt beslut.
Kommentera